Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Sreda 07.03.2012.
15:57
Pressonline, Vestionline A

"Srbija bi sa Slobom bila slobodna zemlja"

Milutin Mrkonjić taksativno nabraja zašto bi bilo bolje za Srbiju da je Milošević živ i na njenom čelu...

Milutin Mrkonjić taksativno nabraja zašto bi bilo bolje za Srbiju da je Milošević živ i na njenom čelu
 

1. Slobodan Milošević je u svojoj politici centralno mesto davao slobodi i nezavisnosti zemlje. I ona je to bila dok je on bio predsednik. Bila bi to i sada.

2. Pokrajine Kosovo i Vojvodina su sa promenom Ustava Srbije 1989. godine izgubile elemente državnosti koje su do tada imale, i time je Srbija pravno-politički izjednačena sa drugim republikama u Jugoslaviji, što do tada nije bila. Takav status bi imala i danas (Kosovo ne bi bilo samostalna država, niti bi Vojvodina vratila elemente državnosti koje je imala po Ustavu iz 1974. godine).

3. Trupe UN bi počele povlačenje sa teritorije Kosova već 2001. godine. Prema Kumanovskom sporazumu, za koji zasluga pripada isključivo njemu, njihov boravak na Kosovu je bio u ograničenom roku, za početak od godinu dana.

4. Po Ustavu Srbije iz 1990. godine, čiji je inicijator Slobodan Milošević, u Srbiji je uveden višepartijski sistem. Danas bi on i dalje taj sistem štitio od starog šovinizma, novog fašizma i imperijalnog kolonijalizma.

5. Tim ustavom su izjednačeni svi oblici svojine. Danas bi, kao i onda, društvena i državna dobra bila sačuvana od jeftine prodaje stranim i domaćim kupcima. Kao što bi i prisustvo stranog kapitala, i sada kao i onda, bilo zastupljeno u meri i na način koji ne bi doveo u pitanje ekonomsku i državnu nezavisnost. Samo bi sada struktura tog kapitala u nacionalnoj ekonomiji bila dinamičnija i u celini produktivnija, što bi bilo sasvim moguće u uslovima bez sankcija i ostalih pritisaka.

Srpska posla: Panić optužio Srbiju i Miloševića za raspad SFRJ

6. SRJ, koju je Slobodan Milošević formirao, bila bi sačuvana. Sačuvala bi je patriotsko-levičarska koalicija u zemlji i izmenjeni odnos međunarodne zajednice kome bi doprinos dao Slobodan Milošević, kao što ga je dao u slučaju BiH u Dejtonu.

Verovatno bi se do sada SRJ priključila i Makedoniji.

7. Slobodan Milošević bi nastavio svoju inicijativu na formiranju neke zajednice balkanskih naroda i verovatno bi u tome imao uspeha. Integrativni procesi na Balkanu su logičan i istorijski uslov integrativnih procesa u Evropi.

8. U Srbiji bi svakako došlo do objedinjavanja levice, to je ideja na kojoj je insistirao u svim prilikama. Došlo bi i do objedinjavanja levice u SRJ.

Ideja o materijalnoj i duhovnoj obnovi zemlje bi uveliko bila realizovana

9. Ideja o materijalnoj i duhovnoj obnovi zemlje bi uveliko bila realizovana. Sa tom idejom je, u okviru kratkog projekta, bila upoznata savezna vlada 2000. godine. Na tom projektu je trebalo da rade najistaknutiji stručnjaci i intelektualci Srbije i Crne Gore. Sa većinom je već bila postignuta saglasnost. To bi bio nastavak ideje o velikoj, radikalnoj i celovitoj društvenoj reformi, sa kojom se Slobodan Milošević krajem osamdesetih godina pojavio u javnosti i za nju dobio podršku građana. Njenu realizaciju je tada zaustavio raspad zemlje. Slobodan Milošević je u svojoj politici prednost morao da da zaštiti nacionalnih interesa srpskog naroda i miru u Srbiji.

10. Ta obnova bi, između ostalog, podrazumevala: besplatne i svima dostupne zdravstvene usluge; besplatno i savremeno obrazovanje; u kulturi bi bio uspostavljen balans između prošlog i sadašnjeg, između nacionalnog i svetskog,...

11. Zbog slavne i slobodarske prošlosti srpskog naroda i velikog i uspešnog iskustva naše vojske za vreme agresije 1999. godine, Slobodan Milošević bi insistirao na uslovima koji bi omogućili da vojska bude jaka, velika i moderna.

12. Za vreme sankcija standard u Srbiji je bio viši nego u svim susednim zemljama koje su bile bez sankcija i svih ostalih nevolja. Sada, bez sankcija i obnovljena, Srbija bi imala standard kao srednjoevropske zemlje.

13. Pošto je religiju i crkvu u život u Srbiji vratio on krajem osamdesetih godina, dostojanstvo i smisao njihovog odnosa sa državom štitio bi on i dalje od pragmatične i neduhovne zloupotrebe kakva je bila prisutna u prethodnoj deceniji.

Mrkonjić: Čeda presudio i Slobi i Đinđiću!

14. Odbrana zemlje od albanskog separatizma i terorizma ne bi bila tretirana kao genocid nad Albancima, već kao sveta nacionalna dužnost i ustavna obaveza.

15. Materijalna i moralna pomoć srpskom narodu van zemlje matice bila bi tretirana kao stvar nacionalne časti.

17. Poučen prethodnim iskustvom, nastojao bi da na državnim i političkim funkcijama izbegne koristoljubive ulizice i kukavice.

18. Dao bi veliki državni, nacionalni i lični doprinos integrativnim procesima u svetu - od ekonomije do kulture. Sam je bio građanin sveta.

Piše Milutin Mrkonjić, inžinjer građevine, veliki prijatelj Slobodana Miloševića i funkcioner SPS

POVEZANE VESTI

Sreda 07.03.2012. 16:27
Мада нисам љубитељ Слободана Милошевића и мада је дугачак списак ствари које му замерам, чињеница је да је ГИГАНТ у односу на ''обојене револуционаре'' који су доведени на власт пучем 5-ог октобра 2000-те. Треба бити велики лицемер па назвати овај башибозук који ''влада'' Србијом и тртља о ''Европи'' икако осим шибицарима и похлепном улизичком багром у скупим оделима, осим пар залуталих у ту пљачкашку банду (ако су залутали).
Sreda 07.03.2012. 18:21
ziveo sloba on za rat nije kriv to sto je krao neka je jer svi kradu pogotovo kod srba a najveci lopov je kralj ,koji kralj sta je on vise on nas nista zato kralj samo u sahu i tu nevredi mnogo.+ ovaj nas je sve osim kralja ziveo u engleskoj a nemamo veceg neprijatelja od engleza i milosevic je bio presednik za vreme rata a ovi sad sta su vise uradili za tih 10 godina nista samo su otvorili vrata za jos vecu kradu gde nekradu srbi nego stranci banke itd ali srbin je glup hoce nike patike i bmw i onda je uspeo u zivotu ,jadni smo mi kao narod a pogotovo otkad vam je uncle sam opro mozak.daj boze nikad vise kralja i ovaj bi trebo da se otera sa vukom cedom tadic dacicem
Sreda 07.03.2012. 18:56
ISTINA.... Covek je bio genije, ali tada je zapad napalio narod i obecao bez rada 1000 evra plate. svi bi sedili u kaficima kulirali i brali marke i evre sa drveca. on je pokro pare itd itd. birali ste zute tzv. demokrate. ja nevidim da bilo ko zivi bolje nego tada. nevidi se nikakav napredak... eto to je ISTINA
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online