Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 16.02.2012.
17:24
Srna A

Jakšić: Vlada Srbija ne sme da podlegne ucenama

Potpredsjednik Skupštine Zajednice srpskih opština i naselja na Kosovu i Metohiji Marko Jakšić izjavio je da rezultati referenduma na sjeveru Kosova moraju da obavežu državno rukovodstvo da ni po koju cijenu ne prihvata bilo kakve ucjene koje bi značile odvajanje Kosova ili priznavanje njegove nezavisnosti.

"Građani su na referendumu rekli svoje. Još jednom su pokazali da, izuzuzev Srbije, drugu državu ne prihvataju niti će je prihvatiti. Na rukovodstvu naše matične države jeste da istraje u očuvanju Kosova u sastavu Srbije i da ispoštuje Ustav i deklaraciju Narodne skupštine", rekao je Jakšić.

Na rukovodstvu države je da Kosmet zadrži u sastavu Srbij: Marko Jakšić

On je naglasio da će Srbi, vrlo brzo posle referenduma, pokrenuti inicijativu da se UNMIK-u vrati mandat koji je ova misija imala 1999. godine.

Milan Ivanović, predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosmeta, optužio je državno rukovodstvo, Beograd i njegove izaslanike da su pritiscima i ucenama pokušali da spreče referendum, ali da je, ipak, iskorišćeno pravo naroda da se referendumski izjasni.

"Mi smo rekli svoje. Na državnom rukovodstvu je da iskoristi raspoloženje građana i zadrži Kosovo i Metohiju u sastavu Srbije", rekao je Ivanović.

Gradonačelnik srpske opštine Priština Nebojša Nikolić, pozdravljajući referendumsko izjašnjavanje Srba na severu Kosova, kaže da žali što referendum nije raspisan za celo Kosovo i Metohiju.

"Mi ne želimo podele i jedino čega se plašimo je stavljanje granice na reci Ibar. Međutim, posle jučerašnjeg izjašnjavanja Srba na Kosmetu uveren sam da će međunarodna zajednica shvatiti realnost i odustati od nametanja kosovskih institucija", rekao je Nikolić.

Istovremeno, albanska vlada u Prištini ponovila je deklaraciju samoproklamovane skupštine Kosova, kojom je referendum na severu Kosmeta proglašen ništavnim, a njegovi rezultati neobavezujućim za kosovske i međunarodne institucije.

U sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije tokom dva dana referenduma glasalo je nešto više od 75 odsto birača, a ubedljiva većina, 99,74 odsto, izjasnila se da ne prihvata kosovske institucije.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.02.2012. 17:42
Za SRPSKI narod na severu KiM ne vazi SAMOPROGLASENA REPUBLIKA KOSOVO i tako ce i ostati a ko ih voli neka im da svoje a ne nase.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online