Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 20.01.2012.
16:33
Beta, Srna A

Tribunal: Šešelju pružamo najbolju moguću negu

Međunarodni tribunal u Hagu danas je kao "apsolutno neosnovane" odbacio tvrdnje Srpske radikalne stranke (SRS) da taj sud ne omogućava primereno lečenje Vojislava Šešelja. Sud je kao "očigledno" ocenio da lider radikala u Hagu ima "najbolju moguću" medicinsku negu.

Pozvana da komentariše ponovljene tvrdnje SRS da Tribunal pogrešno leči Šešelja što je ravno pokušaju ubistva, predstavnica Suda Nerma Jelačić je odgovorila da "ne želi da ulazi u raspravu o nagađanjima mnogih pojedinaca i partija u Srbiji" o Šešeljevom zdravlju.

"Apsolutno neosnovane" tvrdnje SRS da sud ne omogućava adekvatno lečenje, tvrde iz Tribunala
 

"Rekla bih, međutim, da su te tvrdnje apsolutno bez osnova. Očigledno je da Tribunal Šešelju pruža najbolju moguću medicinsku negu, kao i svim ostalim pritvorenicima. Bili smo prilično otvoreni o ovom pitanju, koliko nam dozvoljavaju pravila i ponašanje optuženog, objavljujući detalje o tome šta se događalo i o brzini kojom je sudski sekretarijat reagovao", rekla je Jelačić tokom redovnog susreta sa izveštačima iz Tribunala.

Jelačić je potvrdila da je Šešelj ove nedelje ponovo bio nakratko u bolnici što je bila "sasvim preventivna" mera.

"Šešelj je bio preventivno prebačen iz pritvora u bolnicu zato što su pritvorski lekari želeli da budu sigurni da je on u dobrom stanju, i da mu ne treba celodnevna bolnička nega. U bolnici ga je pregledao specijalista koji je zaključio da je njegovo stanje stabilno i da nije potrebno da ostane u bolnici, te ga je vratio u pritvor gde se nastavljaju njegovo lečenje i stalna nega", rekla je Jelačić.

Todorović: Ne verujem Nermi

Ekipa lekara iz Srbije otići će u Hag da pregleda Vojislava Šešelja, rekao je potpredsednik SRS Dragan Todorović, ali nije precizirao kada.

 

Takođe, Todorović je rekao da on Nermi Jelačić i Haškom tribunalu "ne veruje apsolutno ništa" i da će se tek onda kada ekipa lekara iz Srbije pregleda Šešelja, znati kakva je situacija. Podsetio je da je Nerma Jelačić dva dana pre nego što je Šešelju ugrađen pejsmejker izjavila da je Šešelj u stabilnom zdravstvenom stanju.

 

"Haški tribunal na svaki mogući način hoće da zataška da Šešelja ubijaju u Haškom tribunalu. On je u Hag otišao kao zdrav čovek, a danas ima najozbiljnije probleme sa srcem, ugrađan mu je pejsmejker i za svakog normalnog čoveka to bi bilo dovoljno da shvati u kakvoj se opasnosti Šešelj nalazi, sem za Nermu Jelačić i Haški tribunal", naglasio je Todorović.

Predstavnica Tribunala je ponovila da "na žalost" ne može da saopšti detalje Šešeljevog zdravstvenog stanja jer on to nije odobrio. Šešelj nije dozvolio ni da ti podaci budu dati sudijama koje mu sude.

"To, opet, daje prostor nagađanjima koje u protekle dve nedelje dolaze iz Beograda", napomenula je Jelačić.

Šešelju je 6. januara pozlilo u pritvoru Tribunala, a posle hitne pomoći koju su mu ukazale dve holandske ekipe, zbog poremećaja rada srca bio je odvezen u bolnicu univerzitetskog grada Lajdena, nedaleko od Haga. Šest dana kasnije, Šešelju je u toj bolnici ugrađen "pejsmejker", rekla je novinarima njegova supruga Jadranka.

Prošle godine, Šešelj je zbog tahikardije – takođe poremećaja rada srca – bio podvrgnut "ablaciji", medicinskoj intervenciji kojom se ritam rada srca trajno reguliše hirurškim putem, kateterizacijom.

Tribunal Šešelju sudi po optužnici za zločine nad Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, 1991-93. Suđenje traje od novembra 2007, a završne reči su zakazane za početak marta. U pritvoru Tribunala, Šešelj je od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao, odmah pošto je objavljena optužnica protiv njega.

U međuvremenu, Tribunal je Šešelja u dva odvojena postupka osudio na 15 i 18 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda, ali druga presuda još nije pravosnažna.

POVEZANE VESTI

Petak 20.01.2012. 16:35
Ајдеее? Толико се бринете за њега, да човек само што не рикне. Јесте чули ви и за друге врсте злостављања, сем физичког? Интелектуално и духовно злостављање, нпр., ето сте експерти у истима.
Petak 20.01.2012. 16:51
Ako se vec tako brinu o Seselju i nemaju sta da sakriju, sto ne dozvole ruskim lekarima da ga pregledaju. Ponavljaju ist radnju kao sa Milosevicem i drugim " prirodnom " smrcu eliminisanim Srbima.
Petak 20.01.2012. 17:50
KAO I SLOBODANU MILOSEVICU sramota trovati ljude SVI ZNAJU SVI CUTE drzi se vojvodo
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online