Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 10.01.2012.
19:05 >> 20:33h
Beta A

"Referendum je nenasilno, demokratsko sredstvo"

Svesrpsko nacionalno veće sa Kosova i Metohije podržava referendum kao jedino moguće nenasilno, demokratsko sredstvo putem kog će Srbi moći da kažu sa čim se slažu a sa čim ne, rekli su danas poverenici Veća sa severa Kosova.

Kako je na konferenciji za novinare rečeno, referendumom će Srbi probati da urazume one na vlasti da preuzmu odgovornost i da brinu o narodu.

Referendumom će Srbi na Kosmetu probati da urazume one na vlasti da preuzmu odgovornost i da brinu o narodu
 

Poverenik Svesrpskog nacionalnog veća za Zubin Potok Saša Kasalović je rekao da se referendumom ne otežava put Srbije u Evropu, niti zagorčava život građanima u užoj Srbiji, već da je to "jedini glas razuma u srpskom narodu koji na taj način brani i Ustav i državu i narod".

Kasalović je rekao da bi Srbi, ukoliko bi se svi dogovori koje je u Briselu vodio

Ko je za, a ko protiv referenduma i zašto?

* DSS podržava referendum na Kosmetu

* "Koji je cilj referenduma na KiM?"

* Referendum stvara nove podele

* Trajković: Beograd da spreči referendum

* Zbog referenduma na Kosmetu novo odlaganje kandidature za EU?

"Tadićev privatni pregovarački tim primenili u praksi, Srbi u južnoj pokrajini bili osuđeni da u neko dogledno vreme napuste Kosovo i Metohiju".

Poverenik Veća za Kosovsku Mitrovicu Igor Vojinović naveo je da su barikade potrebne da bi se zaštitili ljudi i srpske institucije na Kosovu i Metohiji.

On je ukazao da ako se, uklone barikade "prvo će proraditi albanski sud, slede hapšenja i prebijanja onih koji su lojalni sopstvenoj državi i poreklu i onih koji ne žele da zamene svoju trobojku zastavom sa crnim orlovima".

Poverenici Svesrpskog nacionalnog veća pozvali su sve Srbe koji su u mogućnosti da izađu na referendum na Sretenje, a one koji ne mogu - da ga podrže jer je referendum, kako su rekli, uz barikade jedini način da se dokaže da Srbi nisu protiv svoje države.

Ivanović: Nepotrebni i referendum i sukob sa Beogradom

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović sugerisao je večeras predsednicima opština na severu pokrajine da budu odmereni i odustanu od referenduma, jer 95 odsto kosovskih Srba ne želi da ima bilo kakve veze sa prištinskim institucijama.

Ivanović je večeras za televiziju Most iz Zvečana rekao da je referendum u ovom momentu nepotreban i da žitelji severa Kosova, među kojima je i on, nemaju drugi oslonac osim vlasti u Srbiji.

"Otvoreno sukobljavanje sa vlašću Srbije podrazumeva da će nas u jednom trenutku, kao narod na severu, percipirati kao problem", ukazao je Ivanović.

Oliver Ivanović

Prema njegovim rečima, u trenutku kada je sa Prištinom teško ostvariti bolju komunikaciju i kada je slično i sa predstavnicima međunarodne zajednice, jer su se oni u "kritičnim" situacijama ponašali pristrasno, ne treba stvarati loš odnos sa Vladom Srbije.

"U takvoj situaciji mi koji živimo na Kosovu i Metohiji ne smemo sebi dozvoliti luksuz, posebno na severu da još sa Vladom Srbije, ma ko činio tu Vladu, imamo loš odnos", rekao je Ivanović.

On je naglasio da je potrebna puna sinhronizacija predstavnika Srba sa severa Kosova, koji su imali težak period i odgovorno vodili narod, da se u priči oko referenduma ne zaigraju previše.

"To moramo prepustiti kao visoko političko pitanje Vladi Srbije koja to pitanje možda neće rešavati do kraja mandata, ubeđen sam da će to raditi sledeća Vlada, ali ko god da bude činio Vladu u Beogradu posle izbora u nju moramo imati poverenja", rekao je državni sekretar.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.01.2012. 19:21
Ако Косово није наше зашто од нас траже да им га дамо? Ако је њихово зашто га отимају? Ако већ могу да га отму,не знам што се толико устручавају? Матија Бећковић Коме смета референдум ?
Utorak 10.01.2012. 19:11
Podrzavam referendum!!!
Utorak 10.01.2012. 19:30
kako se srbistanci (pozdrav Vojvodi) nisu ovoliko bunili kad se Vojvodini izglasavao ustav i parlament??
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online