Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 28.02.2012.
06:37
Danas A

Kori Udovički čeka mesto premijera?

Kori Udovički, ministarka energetike u vladi Zorana Đinđića i bivša guvernerka Narodne banke Srbije, mogla bi da bude kandidatkinja Demokratske stranke za novog premijera.

Kori Udovički među kandidatima DS-a za budućeg premijera?
 

Diplomate i političari u sedištima Evropske komisije i OEBS u Briselu i Beču zainteresovani za dešavanja u Srbiji spekulišu, pozivajući se na sagovornike iz državnih krugova u Beogradu, da se Kori Udovički nalazi u najužem izboru potencijalnih kandidata DS za dolazak na funkciju predsednika Vlade Srbije, ukoliko demokrate posle parlamentarnih izbora budu u poziciji da daju mandatara. Kako kažu, "gospođi Udovički daju se dobre šanse da će biti novi srpski premijer".

Sagovornici "Danasa" iz najužeg vrha DS nisu mogli da potvrde realističnost ovih spekulacija. Ipak, dok su neki od njih rekli da je izbor Kori Udovički "teško moguć", drugi ističu da je "sve otvoreno". Ono u čemu su svi saglasni jeste da se u DS do sada zvanično nije razgovaralo o eventualnom kandidatu za premijera, ocenjujući da bi ta tema mogla doći na dnevni red stranačkog Predsedništva tek po raspisivanju izbora, koje se očekuje 13. marta.
 

Jedan od ministara iz Đinđićeve vlade kaže za Danas da o Kori Udovički "može samo da kaže sve najbolje, jer je izuzetno stručna osoba, makroekonomista i dokazala se u resoru Ministarstva energetike".

Goran Nikolić iz Instituta za evropske studije navodi da on kao ekonomista daje prednost ekspertskim vladama u odnosu na političke, ali da su takve vlade u svetu, ipak, retkost. On objašnjava da takozvane političke vlade mogu da "povlače i određene političke poteze, jer njeni članovi imaju legitimitet kao političari", a da se "na nižem nivou angažuju eksperti". Ipak, napominje Nikolić, "Udovički je vrhunski stručnjak i, kao ekonomista, takvu odluku bih podržao".

"Kori Udovički je, svakako, mnogo bolji predlog od Dragana Đilasa i smatram da bi uradila mnogo više od svih koji su do sada bili na takvim funkcijama. Ona ima znanja i više je protržišno orijentisana od Mirka Cvetkovića, a upravo taj pravac je jedini koji može da iznađe neko rešenje“, ukazuje Miroslav Prokopijević, direktor Centra za slobodno tržište i takođe ekonomista.

Dok ekonomski eksperti podržavaju ovakvu mogućnost, oni politički orijentisani posmatraju stvari iz nešto drugačijeg ugla.

"Kandidat DS za premijera treba da bude poznat u najširoj javnosti, priznat u struci, politički utemeljen u stranci i šire, dobar s medijima, odlučan, spreman da rizikuje i retko kad kompromiser", ocenjuje analitičar Dejan Vuk Stanković.

On na spekulacije o tome da bi Udovički mogla da bude kandidat demokrata kaže da ona jeste stručno poznata i priznata, ali da joj nedostaju politička težina i medijska aura.

POVEZANE VESTI

Utorak 28.02.2012. 07:30
Ovi bivši političari naprave krug, i opet se vrate na početak.
Utorak 28.02.2012. 07:59
Ja licno smatram da D.S. treba da predlozi za premijera Ekrema Jevrica jer ovo je sprdnja sa glasacima i narodom kada se predlaze Kori Udovicki.Pa kad je zezanje neka bude do kraja
Utorak 28.02.2012. 09:19
Кори -- Шербеџијева свастика...Баш сте се примили ко саучешће,зец је у шуми а ови жути шиље колац.... :)) Немојте им давати своју енергију ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online