31. 03. 2012. 04:12h | Vestionline
veličina teksta:+-

Večeras u pola 9 obavezno ugasite svetla

Komentara 12

Akcija "Sat za našu planetu" (Earth Hour 2012), u okviru koje će na sat vremena biti ugašena svetla na javnim objektima širom sveta, biće sprovedena sutra u 20.30 sati u Beogradu i još 40 gradova Srbije.

Foto: Ilustracija
 Akcija "Sat za našu planetu", šestu godinu za redom, održava se kao podsećanje i opomena da se nešto preduzme protiv klimatskih promena koje su posledica neodrživog korišćenja prirodnih resursa. Za ovogodišnju akciju u svetu prijavilo se više od 6.000 gradova. 

 

Sekretarijat za zaštitu životne sredine Beograda najavio je da će u prestonici 31. marta na sat vremena, pored ostalog, biti isključeno dekorativno osvetljenje svih mostova, kao i dekorativna rasveta na Narodnoj Skupštini i Skupštini Grada Beograda, na hramu Svetog Save, crkvi Svetog Marka i Ruskoj crkvi, palati Albanija, na Kalemegdanu i spomeniku Pobedniku, kuli Nebojša, na Etnografskom muzeju i Muzeju kneginje Ljubice, Muzeju Nikole Tesle, Trgu Republike.

 

 

Akcija "Sat za našu planetu" počela je 2007. u Sidneju. Prošle godine u akciju je bilo uključeno oko dve milijarde ljudi u više od 5.200 gradova u 135 zemalja. Akcija je u Srbiji prvi put organizovana 2009. godine.

Srbija Svetski fond za prirodu Sat za našu planetu WWF Beograd Zaštita životne sredine Rasveta
Povezane vesti:
Komentara: 12
sasakzk
sasakzk
Subota, 31. 03. 2012. 09:19h

Preporuka: +15 / -1

+ -
!

Ovo je smesno..
Planeta se moze spasiti samo zatvaranjem svih fabrika koje truju vazduh..vodu..zemlju..
Prelaskom na elektricna vozila..
Posumljavanjem sto vecih povrsina...itd..

rumsterdam
rumsterdam
Subota, 31. 03. 2012. 09:57h

Preporuka: +9 / -8

+ -
!

Omasovljenjem ovakvih akcija može da se skrene pažnja, ako ne tvrdoglavim matorim konjima, koji vazdan teraju usqrac svemu i svakome, onda barem klincima od kojih će dobar deo pravovremeno postati svestan crne budućnosti koja mu se piše! Ako svaki drugi ili treći odluči da ugasi svetlo, sutra će možda umesto da igra PES do iznemoglosti, odlučiti, npr. da se priključi izviđačima, a to je svakako dobar korak za jednog klinca. Šta ima loše u tome da voliš svoju Planetu i brineš za nju makar i na ovako, na prvi pogled, beznačajan način?!


Djuro Kočo
Subota, 31. 03. 2012. 10:24h

Preporuka: +5 / -4

+ -
!

@rumsterdam : jel ti znas koliko je planeta unistena od 45. pa sve do 77.god
koliko je A bombi pobacano sto u okeane , zemlju pa cak i u atmosferu su slali , fabrike nisu bile kontrolisane sve do 77. koliko otrova izbace iz sebe i ostalih **anja ....mi da bi spasili planetu mora da budemo u mraku 1no cirka 1000 godina
tako da to gasenje svetla reciklaza i ostale eko gluposti ne pije vodu
da se zatvore fabrike , prestanu avioni da lete i ostale rakete ,izbacimo naftu iz ubotrebe... ukratko vratimo se u 12 vek tek tad mozemo da kazemo sad smo Ekolozi
ovo sve ostalo je mazanje ociju ovcama

rumsterdam
rumsterdam
Subota, 31. 03. 2012. 11:50h

Preporuka: +4 / -6

+ -
!

@Djuro Kočo : Djuro Kočo, da me ne mrzi i nacrtao bih ti poentu ovakvih akcija, ali probaću prosto rečima da podelim mišljenje sa tobom. Svima je jasno koliko je Planeta uništena tokom industrijske revolucije, sasvim je izvesno da je ovakve akcije neće spasiti, ali ako ništa ne radiš da se stanje promeni onda si saučesnik! Pošto je nemoguće da se vratimo u 12.vek (barem dok ne preživimo atomsku kanonadu) ovakve akcije su potrebne zbog onog dela stanovništva koji uopšte ne razmišljaju o Majci Zemlji, i onima koji će morati da razmišljaju!, jer su generacijski bliži ekološkoj katastrofi! Menjajući sebe menjamo i svet! Slažeš li se?!


Djuro Kočo
Subota, 31. 03. 2012. 12:10h

Preporuka: +2 / -2

+ -
!

@rumsterdam : nisi razumeo moj kom. kao i vecina (minusi su dokaz)
to ti je kao kuca razrusena bombama , a domacica dosla da obrise prasinu....pazi kad svajcarska(broj 1 u svetu) ima najvise nuklernog otpada u atlaskom okeanu izvor euronews msm sta da pricamo vise ... ...a katastrofe ce biti te ce biti; Indija , Pakistan , Kina , Rusija , izrael , usa , francuska , v.britanija i jos malo pa i Iran i sta mi da radimo obicni gradjani celog sveta protiv ovih "zagadjivaca" i koga ima vise nas nazovi ekoloski cistih ili njih???


Nenad HerrCool Maric
Subota, 31. 03. 2012. 10:10h

Preporuka: +8 / -2

+ -
!

Evo ja predlažem da cela Srbija ugasi svetla na jedan dan ne zbog planete Zemlje nego da bismo vidjeli kako je našem narodu na Kosmetu gde su restrikcije redovna pojava! Možda bi tada bilo manje onih koji podržavaju nezavisnost Kosmeta!

neko_odavde
neko_odavde
Subota, 31. 03. 2012. 11:47h

Preporuka: +5 / -6

+ -
!

Treba pokazati da volimo voju Planetu...

vlatkovukovic
vlatkovukovic
Subota, 31. 03. 2012. 12:19h

Preporuka: +6 / -3

+ -
!

Čovek ne može uticati na klimu Zemlje, pozitivno niti negativno. Klima na Zemlji zavisi od Sunca,svako ko tvrdi suprotno ili je neobrazovan ili svesno deluje u cilju otimačine para u ime velikih korporacija koje uvaljuju ,,čiste tehnologije,,.


Tanasije Rakic
Subota, 31. 03. 2012. 16:30h

Preporuka: +2 / -0

+ -
!

Odlicno, gasim svetla i spreman sam da odem dalje od sata!


Tanasije Rakic
Subota, 31. 03. 2012. 16:31h

Preporuka: +1 / -0

+ -
!

Samo se ti inati, uskoro neces imati vode da pijes!