Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.01.2012.
16:07 >> 16:58h
Večernje novosti A

Potrebna oprema za dijagnostiku leukemije

Od akutne leukemije svake godine oboli između 60 i 70 mališana. Ona je najčešći oblik malignog oboljenja kod dece i ako se na vreme otkrije, šansu da se izleči dobije oko 80 odsto devojčica i dečaka. Udruženje "Zvončica" pokrenulo je akciju prikupljanja sredstava za kupovinu nove opreme, savremenog protočnog citometra za laboratoriju u Institutu za majku i dete.

Vrlo je važno da se leukemija otkrije na vreme
 

Za kupovinu savremenog protočnog citometra potrebno je oko 180.000 evra. Donacije se mogu uplaćivati na račun kod "Komercijalne banke" AD Beograd 205-147874-47, poziv na broj PC2012. Primalac je Udruženje "Zvončica", Palmotićeva 25a, a svrha uplate "donacija za PC".

 

Kompanije i pojedinci koji žele da pomognu da se što više dece izleči od malignih bolesti, više informacija mogu dobiti pozivom na broj 011/26-00-444.

Da bi se održao visok postotak izlečenja, neophodna je blagovremena i pravilna dijagnostika, koja nedostaje Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić", jedinoj zdravstvenoj ustanovi koja se, uz Univerzitetsku bolnicu u Tiršovoj, bavi otkrivanjem ovih vrsta malignih oboljenja kod dece.

Primarijus dr Bojana Slavković, načelnica Laboratorije za protočnu citometriju i imunologiju, kaže da je aparat na kojem se rade analize za mališane iz cele Srbije, Republike Srpske i Crne Gore star deset godina i da uskoro neće moći da zadovolji svetske standarde.
 

- Oprema nam je dotrajala i prevaziđena, jer je u pitanju zaostala tehnologija - objašnjava dr Slavković. - Svaki put kada uključujem računar strepim da li će se sistem pokrenuti. Protočni citomer koji sada koristimo dobili smo kao donaciju, a 2008. godine smo dogradili laserske komponente, takođe zahvaljujući ljudima dobre volje. To, međutim, više nije dovoljno i da bismo mogli da napravimo pravilan i blagovremen izbor lečenja moraćemo da nabavimo novu opremu.

Doktorka podseća da je brza dijagnostika veoma važna, naročito kod malih pacijenata.

- Imali smo dečaka kojem je otkriven limfom, sa hitnim stanjem, jer je dete imalo izliv u plućnoj maramici - objašnjava jednu od teških situacija dr Slavković. - Posle dijagnostike u laboratoriji, za samo nekoliko sati otkrili smo koja je vrsta bolesti, tako da su kolege odmah mogle da odreaguju i detetu praktično spasu život. U zemljama u kojima doktori imaju bolju opremu, mnogo su veće šanse za izlečenje mališana.

Irina Ban, predsednica Udruženja roditelja dece obolele od malignih bolesti "Zvončica", zna koliko je važno da se bolest otkrije u ranoj fazi, jer je sa svojim sinom prošla trenutke od očaja kada je saznala da je bolestan, pa do izlečenja. Sada je majka zdravog mladića koji je proslavio 22. rođendan.

Irina, međutim, napominje da tu sreću nije imalo 12 dece koji su prošle godine izgubili bitku sa rakom! Svesna koliko je teško bolesnim mališanima, ali i njihovim mamama i tatama ova žena se, sa svojim saradnicama, potrudila da im pomogne u "roditeljskoj kući" koja je otvorena na Institutu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online