Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 14.02.2012.
12:04 >> 18:27h
Beta A

Do 16 časova glasalo sedam hiljada Srba

U tri većinski srpske opštine na severu Kosova - Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, u kojima se danas i sutra održava referendum, do 16 časova glasalo je više od 7.000 birača od ukupno 23.440 glasača, rekao je član Opštinske komisije Ljubo Radović.

Referendumu se protivi međunarodna zajednica i zvanični Beograd
 

"Najveća izlaznost zabeležena je u Kosovskoj Mitrovici gde je glasalo 39 odsto upisanih birača, u Zvečanu oko 30 odsto a u Zubinom Potoku oko 27 odsto upisanih birača", rekao je Radović. On je rekao da glasanje na referendumu o prihvatanju kosovksih institucija protiče bez problema i da će birališta večeras biti zatvorena u 19 časova a sutra u 7 ponovo biti otvorena.


Radović je na konferenciji za novinare u Zvečanu izjavio da je u tom gradu do podneva izašlo 15 odsto građana, u Zubinom Potoku glasalo je 11 odsto, a u Kosovskoj Mitrovici 3.062 ili 30,1 odsto ukupnog broja građana s pravom glasa.


U Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku građani se izjašnjavaju danas i sutra, a u Leposaviću samo sutra o tome da li su za institutucije tzv. Republike Kosovo. Danas i sutra glasaće se u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i u Zubinom Potoku, dok će referendum u Leposaviću biti održan sutra.

Hoti: Mirno i bez promblema

 

"Iako se održava referendum, kosovska policija nema poseban operativni plan,
već će na očuvanju javnog reda i mira raditi kao i prethodnih dana, izjavio je regionalni portparol Kosovske policije Besim Hoti. On je rekao da u regionu Mitrovice nisu zabeleženi incidenti koji bi ugrozili opštu bezbednost građana i da je dan počeo mirno i bez problema.

 

"Prema informacijama koje policija ima nije zabeležen dolazak nekih radikalnih ili ekstremnih grupa koje bi mogle u bilo kakvom smislu da utiču na opštu bezbednost", izjavio je Hoti. On je dodao da će u toku dana obavljati redovne policijske patrole.

Član Opštinske izborne komisije u Zvečanu, Ljubo Radović kaže da "glasanje protiče u najboljem redu". On je izjavio da referendum donekle ometaju loše vreme i neprohodni seoski putevi i dodao da u Zubinom Potoku pravo glasa imaju i Albanci iz sela Čabre, nedaleko od Jagnjenice.

Prema njegovim rečima, referendum je trebalo da prate predstavnici Međunarodne krizne grupe, ali se još nisu pojavili na glasalištima.

I u Kosovskoj Mitrovici od jutros u sedam sati glasanje teče bez problema.

U Leposaviću su naveli da je sve spremno za sutrašnje održavanje referenduma, da će se glasati na 33 biračka mesta, i da se još radi na čišćenju puteva i ulica.

Građani na biračkim mestima ističu da glasanjem žele da još jednom istaknu da žele da žive u državi Srbiji, a ne u republici Kosovo.

"Ono što je najvažnije, mi smo prinuđeni da se i na ovaj način izjasnimo", rekao je reporterima agencije Beta meštanin sela Grabovac u opštini Zvečan Žarko Ristić.

On tvdi da narod želi da referendumom poruči da ne želi da živi u državi Kosovo, koju smatra "veštačkom tvorevinom".

"Želimo da, kao što svako normalan želi, budemo uz svoju državu kao što dete želi uz svoju majku", rekao je Ristić.

Na glasačkom mestu u Osnovnoj školi u selu Grabovac glasanje protiče bez incidenata. Iako su glasački listići štampani i na albanskom jeziku, a u birački spisak upisani i Albanci iz tog sela, nije bilo Albanaca koji su glasali na tom biračkom mestu.

Jedan od lidera Srpskog nacionalnog veća Milan Ivanović rekao je nakon glasanja u školi "Vuk Karadžić" u opštini Zvečan da očekuje da će referendum proteći bez problema.

"Očekujem da će izjašnjavanje biti jednoglasno, da ćemo jedinstveno reći da smo za svoju državu i da će svi građani zaokružiti 'Ne' albanskim kosovskim institucijama i lažnoj državi Kosovo", rekao je Ivanović Beti.

U tri opštine na severu Kosova, u kojima se danas sprovodi referendum
o odnosu prema kosovskim institucijama, otvoreno je 49 glasačkih
mesta.

Danas i sutra glasaće se u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i u Zubinom
Potoku, dok će referendum u Leposaviću biti održan sutra.

U četiri srpske opštine na severu Kosova danas i sutra biće održan referendum na kome će oko 35.000 građana sa pravom glasa moći da se izjasni o odnosu prema institucijama Kosova.

U severnoj Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku građani glasaju dva dana, a u Leposaviću samo 15. februara, na Dan državnosti Srbije.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.02.2012. 15:29
Glasace, glasace, ima vremena!!! Sta ste uzbudili??? OVDE stoji Komentara:2, a ja vidim samo 1 ?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online