Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Ponedeljak 09.04.2012.
23:10
Vestionline A

Resničani: Đilase, izvini nam se!

Stanovnici beogradskog prigradskog naselja Resnik danas su na platou ispred svoje Mesne zajednice održali protest zbog preseljenja Roma iz naselja Belvil u Resnik. Okupljenima su se obratili vlasnici parcela na kojima su postavljeni montažni kontejneri za Rome i predstavnici roditelja đaka iz Osnovne škole "Đorđe Krstić".

Meštani Resnika na današnjem protestu

Na početku skupa pročitano je pismo u kome se traži da se gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izvini stanovnicima Resnika zbog optužbe za rasizam.
 

"Na teritoriji Resnika više od 150 godina postoji Romsko naselje i do sada se ovde nikada nije desio ni jedan incident izazvan rasnom mržnjom. Na protestu koji je prekomernom upotrebom sile u nedelju razbila policija učestvovali su i Romi iz Resnika. Mi nismo podigli svoj glas protiv Roma već protiv uzurpacije parcela koje pripadaju građanima Resnika, kao i protiv otvaranja još jednog komunalno socijalnog žarišta na teritoriji našeg naselja", piše u pismu nezadovoljnih meštana.

Kontejneri u koje bi trebalo da budu useljene romske porodice iz Belvila


Oni su na skupu podsetili da je u Resniku već postoji nehigjensko Romsko naselje, da postoji izbeglički kamp, a da u napuštenom prostoru firme "Vijadukt", bez struje i vode već, živi oko 50 ljudi kojima grad ne pruža nikakvu pomoć i da je neprihvatljivo da se u ovako malo naselje doseljavaju novi socijalni slučjevi.

Predstavnici meštana Resnika upozorili su da je Đilas prekršio predhodni dogovor o raseljavanju Roma sa Novog Beograda po kome je u Rakovicu trebalo da bude preseljeno samo 20 porodica koje su već useljene u kamp u Kijevu (neposredna blizina Resnika) i da će, ako Skupština grada prisilno useli kamp u Resniku taj broj premašiti 80 porodica.


Predstavnici roditelja iz OŠ "Đorđe Krstić" najavili su od 17. aprila početak bojkota nastave. Policija je sprečila protestnu šetnju do gradilišta, a tokom celog dana meštanima Resnika je bilo zabranjeno da obiđu svoja imanja na toj lokaciji.

Novi skup je zakazan za sutra u 18 sati.

Zbog preseljenja Roma u Resnik juče je došlo do žestokog obračuna stanovnika ovog naselja sa policijom. Meštani policiju optužuju za prekomernu upotrebu sile, a u naseljuje nekoliko sati vladalo pravo opsadno stanje.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.04.2012. 23:13
Роме на Дедиње !!
Ponedeljak 09.04.2012. 23:14
Ma narod je u pravu ! samo sto onaj lopov nema nameru da se izvinjava najveca stetocina iz redova zutaca.......!
Ponedeljak 09.04.2012. 23:22
Izgleda da je Djilas na ovo mislio kad je reko da ce resiti probleme Roma,odakle ti mudrost ovolikaDa je ovo normalna drzava ti ni predsednik omanjeg sela ne bi bio.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online