Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
32
Ponedeljak 26.03.2012.
17:05
Beta A

Pastor: Nismo za republiku, već autonomiju

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izjavio je danas da se njegova stranka ne zalaže za Vojvodinu kao republiku unutar "Savezne Republike Srbije", kao što predlažu neke manje vojvođanske stranke, već za Vojvodinu sa širokim autonomnim ovlašćenjima.

Pastor traži veću autonomiju za Vojvodinu

"Mi ne razmišljamo o Vojvodini kao republici unutar Savezne Republike Srbije, već o Vojvodini kao širokoj autonomiji sa zakonodavnom, sudskom, izvršnom vlašću i sa sopstvenim prihodima", rekao je Pastor.

Pojedine manje autonomaške stranke i nevladine organizacije danas su ocenile da Vojvodina i Srbija treba da budu ravnopravne republike u sastavu federalne "Savezne Republike Srbije".

Oni su najavili da će učesnicima Četvrte vojvođanske konvencije u nedelju, 1. aprila, u Novom Sadu, biti predloženo da usvoje "Deklaraciju o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije", kojom se predlaže ta federalna formula.

Ištvan Pastor je rekao da će predstavnici SVM-a učestvovati na toj konvenciji, kao što su učestvovali i na prethodne dve i ocenio da će se na tom skupu naći "preostali borci za vojvođansku autonomiju".

"Bićemo na konvenciji da bismo izneli svoje stavove. Sada se postavlja pitanje da li će priča o Vojvodini preživeti ili će zauvek biti potisnuta", rekao je Pastor. Prema njegovim rečima, mnogi koji su autonomiju Vojvodine isticali kao svoj cilj, u međuvremenu su odustali od toga.

On je naveo da je Vojvodina u proteklih pet godina ostala uskraćena za 620 miliona evra i ocenio da takav odnos države prema svojoj pokrajini ne sme da se nastavi.

"Vojvodina može da snosi određeni teret solidarnosti, ali ona mora istovremeno i da raspolaže sa onim što je sama stvorila", kazao je Pastor.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.03.2012. 17:35
EVO NESTO ZA BRACU MADJARE IZ USTAVA MADJARSKE SPEC.ZA HUNA! Po ustavu Madjarske ZABRANJENO JE OSNIVANJE NACIONALNIH STRANAKA pripadnicima drugih naroda Jos od 1912 godine ustav Madjarske zabranjuje SLOBODU KRETANJA I NASELJAVANJA PRIPADNICIMA MANJINA - odredbom da ni u jednoj od zupanija broj pripadnika drugih naroda ne sme preci 50 % stanovnistva Posto je drugim narodima zabranjeno da imaju svoje nacionalne stranke , jasno je da predstavnici drugih naroda ne mogu biti u Parlamentu i vladi Madjarske ( osim ako nisu clanovi madjarskih stranaka ) Ministar za nacionalne manjine u Madjarskoj uvek je Madjar
Ponedeljak 26.03.2012. 17:12
Iznosi neistine! Vojvodina je dobila mnogo vise novca nego druge regije Srbije..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online