Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 16.03.2012.
16:31
Vestionline A

Jahjaga: EU, spreči izbore Srbije na KiM

Predsednica samoproklamovane republike Kosova Atifete Jahjaga zatražila je danas od visokih evropskih zvaničnika i predstavnika pet država Zapada da spreče održavanje izbora Srbije na teritoriji Kosova, 6. maja.

Jahjaga je, kako se navodi u saopštenju iz njenog kabineta, pismo uputila predsedniku Evropskog saveta Hermanu van Rompeju, visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i predstavnicima SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije.

''Uznemirena'': Atifete Jahjaga

"Pišem da bih izrazila svoje duboko uznemirenje najavama Republike Srbije da će održati lokalne izbore i na teritoriji Republike Kosovo, kojima gazi suverenitet moje države, snažno dovodi u pitanje teritorijalni integritet i pokušava destabilizaciju Kosova", navodi se u pismu.

Atifete Jahjaga je dodala da Priština ne može da dozvoli "nijednoj stranoj državi, niti njenim predstavnicima koji upravljaju paralelnim strukturama" unutar Kosova da "organizuju bilo kakve izbore bilo gde u Republici Kosovo".

Prema njenim rečima, bilo koji pokušaj Srbije da organizuje izbore na Kosovu "gazi međunarodne norme i zakone, kao i osnovne evropske standarde" pa su ti pokušaji neprihvatljivi i ilegalni. U pismu se takođe navodi da institucije Kosova prihvataju
međunarodne standarde da građani sa dvojnim državljanstvom imaju pravo da glasaju na nacionalnim izborima i institucije Kosova izražavaju volju da poštuju ta prava.

"Mi radimo na pronalaženju praktičnih rešenja koja su u skladu sa evropskim standardima, međunarodnim zakonima i Ustavom Kosova, ali ne možemo da prihvatimo bilo kakav izborni proces koji se organizuje na teritoriji Republike Kosovo koji minira njegovu nezavisnost", navela je Jahjaga.

Ona u pismu ističe kako se lokalni ili bilo koji drugi izbori na Kosovu zakazuju od strane institucija zemlje u skladu sa zakonima i Ustavom Kosova i odvijaju se na celoj teritoriji.

"Održavanje izbora Republike Srbije na teritoriji Republike Kosovo znači vraćanje unazad napora međunarodne zajednice i građana Kosova koji su poslednje dve dekade radili izuzetno mnogo na povratku normalnosti u region. To je istovremeno povratak retorici i delovanju prošlosti koje nisu u saglasnosti sa ponašanjem zemlje koja stremi učlanjenju u EU", navela je ona.

Atifete Jahjaga je dodala da je najava održavanja srpskih izbora na Kosovu izazvala tenzije među građanima koji su dugo radili kako bi stvorili nezavisnu državu zasnovanu na građanskim načelima i koji nastavljaju da preduzimaju značajne korake na izgradnji države koja se zasniva na ravnopravnosti.

Ona je ocenila da tolerisanje akta koji je preduzela Srbija takođe dovodi u pitanje dijalog koji pomaže EU i ostvarivanje svih sporazuma koje su postigli Kosovo i Srbija.

"Pozivan EU i celu međunarodnu zajednicu da pokažu odlučnost i ne dozvole održavnje ovih izbora na teritoriji Republike Kosovo. Republici Srbiji treba da se jasno stavi do znanja da je jedan od ključnih zahteva na njenom putu ka EU princip poštovanja dobrosusedstva", navela je predsednica Kosova.

POVEZANE VESTI

Petak 16.03.2012. 16:38
Ima li iko namjeru da doticnu, a i SVIH PET njenih zastitnika i adresara obavijesti da i Srbija ima Ustav koji mora postovati, nezavisnost i drzavni suverenitet na cijeloj svojoj teritoriji, kao i stanovnistvo VEOMA NEZADOVOLJNO trenutnim stanjem na terenu .... ili je to u Srbiji vec rasprodato u poslednje tri godine?
Petak 16.03.2012. 18:11
Gospodja bi mogla da pita i UN u kojoj drzavi zivi..Neka nadje na mapi tzv kosovo..NEMA...Tamo je Srbija cela i obuhvata i trenutno okupiranu teritoriju do dolaska srpske vojske... Pisi svojim zapadnim pomagacima--ali bez Kine i Rusije u UN status se nikada nece menjati...iako vam cak pomazu i vlasti iz bgda.. ALI NECE DUGO...POBEDICEMO I ONDA CE SE PROBLEM RESAVATI U UN.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online