Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Nedelja 26.02.2012.
13:10
N. S. Preradović - Vesti A

Biljana Srbljanović - kokainska drama

Dramsku spisateljicu Biljanu Srbljanović policija je uhvatila dok je kupovala kokain ispred svoje zgrade na Dorćolu od poznatog beogradskog dilera M. Stanojčića, poznatijeg kao Šone! Protiv nje je je podnesena krivična prijava zbog sumnje da je izvršila krivično delo neovlašćenog držanja opojnih droga, a preti joj kazna zatvora i do tri godine!

Vest iz tabloida toliko je zaokupila pažnju javnosti da je Biljana uspela da otme Severini naslovne strane i pored toga što se toliko dugo čekalo na porođaj hrvatske zvezde, pa je sama spisateljica na jednoj od društvenih mreža polušaljivo napisala: "Zvala me Severina. Ljuta k'o puška."
 

Biljana Srbljanović je rođena 15. oktobra 1970. u Stokholmu, u diplomatskoj porodici. Diplomirala je dramaturgiju 1995. na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Od sredine devedesetih godina njene drame su prevedene na 25 stranih jezika.
 

Bivša je članica političkog saveta Liberalno-demokratske partije, na čijoj listi se kandidovala za mesto gradonačelnika Beograda 2008. Krajem te iste godine razočarano se povukla iz politike. Tvrdi da je stalno dobijala uverenja iz vrha LDP-a da tu stranku ne finansira nijedan tajkun, te da partija Čedomira Jovanovića nije još jedna franšiza velike partije "Mišković, Beko & co", ali je vremenom došla do saznanja da svako ima svoju cenu.

Najizvođenija je i najnagrađivanija srpska dramska spisateljica u svetu. Za sebe ne misli da je uspešna.

- Uspešna nisam ni po jednom merilu ovog sveta. Nisam bogata, država mi nije dala nikada ništa, ni brdo, ni mauzolej za života da me živu sahrane kao druge državne umetnike. Od države nikad nisam ni tražila ništa, ni prijateljstvo s vlastima, ni miljenički status, a sve su to merila uspešnog čoveka u Srbiji... Nemam sto života, ni sto guzica. Za ove što imam, a da bi ih nahranila, ne mogu žrtvovati baš sve. Posebno ne lične principe - ističe Biljana.

Išla je u školu na korak od kuće, na periferiji Beograda, živela u svetu srednje klase. Čekala je u redu da za bonove da roditeljima kupi kafu, živela na osmom spratu uz stalne restrikcije struje. Otac Danilo je s putovanja donosio pravu čokoladu, patike najke i ploče.

- Pili smo koka-kolu bez griže savesti, učila sam jezike i to da rat nije dobar, da je more naše i da je Trst pupak sveta. Čitala sam, to sam volela isto koliko i da se bijem. Dobijala sam batine, e to sam mrzela - izjavila je jednom prilikom Srbljanovićeva.

U svojim dramama oštro kritikuje savremeno društvo. Dok je živela u Srbiji, njena kritika bila je okrenuta srpskom društvu i Miloševićevom režimu. Kad je otišla iz Srbije, i nakon boravka u Americi, kritikuje tamošnji način života, naličje ujedinjene Evrope i cenu koja se plaća za ostvarenje američkog sna.

Biljanin stric je najpoznatiji haški zatvorenik Radovan Karadžić. Naime, Radovan je prema porodičnom stablu Karadžića stric Biljani Srbljanović, pošto je Vuko Karadžić, Radovanov otac, rođeni ujak Biljaninom ocu Danilu - Dači Srbljanoviću. Biljana je svojevremeno rekla da se preko krvi prenose samo virusi, aludirajući time da Radovanu nije bliska ideološki. Time je pokazala šta misli o stricu.
 

Udata je za 23 godine starijeg francuskog diplomatu Gabrijela Kelera, bivšeg ambasadora te zemlje u srpskoj prestonici. Sad zajedno žive u Bakuu, glavnom gradu Azerbejdžana, gde je Keler sada ambasador.

Biljana je ostala verna maternjem jeziku. Na francuskom ne piše čak ni SMS-ove, toliko se plaši tog, kako kaže, bizarnog pravopisa. Čak i kad mužu šalje poruku da dođe kući na ručak, to uradi na srpskom. O bračnom životu Biljana kaže:


- Deca moga muža već su velika i sada se više družimo, mada me oni iz čistog štosa zovu maćehom, što je dosta smešno kad se nađemo u nepoznatom društvu ili kad se zajedno napijemo - priča Srbljanovićeva.

Jednom su je pitali koliko je spremna da se žrtvuje za ljubav, rekla je: "Čujte, pa ja živim na Kavkazu! Šta ćete više?" Trči, boksuje, vozi bicikl, sa mužem se penje se na vrhove iznad 3.000 metara, a sve to smatra, pre svega, pitanjem psihološke stabilnosti. Nema boljeg antidepresiva od sporta, ima običaj da kaže.
 

U Beograd dolazi tokom prolećnog semestra i tada obavezno iznajmljuje bicikl na Dorćolu za vožnju do Ade i nazad. Voli da sa majkom šeta po knjižarama i radnjicama i da zajedno ručaju u nekom od beogradskih restorana. Kaže da joj je velika mana što ne ume da primi kompliment.
 

- Šta god da mi čovek lepo kaže, ne znam da odgovorim prosto 'hvala', što je priličan društveni hendikep - priznaje Biljana. Ugledni američki magazin "Njuzvik" svrstao ju je među pet najperspektivnijih žena sveta u 21. veku.

POVEZANE VESTI

Nedelja 26.02.2012. 13:15
Јадна следила свога вођу.Баш се лепо угледала на њега.
Nedelja 26.02.2012. 13:34
Prosto ne mogu da verujem sta citam ovde??!!! kupovala drogu od "poznatog" dilera? pa ako je poznat zasto je jos na ulici i od kada se narkomani salju u zatvor a ne dileri? Pa to samo kod nas ima strasno
Nedelja 26.02.2012. 14:10
Топао текст који треба да изазове симпатије за живот и дело Србљановићке. Изостављен је најбитнији део и суштински, њене биографије - хистерични аутошовинизам који је претакала (и претаче) у дело у свакој могућој прилици. Апсолутно је њена приватна ствар за кога је удата и воли ли стрица, Али ако активно ради против будућности мог детета и мог народа, то је итекако моја ствар, која ме изузетно интересује. Прогонити сваком приликом у води, на земљи и у ваздуху, борити се свим силама против зликовачког дела и идеја ње и њених НВО посестрима, као и истомишљеника.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online