Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Ponedeljak 12.03.2012.
09:12 >> 09:29h
Novi magazin A

"Izbori na Kosovu suprotni Ustavu"

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je da je pre raspisivanja pokrajinskih izbora na Kosovu, što je suprotno Rezoluciji 1244 UN, potrebno doneti poseban zakon o Pokrajini.

Ali, takav zakon moguće je usvojiti tek nakon promene sadašnjeg Ustava, rekao je Ivanović za dnevnik Danas.

Pokrajinsko izvršno veće raspušteno je pre 20 godina: Oliver Ivanović
 

"Pokrajinsko izvršno veće raspušteno je pre 20 godina. U međuvremenu mnogo toga se dogodilo, ali ništa nije uticalo na Skupštinu Srbije da donese zakon o KiM. U sadašnjim okolnostima, donošenje takvog zakona bilo bi u suprotnosti sa Ustavom, koji osim konstatacije da je KiM deo Srbije pod međunarodnim protektoratom, ne definiše pokrajinske organe niti način njihovog izbora", rekao je on.

Prema njegovim rečima, organizovanje pokrajinskih izbora značilo bi kršenje Rezolucije 1244 SB UN, prema kojoj su izbori na KiM u nadležnosti UNMIK-a, koji je u međuvremenu ova ovlašćenja preneo na privremene kosovske institucije.

Iako uprava UN na KiM ni prilikom jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti nije postupila u skladu s mandatom Rezolucije 1244, Ivanović smatra da "Beograd mora da poštuje ovaj dokument, ako se na njega poziva“.

Država zarađuje na nesreći kosovskih Srba

On je dodao da zvanični Beograd ne razmišlja o donošenju zakona o KiM.

Ivanović kaže da ne zna ništa o sudbini predloga tog zakona, koji je Srpski pokret otpora aprila 2010. uputio predsedniku Srbije Borisu Tadiću i ministru za KiM Goranu Bogdanoviću.

SPOT je sredinom februara ove godine drugi put Tadiću dostavio predloge zakonskih akata za rešavanje položaja KiM u okviru države Srbije.

"Skupština zajednice opština AP KiM zalaže se za održavanje izbora u celoj Pokrajini na svim nivoima i podržava SPOT-ov predlog zakona o KiM, koji bi omogućio raspisivanje izbora za pokrajinsko izvršno veće. Pokrajinske izbore bi u sadašnjim okolnostima mogla da raspiše predsednica Skupštine Srbije, ali sve je to stvar političke volje zvaničnog Beograda", rekao je Marko Jakšić, potpredsednik Skupštine zajednice. On procenjuje da aktuelna vlast, koja "ne želi da organizuje ni lokalne izbore, na pokrajinske neće pristati ni u snu".

Prema Jakšićevim rečima, ni peticija kosovskih Srba, kojom se od državnih vlasti Srbije traži da na celom KiM organizuju predsedničke, parlamentarne, lokalne i pokrajinske izbore neće biti završena u predviđenom roku, jer "zbog pritiska Prištine i Beograda južno od Ibra nije sakupljen dovoljan broj potpisa".

U članu 182. Ustava Srbije navodi se da, između ostalog, "Republika Srbija ima AP Vojvodinu i AP KiM“, a da će se „suštinska autonomija AP KiM urediti posebnim zakonom koji se donosi po postupku predviđenom za promenu Ustava“.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.03.2012. 09:32
U zakonu o lokalnim izborima se ne pominje rezolucija 1244 i odluka o raspisivanju izbora u celini zavisi od predsednice parlamenta . A Oliver Ivanović sve vise pada i pada...
Ponedeljak 12.03.2012. 09:56
Izbori na celoj povrsini Srbije su jedino validni i po ustavu.
Ponedeljak 12.03.2012. 10:18
Neverovatno..!! Kakav debelokozac sa debelom postavom ,kako vidim - spreman
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online