Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Utorak 27.03.2012.
13:05
Đ. Barović - Vesti A

Dosta laži o "nevidljivom"

Danas se navršava 13 godina od kada je u njivama kod Buđanovaca završio tadašnji ponos američke avijacije, stelt bombarder F117 A.

 



Za razliku od zvanične verzije u kojoj je za ovaj događaj najveće zasluge pokupio komandant 3. raketnog diviziona 250. raketne brigade pukovnik Dani Zoltan, njegov tadašnji zamenik, potpukovnik Đorđe Aničić u razgovoru za "Vesti" tvrdi da je istina potpuno drugačija, jer je veći deo te zvanične verzije ili izmišljen ili najobičniji falsifikat.

- Tužno je što ni danas javnost ne zna kako je "nevidljivi" zaista oboren i ko je za to najzaslužniji. Niko iz posade, koja je zaista oborila F117 A, nije za to adekvatno nagrađen, a na ovom našem podvigu mnogi su dobili generalske zvezdice - kaže Aničić.

Tvrdite da Dani Zoltan nije zaslužan za obaranje F117 A?

- Pa da smo čekali Zoltana da ga obori on nikada ne bi bio srušen, jer je u tom trenutku spavao za radarom. Ja sam ga probudio rečima: "Dani, ovi idu na nas", kada sam uočio avion na 23 kilometra.
 

Onda je delovala modifikovana neva, koju je Zoltan osmislio?

- I to je čista laž zbog čega smo, posada koja je zaista oborila "nevidljivog", i ja odlučili da progovorimo. Dosta nam je laži na kojima su drugi sticali slavu. Pa kako je Zoltan mogao da modifikuje nevu kada o ovom sistemu nije imao pojma, jer je bio osposobljen za sistem volkov? Obaranje i F117 A i F16 nema veze sa tim, već sa radarskim imitatorom koji sam ja modifikovao za borbenu upotrebu i ta izmena je posle rata i zvanično počela da se koristi u našoj vojsci.

Zvuči neverovatno da je sve laž?

- Da li verujete da je i u zvaničnoj monografiji 250. raketne brigade objavljena fotografija navodne posade koja je oborila "nevidljivog", a ti ljudi sa nama nemaju nikakve veze. Više puta smo se obraćali komandi ove jedinice upozoravajući ih da falsifikuju istoriju, ali umesto toga pojavila se i druga knjiga sa istim falsifikatom. Znači, već nije slučajno i neko to namerno radi.

Zašto?

- Pa, mnogi su se ovajdili preko naših leđa, baš mnogi.

Ko je sve profitirao?

- Da krenem redom - Komanda naše brigade na čelu sa generalom Miroslavom Lazovićem dobila je Orden narodnog heroja, a ovaj general je od drugog dana NATO agresije bio na VMA, jer je doživeo saobraćajku. Pri tome, on je okićen ordenom a na početku bombardovanja nije naredio osnovno, da se izmesti 120 bojevih raketa neva. Njih je NATO uništio, čime je država, bez ikakve potrebe, oštećena za najmanje 10 miliona dolara. Tu je i general Bane Petrović koji je od pilota F117 A dobio pištolj na poklon, a tokom rata je naše položaje obišao možda dva ili tri puta. Pri tom, to je general koji me je po završetku agresije, mimo zakona, ponizio kao oficira i postavio na formacijsko mesto nižeg čina.

Zbog čega tek sada ovo govorite?

- Boli me nepravda. Na početku smo moje kolege i ja očekivali da će Vojska izaći u javnost sa pravom istinom, međutim prevarili smo se. Sada imamo problem što novinari neće da čuju našu istinu i pored dokaza koje prezentujemo. To je stvarnost ove zemlje.

Heroji sakriveni iza vrata


- Kud ćete veću bruku od one da se fotografija borbene posade koja je oborila "nevidljivog" našla u Spomen-sobi 250. raketne brigade tek pre dve godine. Mi smo je odneli. Doduše, neko je tu sliku stavio pored ulaza u Spomen-sobu, tako da kada otvore vrata niko ne može da je vidi - kaže ogorčeno Aničić. 


Koga žulja moj dnevnik


- Pre tri godine sam odlučio da ipak objavim svoj ratni dnevnik, pod nazivom "Smena", o događajima tokom NATO bombardovanja. Mnoge taj moj dnevnik "žulja" jer nisam prećutao ništa, pa čak ni da je Dani Zoltan odneo kući jedini kompjuter koji je jedinica imala, pa sam ceo rat po Beogradu tražio drugi - priča ovaj potpukovnik u penziji.

POVEZANE VESTI

Utorak 27.03.2012. 13:16
Нешто ми говори да има истине у овоме.
Utorak 27.03.2012. 13:17
Svaka servirana nam istina ima,baš kao i batina-dva kraja. Svaka čast uredništvu ovog portala što je saslušalo i objavilo i drugu stranu medalje. Na žalost, kako to kod nas uvek biva, slavu u korist pokupi uvek neko drugi. Gospodine Aničiću, hvala na iskrenosti i hrabrosti da o svemu javno progovorite!
Utorak 27.03.2012. 13:32
Нама непријатељи нису потребни, довољни смо сами себи. Не би ме чудило да се Золтан форсира због прикривеног братства и јединства као што су сви стварни ратници нпр. из 63.падобранске бригаде из Ниша били експресно пензионисани и стављани на "располагање" Хагу као могући злочинци. Да не спомињем генерала Лазаревића па и Павковића, што да не, и друге официре који су радили свој посао на КосМету. Ако су споменути криви због махинација око станова и сл. онда им је овде требало судити а не у Хагу Исто је и са Слобом који, ако је неком нанео зла, онда је то нама Србима и за то му је требало судити овде а не да га шаљемо у Хаг да би њиме Амери прали руке.Све ће то Народ платити!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online