Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 20.01.2012.
13:03
D. Dekić - Vesti A

Pravosuđe najveća srpska bruka

Sudija Blagoje Jakšić, član Visokog saveta sudstva, uhapšen u septembru prošle godine pod sumnjom zloupotrebe službenog položaja, obratio se Društvu sudija Srbije pismom u kojem kaže da je cilj postupka protiv njega javno, moralno i profesionalno diskreditovanje zbog saznanja o sudbini nereizabranih sudija. Predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević smatra da je to pismo uznemiravajuće i zabrinjavajuće i da ukazuje na disciplinovanje članova VSS-a u postupku revizije.

- Od početka smo ukazivali da je rad Visokog saveta najblaže rečeno neuobičajen, nezakonit i nelegalan. Delo koje se Jakšiću pripisuje bilo bi zastarelo da nisu dodati neki delovi, a pokazalo se da je vršen i pritisak na njegovu suprugu, koja je kao zamenica višeg tužioca bila prebačena sredinom prošle godine iz Beograda u Sremsku Mitrovicu i dva meseca nije dobila nijedan predmet za rad - kaže Boljevićeva za "Vesti"
 

Ima li Jakšić razloga da strahuje za svoj život?

- Kako vreme odmiče, neke informacije i kontekst događanja sve više pokazuju da se ide na to da Jakšić, koji je još u pritvoru, bude moralno slomljen. To je težak napad na na psihu, njegovo zdravlje, ali i na porodicu. Sudija Jakšić je u pismu pojasnio da izmene i dopune Zakona o VSS-a na koje se išlo 22. novembra predstavljaju pritisak na članove. Tako je personalni sastav tog važnog tela postao samo dekor, a problem blokade nije razrešen.
 

Da li se odugovlači s rešavanjem sudskog postupka članu VSS-a Blagoju Jakšiću?

- Ne mogu ništa sa sigurnošću da tvrdim jer ne znam da li ne znaju ili im ne pada na pamet kako to da reše, a moguće je i da zaista misle da ovo telo može da radi u nepotpunom sastavu bez problema.

Upravo to je rekla i predsednica VSS-a Nata Mesarović.

- Da, prvo je izjavila da VSS u nepotpunom sastavu ne dovodi u pitanje zakonitost postupanja i odlučivanja, tvrdeći da je takav stav izneo i Ustavni sud. Po oglašavanju tog suda koji se distancirao, i ona je revidirala izjavu. Kada je ministarka pravde Snežana Malović zastupala stav da VSS može da se konstituiše bez tri člana, Mesarovićeva je bila protiv, ali je potom ćutala. Ustavni sud je prvobitno kumovao radu u nepotpunom sastavu, čime se izblamirao. Država je postala predmet poruge građana i obrukala se pred Evropom. Sada više niko ne veruje ni Ministarstvu pravde, ni Ustavnom sudu, ni Visokom savetu.

Kako EU gleda na takav razvoj događaja?

- Na tom pitanju ni u Briselu nisu jedinstveni. Videli smo dosta ružičasto opisano stanje od strane Evropske komisije, da bi onda izašao Evropski parlament i otvoreno pitao zašto je EK prećutala istinu.
 

Sudije na strani jačeg

 

Da li bi stanje u pravosuđu moglo da košta Srbiju kandidature za EU?


- Kao što vidimo, Kosovo je postalo uslov svih uslova i deluje da bi Brisel Srbiji progledao kroz prste kad bi se to rešilo kako oni žele. Međutim, pitanje srpskog pravosuđa bi se ponovo i sigurno otvorilo. Kod nas delioci pravde imaju strah, oni odmeravaju koja je strana u nekom sudskom procesu jača da bi presudili u njenu korist, što kod građana stvara strah od pristrasnosti prilikom suđenja. 


Izabrati nove ljude


Kako vi vidite rešenje situacije?


-Valjan reizbor bi vratio veru u nezavisnost sudija i u borbu protiv korupcije. Takođe, sastav VSS-a koji je od početka zaglibljen i radi van standarda, prava i logike i ne štiti nezavisnost pravosuđa, ne treba da ostane isti. Sa sadašnjim članovima stvari samo i dalje guraju pod tepih, pa smo mi za izbor novih ljudi.

POVEZANE VESTI

Petak 20.01.2012. 13:19
Država je postala predmet poruge građana i obrukala se pred Evropom. Sada više niko ne veruje ni Ministarstvu pravde, ni Ustavnom sudu, ni Visokom savetu. Не држава већ издајничка,расипничка и лоповска влада.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online