Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Četvrtak 15.03.2012.
00:38
Večernje novosti A

Toma: Pobedićemo sve iz vlasti

Tomislav Nikolić, lider Srpske napredne stranke, izjavio je za "Večernje novosti" da je uveren da će 6. maja vlast u Srbiji da se promeni, nezavisno od toga da li će da se održe izbori na svim nivoima ili ne.

Tomislav Nikolić: Smatramo da je za građane Srbije najbolje da država postane punopravan član EU, uz saradnju sa Rusijom, Kinom, Japanom i ostalima
 

Takođe, kao i na mitingu održanom u Zemunu u sredu, Nikolić je pozvao predsednika Srbije Borisa Tadića "da prestane sa kalkulacijama i da odmah podnese ostavku kako bi se raspisali i predsednički izbori zajedno sa parlamentarnim i lokalnim".


Znači, definitivno biste vi bili predsednički kandidat ako bi se spojili svi izbori?

- Želim da pobedim Tadića i priželjkujem i predsedničke izbore. O konačnoj kandidaturi odlučiće organi stranke kada izbori za šefa države budu raspisani. Ali, krajnje je licemerno što Tadić taktizira i odugovlači. Šta hoće? Usred kampanje za parlamentarne izbore da podnese ostavku i stvori politički haos. To bi bilo krajnje neozbiljno.


Ko bi bio kandidat za premijera ispred SNS ukoliko biste ušli u predsedničku trku? Da li biste u tom slučaju Vučića kandidovali za predsednika Vlade?

- Imamo mnogo kvalitetnih kandidata za sve državne funkcije. Sačekajmo da vlast podrobno proanalizira sva istraživanja javnog mnjenja koja im stižu na sto, jer se samo time bave, i da odluče da li imamo sve izbore 6. maja.
 

Dušebrižnici neka ne strahuju

Kakva je politička budućnost SNS i vas ukoliko i ovog puta ne uspete da formirate vladajuću većinu i ne preuzmete odgovornost za vođenje države?
- Vidim da je sve više dušebrižnika koji "strahuju" o političkoj budućnosti SNS. Poručujem im da mirno spavaju. Naprednjaci će da pobede i na parlamentarnim i na predsedničkim izborima. To je politička budućnost i SNS i Srbije.

Ukoliko SNS dobije najviše glasova na izborima, koga biste prvo, već u izbornoj noći, pozvali na dogovor oko koalicije?

- Sigurno je da bih najpre razgovarao sa Vojislavom Koštunicom. Otvorili bismo iskren i otvoren dijalog kakvu Srbiju želimo i možemo li zajedno da je menjamo u narednim godinama. Verujem da bismo, uprkos svim političkim razlikama, postigli dogovor da skinemo sadašnju vlast koja uništava Srbiju.


Kako planirate da prevaziđete razlike sa DSS u vezi s pitanjem EU? Koštunica predlaže političku neutralnost i prekid evrointegracija, a vi ste za članstvo Srbije u EU...

- Otvoreni smo da ukrstimo argumente o tom strateškom državnom pitanju. SNS prihvata politiku vojne neutralnosti. Smatramo da je za građane Srbije najbolje da država postane punopravan član EU, uz saradnju sa Rusijom, Kinom, Japanom i ostalim zemljama.


Stranci vam navodno savetuju da ne idete sa DSS...

- Ne mogu stranci odlučivati sa kim će SNS da formira vlast. O tome odlučuju građani Srbije.


Zašto isključujete saradnju sa DS kada vam se gotovo podudaraju politike prema EU i Kosovu?

- Najpre da zahvalim Tadiću što je rekao da neće sa nama u koaliciju, jer ne moramo mi to više svakog dana da objašnjavamo. Valjda je već svima više nego jasno da ne možemo u savez sa onima koji su zemlju opljačkali, osiromašili, koji su u njene temelje ugradili korupciju i lopovluk. To su za nas centralne teme ovih izbora.


Znači, pre biste izabrali i ponavljanje izbora nego "veliku koaliciju" ukoliko ni DS ni vi ne budete mogli da formirate vlast sa svojim partnerima?

- Ne isključujem ni varijantu da budemo prinuđeni da ponovimo izbore. Ali, mnogo je realnije da SNS formira vladu posle Đurđevdana.


Postoji li uopšte neka vladajuća stranka sa kojom biste pregovarali posle izbora?

- Ne želim više da se bavim tom političkom alhemijom i matematikom, ko će sa kim posle izbora. Cilj mi je da pobedimo sve stranke vlasti i da bacimo na kolena aktuelnu politiku koja razara društvo. Naša pobeda će biti takva da ne sumnjam da će biti i stranaka iz vlasti koje će želeti da nam se pridruže.

Računate li na Dačića, koji tvrdi da Tadić i vi delite Srbiju kao slavski kolač? Dačić je tada upozorio i da bi Tadić mogao da prođe kao Milošević 2000. godine...

- Kolač vlasti Dačić već godinama deli sa Tadićem i pobedićemo ih zajedno.
 

Lista je "Pokrenimo Srbiju"

Jeste li zaključili izbornu listu? Zna li se konačan spisak stranaka sa kojima nastupate? - Naša izborna lista zvaće se "Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolić". Biće sastavljena od stranaka sa kojima godinama sarađujemo i udruženja koja su nam pristupila. To je opozicioni front koji će da pobedi vlast.

Analitičari procenjuju i da biste posle izbora mogli u savez sa LDP, ukoliko matematika to bude nalagala?

- To je apsolutno nerealno. Čak i ne razmišljam o toj kombinaciji.


Šta biste prvo promenili ukoliko biste pobedili? Vlast vas optužuje da ne nudite nikakva rešenja?

- Za razliku od tih koji samo znaju da optužuju, SNS ima konkretan plan za ekonomsko izbavljenje zemlje i za uništenje korupcije.


Od čega biste počeli?

- Zaposlićemo Srbiju. To će biti naš prioritetni cilj. Otvorićemo kancelariju za brze odgovore, koja će imati obavezu da potencijalnim investitorima pruži sve neophodne informacije u roku od 30 do 60 dana. Pripremili smo novi zakon o javnim nabavkama, kojim bi se uštedelo od 500 miliona do milijardu evra, koje bismo uložili u poljoprivredu i prerađivačku industriju...


Kako biste promenili politiku prema Kosovu? Rivali vas optužuju da nemate konkretan potez?

- Jedini razuman potez u teškoj poziciji koju imamo prema Kosovu je da okupimo sve političke snage, intelektualnu elitu, lidere Srba sa KiM i da formulišemo minimum zajedničke politike oko koje ćemo svi da se saglasimo. Bez jedinstva o tom važnom nacionalnom pitanju, ne možemo postići rezultat.


Slažete li se sa predsednikom Tadićem da su ovo izbori na kojima stranke treba da se okupe oko osnovnih strateških ciljeva zemlje?

- Tadić je pokazao da samo ume da stvara političko nejedinstvo. Sada, na kraju mandata, setio se da se poziva na jedinstvo. On je razjedinitelj, a mi ćemo mu na delu pokazati kako se okuplja i mobiliše zemlja oko ekonomskog oporavka i uništavanja lopovluka.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.03.2012. 00:53
Nevjerovatno u kolikoj mjeri se svakodnevno sramoti ovaj čovjek!!!
Četvrtak 15.03.2012. 01:05
Opozicija koja to nije bila jos ima vremena da se ujedine u jedan blok,i zajednickim snagama skinu izdajnicku vlast. Ovako razjedinjeni nemaju sanse da pobede. Moze SNS da pobedi kao stranka,ali nece imati dovoljno da sama vlada.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online