Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Petak 23.03.2012.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

SANU krije istinu o genocidu

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) odlučila je da najnovije, treće izdanje knjige hrvatskog istoričara Viktora Novaka "Magnum krimen", štampano na engleskom jeziku, ne šalje u inostranstvo kao razmenu, jer SANU nije izdavač, saopštio je Izvršni odbor ove institucije.

Čega se plaši Hajdin: Vasilije Krestić
 

"Magnum krimen" je prvi put objavljen u Zagrebu 1948, a najnovije izdanje štampao je Gambit iz Jagodine i u njemu su dva Novakova do sada neobjavljena poglavlja. Ovo izdanje je sa 80.000 evra pomogao bogati Srbin iz dijaspore, poreklom Hercegovac, u želji da ona bude doprinos istini i srpskoj strani u Hagu u odgovoru na tužbu Hrvatske za genocid protiv Srbije.


SANU svoju odluku "brani" stavom svog dopisnog člana Mire Vuksanovića, direktora Akademijine bliblioteke. Vuksanović, međutim, ne želi da komentariše stav Izvršnog odbora SANU "jer ga nije video".


S druge strane, akademik Vasilije Krestić podseća da to ranije nije bila praksa i da je u razmenu svojevremeno poslata njegova "Istorija Srba u Hrvatskoj i Slavoniji" koju je na engleskom objavio BIGZ. U svet je preko SANU-a odaslata i Krestićeva knjiga "Genocidom do velike Hrvatske" na francuskom jeziku, čiji je izdavač Naš dom iz Švajcarske.
 

Knjigocid

Izvršni odbor SANU-a je pokazao da ga ne zanima mišljenje najkompetentnijih članova SANU-a iz Odeljenja istorijskih nauka o knjizi "Magnum krimen". Mostograditelj, medicinar, preistorijski arheolog i muzikolog, pokazalo se, važniji su od istoričara i njihovog znanja i mišljenja. Svojom odlukom oni su počinili, svojevrstan, knjigocid - ocenio je Krestić.

- Tako je bilo u vreme dok su na čelu SANU-a bili akademici Dušan Kanazir, Aleksandar Despić i Dejan Medaković - podsetio je Krestić.


U Izvršnom odboru SANU-a su Nikola Hajdin, Ljubiša Rakić, Nikola Tasić i Dimitrije Stefanović, misle da "Magnum krimen" ne treba da ide u redovnu razmenu.


- Znajući da je Hajdin protiv toga da se SANU upliće u dnevnu politiku, stavio sam mu do znanja da distribucija knjige "Magnum krimen" nije dnevnopolitičko pitanje već strateško nacionalno i naučno pitanje - kaže Krestić.


On je u zaostavštini akademika Novaka, koja se čuva u Arhivu SANU-a, našao dva poglavlja, koja su iz prvog i drugog srpskog izdanja "Magnuma krimena" na zahtev Vladimira Bakarića i Maksa Baće bila izostavljena, jer je u njima razobličena delatnost katoličke crkve pre izbijanja Drugog svetskog rata.


Krestić smatra da se Izvršni odbor SANU-a uplašio da stane iza "Magnum krimena" jer "naučno proverenim činjenicama razobličava hrvatski klerofašizam i genocid počinjen nad Srbima u NDH".

Kao da su hrvatski akademici

Krestić je za "Politiku" rekao da je Izvršni odbor SANU-a "opterećen iracionalnim strahom od svega što je srpsko", kao i da su njegovi članovi "lišeni nacionalnog osećanja, nesposobni da ocene šta je korisno za SANU, za srpski narod i za državu". Krestić ocenjuje da je sporna odluka "sramotna ne samo za njih, već i za čitavu SANU i sve njene članove".
- Možda će Hajdin i njegovi poslušnici dobiti pohvale, aplauze i priznanja. Možda će zaslužiti da postanu članovi HAZU-a (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti) - rekao je Krestić.

POVEZANE VESTI

Petak 23.03.2012. 12:38
Ove sve akademike antisrpske odmah lepo ispratiti u penziju! SANU je od stuba srpstva pretvorena u stub antisrpstva! Imamo mnogo patriota i u zemlji i u inostranstvu koji ne mogu da budu clanovi SANU samo zato sto brane istinu!
Petak 23.03.2012. 12:14
Тако је то када нам "метузалеми" воде ову истакнуту научну институцију.Нико не спори њихова научна достигнућа,али време је да се повуку из друштвеног живота и кормило препусте младим-одлучним и храбрим људима.
Petak 23.03.2012. 12:19
mislim da je adekvatnije ime jugoslavenska akademija znanosti i umjetnosti. pa taj crnogorac miro vuksanovic je dobio zvanje dopisnog clana za neku knjizicu koju je nazvao recnik.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online