Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 14.01.2012.
18:07
Fonet, Beta A

Priština kriva za sukobe kod Podujeva?

Situacija na prelazima Merdare i Bela Zemlja je očekivana jer su svi u Prištini zanemarivali širenje i jačanje pokreta "Samoopredeljenje", izjavio je državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović.

Oliver Ivanović

"Politički pokret Aljbina Kurtija nije baš izazivao neku posebnu pažnju u Prištini. Svi su ignorisali činjenicu da se taj pokret razvija na frustraciji običnog čoveka, nezadovoljnog svakodnevnim životom i mnogim ekonomskim problemima. Sada su oni dobili dosta na zamahu i mislim da će biti teško da se to sada kontroliše", rekao je Ivanović za "Kim radio".

On je dodao da se pokret širi, dobija na zamahu "ali da misli da to neće biti

Referendum može da izazove istu reakciju Albanaca

Govorerći o najavljenom referendumu na severu Kosova, Ivanović je ocenio da taj potez ne može da proizvede ništa drugo osim "jednu ovakvu reakciju Kurtija ili nekog drugoga koji će možda preuzeti na sebe da rešava neke stvari koje zvanična vlast u Prištini ne može da reši'".

nastavljeno tako jer će međunarodna zajednica probati da sada objasni Albancima i vlastima tamo da se ne može tolerisati nešto što može da se izrodi u sukobe širih

razmera".

Ivanović je kazao da današnji protest i sukobi kod Podujeva pokazuje da pokret

Samoopredeljenje ima dobru organizaciju i ozbiljna sredstva s ozbirom da su pristalice tog pokreta došle sa oko 40 autobusa.

"Sačekajmo noć, jer prva noć posle ovakvih incidenata je najkritičnija", poručio je Ivanović.

On je istakao da današnji sukobi neće imati direktnog uticaja na pregovore Beograda i Prištine.

"Ne verujem u iskrenost kosovskih političara"

Takođe, Ivanović je rekao da ne veruje u iskrenost kosovskih političara koji su se

protivili protestu pokreta Samoopredeljenje.

"Nisam siguran da iskreno misle tako. Mnogi su skloni da puste (lidera tog pokreta) Aljbina Kurtija da obavi prljavi deo posla, odnosno da javno kaže ono što mnogi razmišljaju", kazao je Ivanović.

Samoopredeljenje imalo podršku albanskih partija?

Poslanik Jedinstvene srpske liste Rada Trajković smatra da pokret "Samoopredjeljenje" u akcijama na Merdaru i Beloj Zemlji ima podršku određenih grupacija gotovo u svakoj albanskoj partiji. Ona je izjavila da "Samoopredeljenje" od kada je ušlo u kosovski parlament, a i konkretnim delovanjem van institucija na ulici, "u kontinuitetu nudi netrpeljivost i širi mržnju prema Srbiji i srpskom narodu, što zaista zabrinjava, jer oni su ipak mladi ljudi".

POVEZANE VESTI

Subota 14.01.2012. 18:31
Laj pseto laj,niko ti ne veruje a narod sto si izdo ce ti suditi zajedno sa sa celim izdajnickim rezimom!
Subota 14.01.2012. 20:02
Protest kurtija i protest srba na severu kosova nije isto. Kurti trazi otcepljenje Kosova od Srbije a srbi traze da ostanu da zive u srbiji. Ne mesaj babe i zabe. Nemas ti pojma. Zalosno koliko godina obmanjujes srpsku javnost.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online