Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Sreda 04.04.2012.
10:29 >> 13:45h
Beta, Mondo, RTS A

Tadić dao ostavku

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je odlučio da skrati svoj predsednički mandat. Tadić je rekao novinarima da je to njegovo zakonsko pravo i da time omogućava da 6. maja u Srbiji budu održani opšti izbori.

Skratio mandat : Boris Tadić

On je istakao da to čini zato što je odgovoran i dodao da smatra da je za kompleksne reforme koje predstoje Srbiji potreban novi legitimitet.

On je istakao da to čini zato što je odgovoran i dodao da smatra da je za kompleksne reforme koje predstoje Srbiji potreban novi legitimitet.

Mandat predsednika Tadića trebalo je da traje do 15. februara 2013. godine a sada Srbiji predstoje, uz već raspisane parlamentarne, pokrajinske i lokalne izbore, i predsednički izbori.

 

Tadić je 1. aprila najavio da će odluku o tome da li će podneti ostavku, i time predsedničke izbore "pomeriti" da budu 6. maja istovremeno sa parlamentarnim, doneti u torak ili u sredu i da će tada obavestiti javnost o svojoj odluci.

 

Izbore za predsednika Republike raspisuje predsednik Skupštine i od dana raspisivanja do dana glasanja ne može proteći manje od 30, ni više od 60 dana.

On je rekao da ne bi bilo prostora za političke reforme ukoliko bi izbori biti održavani u različito vreme, te da su mu građani, sa kojima je u poslednje vreme imao puno prilika da razgovara, takođe rekli da treba završiti izborni posao kako se ne bi tokom čitave godine bavili samo izborima.

"Sad niko ne može da me optužuje da čuvam svoju fotelju", našalio se Tadić, ali je dodao da je uveren u pobedu.

"Sasvim sam siguran da ćemo pobediti", rekao je Tadić, i dodao da će reći koga smatra glavnim rivalom kada bude poznato ko će se sve kandidovati za šefa države.

U centru njegove kampanje biće, kako je istakao, ekonomske reforme.

"Ne postoje institucije Srbije koje ne treba da učestvuju u ekonomskim reformama. Nastavićemo sa politikom makroekonomske stabilnosti, podizanju konkurentnosti naših proizvoda na stranim tržištima i povećanju broja radnih mesta", objasnio je Tadić.

Predsednik Srbije je naglasio da će poštovati svakog svog rivala, jer na izbore gleda iz ugla sportske dimenzije.

Tadić je rekao da će sutra poslati pismo predsednici parlamenta Srbije Slavici Đukić-Dejanović koja treba da odluči o datumu raspisivanja predsedničkih izbora.

On je naglasio da s puno optimizma očekuje te predsedničke izbore, da se ne plaši konkurencije i da očekuje da će pobediti.

Tadić je naveo da je potrebno da se građani na izborima opredele kojim putem će Srbija ići, a da on nudi put "I Evropa i Kosovo'', navodeći da Srbija nikad neće priznati Kosovo.

 
Skraćivanjem predsedničkog mandata, u Srbiji će biti održani deseti izbori za prvog čoveka države. Izbori se, prema Ustavu, održavaju svake pete godine. Prvi put su održani 1990. godine, kada je ta funkcija uvedena.

Sreda 04.04.2012. 10:36
"skratio mandat" ??? skratio je taj SVE čega se do'vatio... osim sopstvenog računa u banci..
Sreda 04.04.2012. 10:38
IDI SADA PA SE IZVINJAVAJ PO SVETU U SVOJE IME! U NASE VISE NIKADA...IZBRUKAO SI NASU SRBIJU SVUDA!
Sreda 04.04.2012. 10:36
Одмах га ухапсити!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online