Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 13.02.2012.
13:43 >> 15:23h
Beta, Srna A

Sutra i prekosutra referendum na severu Kosova

U četiri opštine na severu Kosova sutra i prekosutra biće održan referendum na kome će se oko 35.000 građana sa pravom glasa izjasniti o odnosu prema institucijama Kosova. U severnoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku građani glasaju dva dana, a u Leposavić samo 15. februara, na Dan državnosti Srbije.

Referendumsko pitanje je: "Da li prihvatate institucije takozvane Republike Kosovo".

Odštampano 35.500 glasačkih listića, sa rezervnih 0,3 odsto, a da je svaka opština odredila koliko će listića štampati dvojezično, na srpskom i albanskom jeziku
 

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da je sve spremno za referendum i da će njegov efekat biti ojačavanje pozicije pregovaračkog tima Srbije i smanjivanje pritiska na sever Kosova.

"Ovo je prilika da se svi uvere kakvo je raspoloženje stanovnika na severu Kosova, a ne da se daju paušalne ocene. Položaj pregovaračkog tima će biti ojačan jer će iza sebe imati 70.000 Srba koji su odlučno rekli da ne žele kosovske institucije i da neće prihvatiti nikakvo jednostrano i nasilno nametanje rešenja", rekao je Pantić za beogradske medije.

Član opštinske komisije za sprovođenje referenduma Ljubo Radović, rekao je za agenciju Beta da je u toku raspodela glasačkog materijala i da se obavljaju poslednje konsultacije sa članovima glasačkih odbora u opštinama.

"Ukupan rad otežavaju loši vremenski uslovi i razuđenost terena, to će uticati i na

sporost u informisanju oko izlaznosti tokom glasanja", rekao je Radović. Prema njegovim rečima, teški vremenski uslovi ipak neće sprečiti održavanje referenduma.

Plebiscitu se protive predstavnici međunarodne zajednice na Kosovu, navodeći da on neće imati nikakve pravne posledice. Protiv referenduma su i zvaničnici iz Beograda jer smatraju da će pogoršati položaj Srbije i kosovskih Srba. Krstimir Pantić smatra da je Beograd bio protiv referenduma zato što se na Vladu i predsednika Srbije Borisa Tadića vršio ogroman pritisak i naglasio da su poslanici DS, G17 i SPS sa Kosova za referendum, što su i govorili u javnim nastupima.

"Referendum nije partijsko pitanje"

Poslanik Demokratske stranke u Skupštini Srbije iz Kosovske Mitrovice Dragiša Đoković danas je pozvao sve funkcionere sa severa Kosova koji su u Beogradu da dođu u bazu i, povodom srpskog referenduma na severu, "sugrađanima objasne šta je dobro za njih". Đoković je ocenio da referendum nije partijsko pitanje, već da je lična odluka svakog pojedinca da li će na njemu učestovati. Nije dobro kada se stranke izjašnjavaju o tim pitanjima. Nijedan forum Demokratske stranke nije razgovarao o referendumu, niti donosio odluke na tu temu, rekao je Đoković. On je izjavio da se "neki sa severa Kosova protive referendumu misleći da će na taj način i ubuduće praviti karijere u Beogradu".

Radović je kazao da je odštampano 35.500 glasačkih listića, sa rezervnih 0,3 odsto, a da je svaka opština odredila koliko će listića štampati dvojezično, na srpskom i albanskom jeziku. Prema njegovim rečima, za sada nema informacija da će Albanci učestvovati na referendumu, a iz tri sela (Žaži, Boljetinu i Lipi), u opštini Zvečan gde žive Albanci, poručeno je da ne žele da glasaju.

"Glasaće se na 82 mesta, u Kosovskoj Mitrovici na 13, u Zvečanu na 11, u Zubinom Potoku na 25 i u Leposaviću na 33 mesta", objasnio je Radović i dodao da su glasačka mesta ista kao kada se održavaju izbori koje raspisuje Srbija.

"Očekujemo da će stepen izlaznosti biti manji od prvobitno pretpostavljenog i to je zbog realnih uslova koji na terenu postoje. Nećemo smatrati neuspehom ako ne bude postignut visok stepen izlaznosti", rekao je Radović i dodao da posmatrači koje su pozvale opštinske izborne komisije nisu to prihvatili. Međutim, dodao je on, i dalje su zainteresovani predstavnici Međunarodne krizne grupe, pa će u toku dana sa njima biti postignut konačni dogovor o nadgledanju referenduma.

"Glasanje se završava 15. februara u 19 časova, birački odbori će sačiniti zapisnike, a opštinslke komisije će, prema očekivanjima, prve preliminarne rezultate imati tokom noći dok će konačni biti poznati 19. februara", rekao je Radović. Glasačka mesta biće otvorena od sedam do 19 časova.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 13.02.2012. 13:57
BRACO,NAROD JE UZ VAS..VI STE PRAVI PONOS SRPSKOG NARODA ..KAO I SRPSKA!
Ponedeljak 13.02.2012. 16:50
monstruozna jugoslovenska politika je dovela srbiju u polozaj da se bori za svaki pedalj svoje teritorije. narod severnog kosova se bori da ostane u srbiji ,a neki bi po svaku cenu da miniraju trud nasih na severu kosova. neverovatno je da niko nije odgovarao za situaciju nastalu ustavom 74 -e ,kada su autonomne pokrajine dobile nadleznosti republike. beograd je i danas jugoslovenski,a slaba i siromasna srbija ,mala da manja ne moze biti je ideja vodilja nekih. BOG NEKA VAM BUDE U POMOCI RODJACI SA SEVERA KOSOVA!
Ponedeljak 13.02.2012. 18:25
Unapred se već zna šta če se dogoditi. Referendum neće imati rezultata uprkos volji kosovskih Srba, a Srbija će dobiti packe i možda odlaganje sporazuma o pridruživanju da sledeće godine.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online