Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Utorak 10.01.2012.
07:47
Press A

Plate za poslanike i kad odu sa funkcije

Narodni poslanici su se dosetili kako da nastave da pljačkaju državnu kasu i posle izbora, odnosno kada odu sa te funkcije. Naime, čak 200 poslanika zasnovalo je radni odnos u parlamentu, čime su stekli uslov da šest meseci posle prestanka mandata primaju zarade, a za te namene iz budžeta je izdvojeno oko dva miliona evra.

Poslanici smislili kako da zarade i kad im prestane mandat
 
To je rekordan broj poslanika sa radnom knjižicom u Skupštini Srbije od uvođenja višestranačkog sistema.
 

Generalni sekretar parlamenta Veljko Odalović ocenio je za "Press" da će od tih 200 poslanika oko 60 odsto, odnosno njih 150, nastaviti da prima platu posle odlaska iz skupštinske klupe. On je naveo da je za te zarade iz budžeta već izdvojeno oko 177 miliona dinara.
 

Ako se zna da je najminimalnija poslanička plata 75.886 dinara, to znači da će svaki narodni predstavnik nakon gubitka mandata dobiti najmanje 455.316 dinara.
Odalović kaže da se, inače, za plate poslanika mesečno izdvoji ukupno oko 42 miliona dinara.
 

- To su plate za 250 poslanika, a uračunati su i porezi, doprinosi i socijalno osiguranje - rekao je Odalović, koji nije želeo da komentariše to što se veliki broj poslanika naprasno zaposlio u Skupštini.
 

- Iako imam mišljenje o tome, u pitanju je nešto što je Ustavom uređeno i da bi se bilo šta u tom smislu promenilo morao bi najpre da se promeni najviši akt - kratko je rekao Odalović.
 

Predstavnici poslodavaca, ali i stručna javnost oštro su osudili frapantno zapošljavanje parlamentaraca. Posebno kritikuju obrazloženje poslanika da su im potrebne zarade dok se "ne snađu" ili "ne nađu drugo zaposlenje".
 

Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragan Marjanović ističe da je to bezobrazluk i krajnje nemoralan gest poslanika.
 

- U pitanju je potpuni bezobrazluk, pogotovo kada imamo 750.000 siromašnih i isto toliko nezaposlenih, niske penzije... Srbija trenutno ima oko dve milijarde evra deficit i spada u visoko zadužene zemlje, dok je privredni rast isuviše mali - naglasio je Marjanović.
 

On navodi da je poslanička plata u proseku i do četiri puta veća od prosečne plate u privredi.
 

- Poslanici u svim razvijenim zemljama Zapadne Evrope izuzetno su stručni ljudi. U Nemačkoj čak postoji zakon da 45 odsto poslanika u parlamentu mora da ima više od 15 godina radnog iskustva u privredi. Oni koji se biraju iz redova studenata moraju da imaju najviše ocene na fakultetu. U uređenim zemljama zato i ne može svako da bude poslanik, a kod nas se često dešava da ljudi kod donošenja zakona ne znaju ni za šta glasaju - kategoričan je Marjanović.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.01.2012. 08:23
dobro ova nasa SRBijica uopste stoji na nogama....svi je drpaju i pljackaju, kao da su je dobili od deda mraza za poklon...skupstinska "gospodo" grehota je pljackati zemlju za koju su neciji sinovi,ocevi i muzevi boreci se dali zivot svoj..pravda je spora ali dostizna, zelim da ga bic Boziji udari ko god pljacka svoju otadzbinu.
Utorak 10.01.2012. 08:47
Обезбеђују себе ко беле медведе, а када је обичан човек у питању онда може плата да касни шест месеци, да се не уплаћују доприниси, да се измишља све и свашта да се плаћа под именом дозвола, потврда или порез само да се обезбеди, изгледа, новац и за овакве ствари. Много је куме, много!
Utorak 10.01.2012. 08:05
Treba da izglasaju neki SKUPSTINSKI amandman da im se od licnog dohotka izdvaja 10% i daje u fond za pomoc siromasnima, nezaposlenima i hendikepiranima. CISTA ANALOGIJA SA PROSLIM SISTEMOM BROZOVOG REZIMA! VELIKI POZDRAV ONIMA STO DELE MOJE MISLJENJE!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online