Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Utorak 21.02.2012.
10:42 >> 17:18h
Beta A

Odložen nastavak dijaloga, delegacija Kosova nije stigla

Zvaničnici u Briselu saopštili su da je otkazan let aviona kojim je prištinska delegacija iz Beča trebalo da stigne u Brisel na novu rundu dijaloga sa Beogradom. Kako se procenjuje, početak nove runde dijaloga Beograda i Prištine, po svemu sudeći, trebalo bi da počne sutra.

 Sam u Briselu: Borislav Stefanović
 

Zvaničnik Evropske unije u Briselu rekao je agenciji Beta da su "konsultacije u toku" i da će naknadno biti saopšteno kada bi ova runda dijaloga mogla da počne.

Početak nove runde dijaloga Beograda i Prištine koji je bio planiran za danas pre podne, prvobitno je bio odložen za danas posle podne zbog kašnjenja delegacije Prištine. Tema ove runde pregovora trebalo bi da bude regionalno predstavljanje
Kosova i sprovođenje postignutih dogovora.

Šef pregovaračkog tima Vlade Srbije Borislav Stefanović izjavio je da očekuje dolazak prištinske delegacije na pregovore u Brisel, ali da još nije upoznat sa razlogom njihovog kašnjenja.


"Ne znamo šta je pravi razlog, ali ih čekamo. Verovatno imaju dodatne konsultacije. Mi smo spremni za dogovor", rekao je Stefanović. 

Zašto Edita kasni na pregovore?
 

Kašnjenje delegacije Prištine na rundu dijaloga s Beogradom, u Briselu je izazvalo izvesnu zabunu, a zvaničnici EU predočili su da su regionalno predstavljanje Kosova i operativni dogovor o integrisanom upravljanju prelazima dve ključne
teme za koje se očekivala nagodba.

To je, kako je novinarima rekao jedan zvaničnik u EU, od presudnog značaja za "političku raspravu" šefova diplomatija EU u ponedeljak i njihovu odluku, u utorak, o tome da li su ispunjeni uslovi da Srbiji bude dat status kandidata za članstvo u EU.

Zvaničnik u Briselu koji je želeo da ostane anoniman, predočio je da je ova runda dijaloga i sazvana da se raščišti da li je nagodba oko ove dve ključne teme, kao i primene dogovora moguća pre ministarskog sastanka EU u ponedeljak.

On je naglasio da jeste "oprezni optimista" oko dogovora o regionalnom
predstavljanju, iako je podvukao da je to, uključujući naziv i "fusnotu" na tabli Prištine, pre svega stvar nagodbe Beograda i Prištine, jer je za EU bitno da se obezbedi sveukupna regionalna saradnja.

Funkcioner u EU je podvukao da bi dogovor o regionalnom predstavljanju
omogućio da se ta formula primeni i kad su u pitanju skupovi zemalja Zapadnog Balkana i EU, kao i potpisivanje dokumenata na takvim sastancima u okviru EU.

Zvaničnik u Briselu je tu samo spomenuo i pitanje da li se oko odrednice Prištine prilikom regionalnih skupova u nekom vidu, posredno, pojavljuje i UNMIK, ali to nije preciznije obrazložio.

Ono što je jasno, po njegovim rečima, to je da se oko integrisanog upravljanja prelazima ne može u nekom kratkom roku obezbediti sva nužna infrastruktura na terenu, ali je u današnjoj rundi dijaloga trebalo da se o tome utanači jasan operativni plan.

Zamoljen da objasni da li se sad smatra da je i treći uslov koji je EU u decembru postavila Beogradu za dobijanje kandidature, a to je sloboda kretanja Kfora i Euleksa i na severu Kosova, sada ispunjen, izvor u Briselu je odogovorio da bi to trebalo da se vidi posle današnje runde dijaloga.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.02.2012. 12:06
Хвала делегацији ''Косова''. Биће прилике за виђење у српској Приштини,кад буде другачија ''реалност'', кад Србија буде у Евроазијској унији.
Utorak 21.02.2012. 12:35
Dobra fotka.....ko 2 mrmota u odelima.
Utorak 21.02.2012. 15:56
Ajde bre vracaj se u Srbiju ne arci narodne pare vidis da se siptari zajebavaju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online