Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Četvrtak 16.02.2012.
01:11
FoNet A

Srbi odlučili da "uzmu stvar u svoje ruke"

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić izjavio je da veliki odziv na referendum potvrđuje političku zrelost srpske zajednice na severu Kosova i Metohije. Taj odziv, prema njegovim rečima, "pokazuje da su Srbi, svesni opasnosti kojima su izloženi proteklih meseci, odlučili da uzmu stvari u svoje ruke".

Krstimir Pantić

"Preuzeli su rizik da pogoršaju odnose sa vlastima u Beogradu, održali referendum i pokazali svoj stav o stanju na Kosovu i Metohiji", ocenio je Pantić za FoNet, i najavio da će od Saveta bezbednosi Ujedinjenih nacija (UN) biti zatraženo da Srbi i Albanci imaju podjednak tretman.


"Činjenica je da je iz Beograda stizalo upozorenje da je ovaj referendum nepotreban, ali se niko od zvaničnika nije potrudio da jasno kaže zašto referendum ne treba održavati i šta je to što ugrožava državne i nacionalne interese", napomenuo je Pantić.


On smatra da, "zbog toga, građani na severu Kosova nisu ozbiljno shvatili tu poruku da referendum treba odložiti".


Pantić je ukazao da su tome doprinele i "kontradiktorne izjave ministra Gorana Bogdanovića i državnog sekretara Olivera Ivanovića, koji su u početku podržavali referendum, a onda su naglo promenili svoj stav i pozivali Srbe da ne izađu na referendum".


Srbi na severu Kosova shvatili su kolikoj su opasnosti izloženi, ali i da su prepušteni sami sebi, dodao je Pantić.


Naročito od avgusta, objasnio je Pantić, kada su Albanci, potpomognuti delom međunarodne zajednice, pokušali silom da nametnu svoje institucije Srbima i "kada je iz Beograda jasno poručeno da Beograd nema instrumente da zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji.“


"Tvrdnja međunarodnih zvaničnika da ovaj referendum nema pravne posledice govori o tome koliko su oni nervozni i koliko je ovaj referendum poremetio njihove planove za sever Kosova", rekao je Pantić.


On je dodao da će, "posle ovoga", biti "jasno" i Albancima i međunarodnoj zajednici da je "ovaj narod jedinstven, bez obzira na političku orijentaciju".


"Postalo je jasno da Srbi neće dozvoliti da se na severu pokrajine silom nameću institucije nepriznate države Kosovo", poručio je Pantić.

Poruka za Ban Ki-muna


"Nakon referenduma", najavio je Pantić, "naše skupštine opština će najerovatnije održati zasedanja na kojima će biti razmatrani rezultati referenduma i biće odlučeno o narednim koracima kako bi sprečili kosovske Albance da nasiljem i upotrebom oružane sile promene realno stanje na terenu".


On je rekao da će, odmah po objavljivanju konačnih rezultata referenduma biti zatražen sastanak sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN na Kosovu i Metohiji Faridom Zarifom.


"Uručićemo mu zvanične rezultate referenduma i zahtevati da ih prosledi Savetu bezbednosti UN i generalnom sekretaru Ban Ki-munu", dodao je Pantić.


"Ako su Albanci imali pravo i dobili saglasnost međunarodne zajednice da biraju da li će biti pod vlašću Beograda, onda to isto pravo moraju imati i Srbi na Kosovu i Metohiji", zaključio je Pantić.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.02.2012. 02:54
Normalna odluka, imate podršku velike većine srpskog naroda !!! Šiptari su ti koji se ponašaju, izmeđuostalog,i protiv ustavno. Proglašavajući državu itd.itd. SVAKA ČAST ZA SRBE SA KOSOVA I METOHIJE!!!!! Još malo pa će doći Srbi nacionalisti na vlast i udruženi sa Rusima će sve biti mnogo bolje i lakše!!!!
Četvrtak 16.02.2012. 06:05
Матија Бећковић је можда изрекао најбољу дефиницију која ће остати све док не ослободимо Косово и Метохију и коју морамо стално истицати свим нашим непријатељима кад год се појаве на овом порталу: "Ако Косово није наше, зашто од нас траже да им га дамо?" "Ако је њихово, зашто га отимају?" "А ако већ могу да га отму, не знам зашто се толико устручавају?"
Četvrtak 16.02.2012. 07:27
Francuski mediji tv i radio celu noc i jutro objavljuju rezultate referenduma.kazu da Srbi sa severa ne priznaju samoproglasenu drzavu kosovo.pricaju sa respektom o njima.sto nije slucaj sa Srpskim vlastima...... Za mene su Srbi sa severa kosova i metohije hrabri i odvazni ljudi poslednji branitelji Svete Zemlje dogodine u prizrenu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online