Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 13.01.2012.
09:02
Smedia A

Referendum na KiM propada zbog listića?

Referendum Srba sa severa Kosova, na Sretenje, održava se prema starom Zakonu o referendumu koji je u suprotnosti sa Zakonom o lokalnoj samoupravi. Više pravnih nedoumica oko održavanja referednuma može da ospori rezultat izjašnjavanja.

Zastava na barikadama na severu Kosmeta
 

Srbi sa severa Kosova održaće na Sretenje referendum o tome da li prihvataju prištinske institucije. Srpski stanovnici ovog dela Kosova su već mesecima na barikadama, protiv su državne politike i postignutih dogovora u Briselu, pa je izvesno i da će odgovor na referendumsko pitanje biti odričan.

Raniji referendumi:

Poslednji referendum održan je 2006. Tada je izašlo jedva nešto preko 50 procenata građana i većina je bila za podršku ustavu.
Pre toga referendum je održan i 1998. o učešću stranih predstavnika u rešavanju konflikta na Kosovu i Metohiji.

Pitanje je ko će referedumsku odluku prihvatiti, i koji je krajnji cilj, ali i kako će on biti sproveden. Pošto novi Zakon još uvek nije donet, predsednici četiri opštine iskoristili su nejasnoće važećeg zakona o referendumu u kom nema gotovo nijednog konkretnog pravila.

Naime, Skupština Srbije još uvek nije usvojila nacrt novog zakona, pa je tako na snazi onaj iz 1998. Iako se u nacrtu novog jasno navodi da se referendumski listići moraju štampati na jezicima koji su u upotrebi u datoj opštini, u starom to nije slučaj. Nije jasno ni da li bi izjašnjavanje moglo da padne pred Ustavnim sudom i time dodatno zakomplikuje zakon o lokalnim izborima u kom se jasno navodi da listići moraju biti štampani na svim jezicima koji su u službenoj upotrebi.

Nesklad između dva zakona koja bi trebalo da budu usko povezani omogućuje da referendumski listići budu štampani samo na srpskom jeziku. To praktično znači da se Albanci na severu sprečavaju da iznesu svoje mišljenje.

-Listići će biti štampani na srpskom jeziku, a zvanično pismo je ćirilica, pa će tako biti napisani i listići, kaže za S media portal predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić.

Drugi problem je finansiranje referenduma i štampanje listića, za koje Pantić uverava da neće koštati više od 100.000 dinara.

-Održavanje referenduma neće oštetiti republički ni budžet lokalnih samouprava. Članovi opštinskih komisija i biračkih odbora radiće volonterski. Jedini trošak će biti štampanje materijala, a pojavilo se već dvadesetak firmi sa severa pokrajine koje su spremne da finansiraju štampanje materijala. Mi ćemo objaviti javno spisak svih firmi koje su nam pomogle da štampamo listiće. Neće biti zloupotreba, a uputićemo poziv OEBS-u i Unmiku da prate referendum i daju svoj stav da li je referendum u skladu sa zakonom i propisima i da li je bilo neregularnosti. Referendum je u skladu sa zakonom o referendumu, a oni koji smatraju da nije mogu da pokrenu postupak pred Ustavnim sudom, kaže Pantić.

Iako se u zakonu navodi da glasačke listiće sprema komisija za sprovođenje referenduma i da se listići štampaju na jednom mestu, profesorka izbornog prava Marijana Pajvančić za S media portal kaže da postupak nije tako jednostavan.

-Sva problematika koja se odnosi na izbore, dobrim delom se primenjuje i na referendumu. Postoje kontrole štampanja listića; od toga kako se štampa i ko kontroliše štampanje, do toga gde se štampa i na kakvoj vrsti papira. Svaki listić je "moneta" jer je iza njega individua. Ne možete da se igrate bojama, veličinom, prebrojavanjem. Kad je reč o glasačkim listićima oni se štampaju u oficijelnoj štampariji "Službenog glasnika". Koliko ja znam finansiranje ne može da obavlja privatna firma.

Predsednik Boris Tadić ranije je već izjavio da je najavljeni referendum na severu Kosova neustavan, da je izlišan i da vodi produbljivanju krize.

POVEZANE VESTI

Petak 13.01.2012. 09:12
Аха, изгледа да се од референдума више боје дрипци из Немањине него приштинска стока ,по чим је почела антикампања.
Petak 13.01.2012. 09:26
Nesecam se da ste to isto rekli za tzv referendum siptara kada su se toboz odcepili?Cija ste vi vlast uopste? Pobogu,ljudi iz 4 opstine hoce da potvrde da su deo Srbije...a vi ko zla maceha,terate ih iz kuce !!!
Petak 13.01.2012. 09:48
Страшно је каквом се све притиску излажу Срби на КиМ... и то од сопствене државе... Трагедија у целој ствари је што се Срба са КиМ одричу управо њихови дојучерашњи суграђани који су своје продане гузице поуваљивали по београдским општинама, јавним предузећима и пореским управама... Трагедија србистанаца (поздрав Војводи!) који су се до јуче клањали црвеном пентаграму...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online