Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 15.03.2012.
12:46
Beta A

Šešelj: Protiv mene sve sami lažni svedoci

U nastavku završne reči odbrane na suđenju pred Međunarodnim tribunalom u Hagu, optuženi Vojislav Šešelj rekao je danas da nije dokazana njegova krivica za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH za koje je optužen.

Šešelj u završnoj reči osporava izjave svedoka

Lider Srpske radikalne stranke tvrdio je da je dobrovoljce SRS, pre odlaska na ratište, uvek pozivao da poštuju međunarodno ratno pravo i da se humano odnose prema civilima, a "viteški" prema neprijatelju i zarobljenicima.

"Jesam ja više puta upozoravao da će biti žrtava među civilima... Ali, nemate nigde dokaz da sam se zalagao za zločine nad civilima... da sam rekao da ih treba ubijati, mučiti... Nigde i nikada", naglasio je Šešelj, obraćajući se sudijama i tužiocima.

Optuženi je tvrdio da su tužioci tokom procesa pred pretresno veće doveli "veliki broj lažnih svedoka", od kojih su neki pod pritiskom prvo dali izjave protiv njega, a potom ih povukli i prešli na stranu odbrane.

Kao primer, naveo je bivšeg komandanta Ratnog štaba SRS Ljubišu Petkovića koga je Tribunal osudio na tri meseca zatvora zbog toga što je odbio da svedoči uprkos obavezujućem nalogu.

"Petkovićeva izjava da sam ja autokrata i loš čovek - ne znači vam ništa... Sve što je odlučio Ratni štab SRS, ja iza toga stojim", kazao je Šešelj.

Petković i drugi bivši Šešeljevi saradnici su te izjave, prema njegovim rečima, da li pod pretnjom tužilaštva Tribunala da će biti i sami optuženi. Njih su se odrekli čim je Tribunalu istekao rok za podizanje novih optužnica, izrazivši želju da svedoče u korist odbrane.

Opširno pobijajući i izjave "potplaćenih" svedoka - kojima je tužilaštvo obezbedilo preseljenje u treće zemlje - Šešelj je rekao da su se tužioci u završnoj reči pozivali na "preliminarne" izjave svedoka. "kao da ih oni sami nisu povukli, demantovali ili kao da nisu u sudnici bili raskrinkani".

Vođa radikala naglasio je da se tužioci, kao "službenici međunarodne pravde", tako "ne smeju ponašati" zato što im cilj mora biti da se "dođe do istine", a ne da se "po svaku cenu... dokažu optužbe".

U "lažne" svedoke, Šešelj je uključio i bivšeg lidera Srba u Hrvatskoj Milana Babića koji je 2006. počinio samoubistvo u pritvoru Tribunala pošto je priznao krivicu i bio osuđen na 13 godina zatvora zbog zločina nad Hrvatima. Babićevu izjavu, sudije su uvrstile u spis.

Optuženi je podsetio i na svedoka koji je tvrdio da je on na mitingu u Malom Zvorniku marta 1990. pozivao na progon Muslimana, da bi se pokazalo da je jedini miting SRS u tom gradu bio održan gotovo dve godine ranije, avgusta 1990.

Uprkos tome, kazao je optuženi, sudije su u odluci kojom su odbile njegov zahtev za oslobađanje posle dokaznog postupka optužbe, "prihvatile da je taj miting održan".

"To je najnerazumnija odluka... Od vas se i ne može očekivati razumna presuda i ja je ne očekujem... Meni je bitno da okončam završnu reč i sve prepustim sudu istorije koja će suditi i vama i meni... Tim lažnim svedocima tužilaštvo nije dokazalo ništa o mojoj eventualnoj krivici za zločine, samo je doprinelo da se u provaliju surva bilo kakav integritet ovog suda", ocenio je Šešelj.

Šešelj nastavlja svoju završnu reč.

Lider Srpske radikalne stranke optužen je za zločine protiv čovečnosti – progon nesrba na politikoj, rasnoj i verskoj osnovi; deportaciju i prisilno premeštanje – kao i za kršenje zakona i običaja ratovanja - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.

Suđenje Šešelju počelo je novembra 2007, posle jednog neuspešnog pokušaja i štrajka glađu optuženog.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.03.2012. 12:54
USKORO VOJVODA DOLAZI U SRBIJU SLOBODAN, ŽIV I ZDRAV!!!!
Četvrtak 15.03.2012. 13:34
Gledao sam sinoc snimak..Sjajan govor..inteligencija,elokventnost..ma..da imamo vise takvih patriota..Srbija bi cvetala.. ZIV BIO VOJO I CEKA TE SRBIJA!
Četvrtak 15.03.2012. 13:36
Какав ''суд'' такви и сведоци.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online