Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 14.01.2012.
11:43 >> 12:02h
Vestionline A

Opsadno stanje na prelazu Bela zemlja

Uoči za danas najavljenog protesta pokreta Samoopredeljenje, na prelazu Bela Zemlja prema Bujanovcu i Vranju od jutros vlada pravo opsadno stanje, javlja KIM radio. Na samom administrativnom prelazu Bela Zemlja i oko njega nalaze se specijalne jedinice naoružani automatskim puškama, a u objektima na prelazu smešten je veliki broj pripadnika specijalne policije.

jedna od blokada pokreta Samoopredeljenje
 

Specijalne jedinice sa opremom za razbijanje demonstracija postavile su dodatni kontrolni punkt na raskrsnici, koja se nalazi nekoliko stotina metara ispred administrativnog prelaza Bela Zemlja.


Na administrativnom prelazu Bela Zemlja su okolopna vozila koja služe za razbijanje demonstracija, a kola policije patroliraju u zoni nekoliko kilometara unutar teritorije Kosova. Od jutros se u ovoj zoni nalazi i nekoliko džipova američkog kontigenta KFOR.


Pripadnici Samoopredeljenja još nisu došli na prelaz, retka vozila uglavnom sa stranim i novim tablicma sa oznakom RKS prelaze administrativnu liniju.


Policija na novopostavljenom punktu takođe vrši kontrolu automobila, a za sada sve protiče bez incidenata.Pripadnici "Samoopredeljenja" rekli su da će, u dogovoru sa kosovskom policijom, dozvoliti automobilima i putnicima kretanje jednom saobraćajnom trakom. Njima će se pridružiti pristalice iz Tirane, Tetova i sa juga Srbije za koje je, kako kaže Kurti, obezbeđen prevoz o trošku brojnih udruženja Albanaca iz celog sveta. Pristalice radikalnog albanskog pokreta "Samoopredeljenje" okupljaju se od jutros u njihovom sedištu u Prištini odakle će, kako kaže lider ovog pokreta Aljbin Kurti, oko 12.00 časova krenuti u pravcu prelaza Merdare i i Bela zemlja gde će sprečiti svaki pokušaj ulaska kamiona s robom iz Srbije na Kosovo, javio je dopisnik Srne.

Kosovska policija saopštila je da je, u skladu sa operativnim planom "Slobodno kretanje", preduzela sve potrebne mere da bi bilo sprečeno nasilje i zaštićeni putnici i njihova imovina.

Policija ističe da neće dozvoliti potpunu blokadu puteva, niti će dozvoliti demonstrantima da izađu na put koji od Podujeva vodi ka prelazu Merdare u dužini od oko pet kilometara i na putu Gnjilane-Bujanovac u dužini od deset kilometara kroz klisuru u neposrednoj blizini Končulja.

"Kosovska policija zadužena je da omogući nesmetano kretanje i slobodan protok robe", navodi se u saopštenju i dodaje da neće biti tolerisano bilo kakvo krešenje javnog reda i zakona.

Specijalni izaslanik EU Fernado Đentili osudio je najavljenu blokadu prelaza i upozorio da to nije u interesu Kosova i njegovog ugleda u svijetu. Portparol Euleksa Irina Gudeljević rekla je Srni da će Euleks savjetovati i pomagati kosovskoj policiji.

"Zadatak kosovske policije je da omogući slobodu kretanja. Na nama je da kosovsku policiju savjetujemo i pomažemo joj ako bude narušen javni red i mir i ako bude prekršen zakon o slobodi kretanja", navela je Irina Gudeljević.

Sve ambasade u Prištini oglasile su se saopštenjima u kojima osuđuju najavu "Samoopredjeljenja" o blokadi puteva. U saopštenju američke Ambasade navodi se da najavljena blokada puteva u direktnoj suprotnosti sa interesima Kosova koje nastoji da postane demokratsko društvo i član evroatlantskih organizacija.

Odbor za ljudska prava iz Bujanovca saopštio je da "snažno podržava" inicijativu Pokreta za Samoopredeljenje za realizaciju odluke Vlade Kosova o recipročnim političkim, ekonomskim i trgovinskim merama prema Srbiji.


Odbor je pozvao građane Bujanovca, Preševa i Medveđe da učestvuju u blokadi robe iz Srbije, koju za danas najavljuje taj pokret na prelazima Merdare i Bela zemlja.


U saopštenju, koje je potpisao predsednik tog odbora Belgzim Kamberi, se ocenjuje Vlada Srbije "svakim danom sve više diskriminiše i marginalizuje opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu".


Od Vlade Kosova se traži da odgovori adekvatnim recipročnim merama u odnosu na one koje preduzima Srbija, poput zabrane ulaska ministra za dijasporu u Vladi Kosova Ibrahima Maljokua.

POVEZANE VESTI

Subota 14.01.2012. 12:10
tadicu,izvini se siptarima.
Subota 14.01.2012. 12:23
Necete jos dugo avetati svetom srpskom zemljom..samo da PATRIOTE UZMU VLAST.
Subota 14.01.2012. 17:27
Posto svi vi ovde zelite da umrete, slobodno se samoubijte i ostavite nas normalne da zivimo. Ok?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online