Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 14.02.2012.
12:04 >> 18:27h
Beta A

Do 16 časova glasalo sedam hiljada Srba

U tri većinski srpske opštine na severu Kosova - Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, u kojima se danas i sutra održava referendum, do 16 časova glasalo je više od 7.000 birača od ukupno 23.440 glasača, rekao je član Opštinske komisije Ljubo Radović.

Referendumu se protivi međunarodna zajednica i zvanični Beograd
 

"Najveća izlaznost zabeležena je u Kosovskoj Mitrovici gde je glasalo 39 odsto upisanih birača, u Zvečanu oko 30 odsto a u Zubinom Potoku oko 27 odsto upisanih birača", rekao je Radović. On je rekao da glasanje na referendumu o prihvatanju kosovksih institucija protiče bez problema i da će birališta večeras biti zatvorena u 19 časova a sutra u 7 ponovo biti otvorena.


Radović je na konferenciji za novinare u Zvečanu izjavio da je u tom gradu do podneva izašlo 15 odsto građana, u Zubinom Potoku glasalo je 11 odsto, a u Kosovskoj Mitrovici 3.062 ili 30,1 odsto ukupnog broja građana s pravom glasa.


U Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku građani se izjašnjavaju danas i sutra, a u Leposaviću samo sutra o tome da li su za institutucije tzv. Republike Kosovo. Danas i sutra glasaće se u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i u Zubinom Potoku, dok će referendum u Leposaviću biti održan sutra.

Hoti: Mirno i bez promblema

 

"Iako se održava referendum, kosovska policija nema poseban operativni plan,
već će na očuvanju javnog reda i mira raditi kao i prethodnih dana, izjavio je regionalni portparol Kosovske policije Besim Hoti. On je rekao da u regionu Mitrovice nisu zabeleženi incidenti koji bi ugrozili opštu bezbednost građana i da je dan počeo mirno i bez problema.

 

"Prema informacijama koje policija ima nije zabeležen dolazak nekih radikalnih ili ekstremnih grupa koje bi mogle u bilo kakvom smislu da utiču na opštu bezbednost", izjavio je Hoti. On je dodao da će u toku dana obavljati redovne policijske patrole.

Član Opštinske izborne komisije u Zvečanu, Ljubo Radović kaže da "glasanje protiče u najboljem redu". On je izjavio da referendum donekle ometaju loše vreme i neprohodni seoski putevi i dodao da u Zubinom Potoku pravo glasa imaju i Albanci iz sela Čabre, nedaleko od Jagnjenice.

Prema njegovim rečima, referendum je trebalo da prate predstavnici Međunarodne krizne grupe, ali se još nisu pojavili na glasalištima.

I u Kosovskoj Mitrovici od jutros u sedam sati glasanje teče bez problema.

U Leposaviću su naveli da je sve spremno za sutrašnje održavanje referenduma, da će se glasati na 33 biračka mesta, i da se još radi na čišćenju puteva i ulica.

Građani na biračkim mestima ističu da glasanjem žele da još jednom istaknu da žele da žive u državi Srbiji, a ne u republici Kosovo.

"Ono što je najvažnije, mi smo prinuđeni da se i na ovaj način izjasnimo", rekao je reporterima agencije Beta meštanin sela Grabovac u opštini Zvečan Žarko Ristić.

On tvdi da narod želi da referendumom poruči da ne želi da živi u državi Kosovo, koju smatra "veštačkom tvorevinom".

"Želimo da, kao što svako normalan želi, budemo uz svoju državu kao što dete želi uz svoju majku", rekao je Ristić.

Na glasačkom mestu u Osnovnoj školi u selu Grabovac glasanje protiče bez incidenata. Iako su glasački listići štampani i na albanskom jeziku, a u birački spisak upisani i Albanci iz tog sela, nije bilo Albanaca koji su glasali na tom biračkom mestu.

Jedan od lidera Srpskog nacionalnog veća Milan Ivanović rekao je nakon glasanja u školi "Vuk Karadžić" u opštini Zvečan da očekuje da će referendum proteći bez problema.

"Očekujem da će izjašnjavanje biti jednoglasno, da ćemo jedinstveno reći da smo za svoju državu i da će svi građani zaokružiti 'Ne' albanskim kosovskim institucijama i lažnoj državi Kosovo", rekao je Ivanović Beti.

U tri opštine na severu Kosova, u kojima se danas sprovodi referendum
o odnosu prema kosovskim institucijama, otvoreno je 49 glasačkih
mesta.

Danas i sutra glasaće se u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i u Zubinom
Potoku, dok će referendum u Leposaviću biti održan sutra.

U četiri srpske opštine na severu Kosova danas i sutra biće održan referendum na kome će oko 35.000 građana sa pravom glasa moći da se izjasni o odnosu prema institucijama Kosova.

U severnoj Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku građani glasaju dva dana, a u Leposaviću samo 15. februara, na Dan državnosti Srbije.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.02.2012. 15:29
Glasace, glasace, ima vremena!!! Sta ste uzbudili??? OVDE stoji Komentara:2, a ja vidim samo 1 ?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online