Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 03.05.2012.
19:50
Beta A

Komersant: Srbija više nije na raskrsnici Zapad ili Rusija

Bez obzira na rezultate predsedničkih i parlamentarnih izbora u Srbiji, Beograd će ići u Evropsku uniju, sačuvavši pri tom odnose sa Moskvom, ocenjuje danas moskovski dnevnik Komersant.

Komersant: Srbija se opredelila za svoj put

"Građani Srbije prvi put posle svrgavanja Miloševićevog režima ne stoje na raskrsnici Evropa ili izolacija, Zapad ili Rusija. Niko od osnovnih kandidata ne stavlja pod sumnju ni veze sa Moskvom, ni strateški kurs ulaska Srbije u EU", navodi list.

Dnevnik navodi da je u tom smislu ostala u prošlosti epoha Miloševića, "sa agresivnim nacionalizmom i traženjem posebnog srpskog puta". Komersant dodaje da je ambasada Rusije u Beogradu, bez obzira na to, "odlučila da stane na stranu jednog kandidata", što na kraju nije pomoglo ni tom kandidati, ni reputaciji Rusije.

Dnevnik piše da sva istraživanja javnog mnjenja ukazuju da su glavni favoriti dosadašnji predsednik Boris Tadić i lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić, koji će ući u drug krug.

Za Nikolića list navodi da je njegova pozicija posle raskida s radikalima pretrpela suštinsku evoluciju, i da se danas njegova spoljnopolitička koncepcija malo razlikuje od Tadićeve, koji "ima reputaciju prozapadnog liberala".

Dnevnik piše da na parlamentranim izborima takođe nema jasnog favorita i da će i koalicija oko Nikolića i Tadićev blok morati da traže saveznike. Dodaje se da tu ulogu može da odigra lider socijalista Ivica Dačić, "politički naslednik Slobodana Miloševića".

"Eksperti smatraju da će Dačić podržati onog kandidata koji će socijalistima ponuditi vise portfelja u budućoj vladi, koju će, verovatno i predvoditi", piše dnevnik.

List navodi da je Dačić uoči izbora aktivno igrao na rusku kartu, da je početkom aprila bio u Moskvi, i nedavno u Nišu otvorio rusko-srpski centar za vanredne situacije.

"Na ruskom pravcu niko od osnovnih pretendenata nema očigledno preimućstvo. Dok je Tadić bio predsednik, potpisani su krupni sporazumi o kupovini Naftne indistrije Srbije i izgradnji Južnog toka. Nikolić vidi u Rusiji glavno tržište za Srbiju i spas za njene proizvođače", zaključuje Komersant.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.05.2012. 20:03
Ugledaje se na Konuzina i njegovu borbu za Srbiju koja je jaka i cela..Ne pomažite zapadne lidere.
Četvrtak 03.05.2012. 20:01
Да,да на путу политике у којој ЕУ нема алтернативу,Србија ће уколико истраје у томе сачувати односе са Москвом ко и свака курва,поклонити Косово и Метохију шиптарским окупаторима,Војводину великодушно је претварити у регион ЕУ за генетски модификовану храну,од Рашке створиће функционални неоосмански Санџак да би се затворила омча око преосталог Београдског пашалука, нормално Бујановац, Медвеђу и све остало од окупираног КосМета до границе са Бугарском препустити нарко мафији и њиховој бесцаринској трговини,Ниш,Пирот и Топлицу ако је не узму целу Шиптари дати Бугарима уз извињење што су Срби бежали када су ови хтели да их кољу.За остало кога је брига само да је Он у Председник себи у Београду
Četvrtak 03.05.2012. 20:37
A šta je molim "zapad" ? Po ćemu se definiše "zapad" ? Ako je Evropa u sredini zemljine karte onda je "zapad" u Americi. U Americi su pak mnoge zemlje u lošim odnosima sa SAD-om. Bilo kako bilo: Srbija je brat Rusiji i na tome nema NIKO i NIŠTA da menja - niti neka EU, niti neki "Zapad" ili bilo koji god vrag.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online