Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 27.04.2012.
09:39 >> 14:10h
Beta A

Štrajk studenata: Kolabirale dve devojke

Dve studentkinje Fakulteta primenjenih umetnosti, koje sa kolegama od četvrtka štrajkuju glađu, su kolabirale, nakon čega je studentima, kako su naveli, za večeras obećan sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvete i nauke, prvobitno najavljen za sutra.

Studenti FPU: Ne odustajemo!

Predstavnik studenata Miloš Kuvekalović je rekao da su dve devojke kolabirale - jedna je nastavila protest, a druga je kolima Hitne pomoći prebačena u Urgentni centar.

Kuvekalović je naveo da je studentima koji su juče započeli štrajk glađu iz resornog ministarstva obećano da će sastanak biti održan večeras, a prvobitno je bilo najavljeno da će se sutra sastati sa ministrom Žarkom Obradovićem.

Ranije danas je oko trideset studenata Fakulteta primenjenih umetnosti (FPU) u Beogradu nastavilo štrajk glađu ispred Ministarstva prosvete Srbije.

Oni su saopštili medijima da će štrajkovati dok od Saveta fakulteta ne dobiju potvrdu da će moći da upišu godinu i nastave polaganje ispita, izjavio je student prodekan FPU-a Nemanja Šidić.

"Nemamo više vremena da čekamo, moramo pod hitno da upišemo godinu i nastavimo s polaganjem ispita", rekao je Šidić agenciji Beta i dodao da studenti više ne veruju usmenim obećanjima.
 

Predstavnik studenata Miloš Kuvekalović rekao je jutros agenciji Beta da je štrajk nastavljen jer studenti nisu dobili dovoljne garancije da će problem sa uplatom školarina biti rešen, zbog čega je oko 20 njih provelo noć ispred Ministarstva prosvete.

On je istakao da su ti studenti iscrpljeni jer ne jedu od juče ujutro kad su stupili u štrajk i dodao da ih je sinoć posetio predstavnik ministarstva prosvete. Studenti tvrde da je jednoj studentkinji noćas pozlilo i da su njeni roditelji došli po nju, kako ne bi intervenisala Hitna pomoć.
 

Studenti su itakli transparente na kojima piše "Štrajk" i "Ostajemo ovde", a pojedini sviraju gitaru i udaraju u bubnjeve.

Kuvekalović je juče rekao da Savet fakulteta ne želi da izađe u susret studentima sve dok Ministarsvo ne uplati novac i da se nadležnost za rešavanje problema prebacuje sa jedne na drugu instancu.

Ministarstvo prosvete i nauke najavilo je da će u subotu, 28. aprila, biti održan sastanak s predstavnicima Fakulteta primenjenih umetnosti i studentima, kako bi se rešio problem neuplaćenih školarina. Predstavnici studenata najavljuju da će u protestu istrajati do održavanja to sastanka i pouzdanih garancija da će moći da upišu narednu godinu studija.

Ministar prosvete Žarko Obradović smatra da su studenti u pravu u vezi sa zahtevom za rešavanje njihovog statusa na fakultetu i da ne mogu biti žrtve odnosa na fakultetu.

Nešto više od 100 studenata FPU-a, koji su ispunili uslove za upis u narednu godinu, čeka da školarine budu uplaćene i da im se omogući upis. Školarina na Fakultetu primenjenih umetnosti iznosi 200.000 dinara.

POVEZANE VESTI

Petak 27.04.2012. 10:50
Nema u kapitalizmu fakulteta za mufte. Plati pa studiraj. Neka se gospoda studenti sjete kako su protestovali protiv socijalizma i rusili Milosevica. Trazili ste gledajte odnosno gladujte.
Petak 27.04.2012. 17:48
Objavite koliko visoko obrazovanih stručnjaka već godinama ČAMI ČEKAJUĆI NA BIROU?!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online