Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Ponedeljak 19.03.2012.
22:51
Press A

Kubanska vakcina protiv raka za dva meseca u Srbiji

Vakcina "cimavaks - efg", protiv raka pluća u poodmaklom stadijumu, koju su razvili kubanski naučnici, biće za dva meseca dostupna i pacijentima u Srbiji, piše beogradski "Pres".

U Srbiju će najpre stići manja količina vakcina, dovoljna za oko 30 pacijenata
 

Mada će u narednih sedam meseci Agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) sprovoditi uobičajeni postupak registracije vakcine koja rak pretvara u hroničnu bolest, Kubanci će, po ugovoru koji je potpisan pre deset dana, već za dva meseca poslati doze za 30 pacijenata-dobrovoljaca.

Vakcina CimaVax-EGF ne deluje preventivno već zaustavlja belančevine koje podstiču nekontrolisani rast malignih ćelija. Ova vakcina bi rak pluća od smrtonosne mogla da pretvori u hroničnu bolest s kojom se živi.


Osim na Kubi, "cimavaks - efg" se za sada koristi u Peruu, Maleziji i Velikoj Britaniji. Jedna multinacionalna kompanija otkupila je od Kubanaca pravo da vakcinu distribuira u 17 zemalja EU, a to pravo je za sve zemlje bivše SFRJ dobila srpska spoljnotrgovinska firma "Vama", čiji je vlasnik Zoran Vujović pre desetak dana potpisao ugovor sa Kubancima.
 

Čitajte o uspesima kubanske medicine:

* Bata Živojinović: Kubanci su me opet vratili u život

* Kubanci pronašli vakcinu protiv raka pluća

* Uspešno testirana vakcina protiv side

- Potpisivanjem tog ugovora dobio sam pravo zastupanja proizvođača vakcine za zemlje bivše Jugoslavije. Ovih dana Agenciji za lekove predaću svu dokumentaciju potrebnu za registraciju, koja je usaglašena sa propisima EU. Pošto ta procedura u ALIMS-u traje 210 dana, mi ćemo ljudima koji žele da se leče na svoju odgovornost to ipak omogućiti za dva meseca kada će u Srbiju stići manja količina vakcina, dovoljna za oko 30 pacijenata - otkriva Vujović.


On objašnjava da, kao što pacijent ima pravo da u inostranstvu kupi lek koji nije registrovan u Srbiji, ima pravo da to učini i u našoj zemlji.


- Dok ne dobijemo dozvolu agencije, vakcina će se uvoziti na osnovu papira koji su potpisali pacijent i lekar, a overava ga zdravstvena ustanova sa kojom ćemo sklopiti ugovor, uz saglasnost Agencije za lekove - navodi sagovornik "Presa".

POVEZANE VESTI

Utorak 20.03.2012. 06:45
Ako se i tridesetro ljudi obolelih od raka otme od ilovače, dobar je napredak.
Utorak 20.03.2012. 00:15
jeste da vakcina dolazi iz komunističke kube ali kod nas će biti dostupna samo bogatim kapitalistima.
Utorak 20.03.2012. 01:04
Kuba , Jamajka , jedno od retkih rajskih mesta na planeti zemlji. Da bi tamo ziveo, nije ti potrebno ni krov nad glavom da imas, nadjes dva drvceta , lezaljku umotas jedan list i divanis do mile volje ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online