Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Nedelja 04.03.2012.
20:16
Fonet A

Dežer: Kosovo nije uslov za članstvo

Šef Delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer ponovio je da treba nastaviti sa reformama i dijalogom sa Prištinom i da nema novih uslova za početak pregovora o članstvu. Početak pregovora zavisi od sposobnosti same Srbije, a priznavanje nezavisnosti Kosova nije uslov, tvrdi Dežer.

Vensan Dežer: Srbija zavisi sama od sebe
 

- Nema novih uslova za početak pregovora o članstvu Srbije u Evropskoj uniji, izjavio je šef Delegacije EU u Beogradu Vensan Dežer i naglasio da je potrebno nastaviti proces reformi, dijalog sa Prištinom i primenu do sada postignutih sporazuma u tom dijalogu.

Očekujemo primenu sporazuma, početak rešavanja pitanja energetike i telekomunikacija i saradnju sa Euleksom, rekao je Dežer.

Evropska komisija još u oktobru, podsetio je Dežer, u svom mišljenju, rekla da je potrebno nastaviti proces reformi, unaprediti rad pravosuđa, javne uprave, borbu protiv korupcije, izvršiti reformu medijskog sektora i nastaviti dijalog Beograda i Prištine.

Početak pregovora zavisi od Srbije

Upitan da li je kraj godine realan rok da se Srbiji odobri početak pristupnih pregovora, Dežer je odgovorio da mnogo toga zavisi od sposobnosti same Srbije da za to ispuni sve preduslove.

Znamo da ćemo za nekoliko dana ući u izborni period, ali administracija ne bi trebalo da prestane da radi na reformama, kako se u periodu kampanje ne bi gubilo vreme i kako bismo, kada nova vlada bude izabrana, nastavili dalje  sa tim poslom, rekao je Dežer.

On je rekao i da Brisel očekuje primenu sporazuma postignutih sa Prištinom o pitanjima matičnih knjiga, katastra, slobode kretanja, izdavanja osiguranja, ocenjujući da nema razloga da se ovi problemi ne rešavaju zbog izbora.

Kosovo nije uslov

 

Evropska komisija će na jesen objaviti izveštaj o napretku Srbije za ovu godinu, najavio je Dežer i poručio da je to sledeći "veliki datum". Na osnovu tog izveštaja, kako je rekao, odluku će doneti najpre Savet ministara u novembru, a potom i šefovi država i vlada EU u decembru. Prema rečima Dežera, priznavanje nezavisnosti Kosova nije uslov za članstvo Srbije u EU, ali Brisel želi da vidi normalizaciju odnosa i rešavanje problema sa kojima se ljudi suočavaju u svakodnevnom životu.

 

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.03.2012. 20:19
Кога фарбаш више Кроасану?
Nedelja 04.03.2012. 20:20
naravno da nije, kako bi i bilo kad ga je Tadić priznao
Nedelja 04.03.2012. 23:26
dao bi ja tebi datum kad da izadjes iz srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online