Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.05.2012.
13:21
Večernje novosti A

OVK školuje teroriste pred očima Kfora

KiM postaje centar za obuku oružanih snaga sirijske opozicije, najavili su njeni aktivisti koji su ovih dana stigli iz Amerike u Prištinu. U izjavi medijima oni ističu da će od bivših pripadnika terorističke OVK učiti kako da ujedine raznorodne sirijske oružane grupe i uspešno vode gerilski rat protiv režima Bašara al Asada, pišu beogradski mediji.

Foto: Arhiva
 

Naime, sirijska opozicija od zapadnih sponzora sve češće trpi kritike da je nesposobna da se ujedini i efikasno bori protiv državnih snaga.

- Kosovo je prošlo kroz iskustvo koje može da nam koristi, u smislu kako su različite oružane formacije koje je formirala Oslobodilačka vojska Kosovabile organizovane - rekao je Amar Abdulhamid, koji sebe opisuje kao sirijskog aktivistu koji je 2005. godine bio primoran da emigrira u američku državu Merilend. - Boravak na Kosovu može da posluži kao inspiracija za borbu.

S obzirom na to da su nekadašnje vođe terorista u OVK danas vodeći političari Prištine, ne čudi da je trojicu sirijskih opozicionara između ostalih primio i Enver Hodžaj, ministar spoljnih poslova takozvane države Kosovo. Sirijski opozicionari ističu da će priznati Kosovo čim dođu na vlast.

Srpski vojno-bezbednosni stručnjaci smatraju da nije slučajno što američka agencija danas "otkriva" sirijske aktiviste-ujedinitelje na Kosmetu, baš kao što je sredinom devedesetih otkrila dotad nepoznatu OVK koja je silom ujedinila međusobno sukobljene grupe albanskih terorista.

- Pošto je u Siriji propala "otporaška" strategija rušenja režima, kakva je uspela u Egiptu i Libiji, sada "izvoznici revolucija" prelaze na drugi plan, formiranje ujedinjene gerile po receptu OVK - kaže general Momir Stojanović, nekadašnji direktor Vojnobezbednosne agencije.

- Oni koji su 1996-1997. obučavali albanske teroriste na KiM, sad šalju sirijske "aktiviste" da uče od njihovih učenika. Ceo posao organizuju američke obaveštajno bezbednosne službe, a "opozicionari" će učiti po metodologiji gerilskog ratovanja koje je još 1994. stvorena pod okriljem CIA za organizaciju "Nacionalni pokret za oslobođenje Kosova".

Prema procenama sagovornika "Novosti", javno promovisanje priče o kampovima za vojnu obuku Sirijaca pod okriljem Prištine znače da Amerika, ne odustaje od rušenja Asadovog režima. Posledica ponovnog pretvaranja KiM u vojni poligon imaće ozbiljne posledice i na Balkan, smatra general Ninoslav Krstić, nekadašnji komandant u Kopnenoj zoni bezbednosti.

- Obuka će se verovatno obavljati u starim kampovima OVK na granici s Albanijom i drugim mestima gde više nema Srba, koji su nezgodni svedoci - kaže Krstić. - Pošto je reč o obuci za gerilsko ratovanje najverovatnije će se koristiti region Prokletija, jer je on geografski sličan reljefu u Siriji.

On kao potencijalne centre za obuku navodi i stare baze OVK u Kuksu i Tropoji u severnoj Albaniji gde se baš ovih dana najavljuje i dolazak američkih snaga za brza dejstva.

- Nije isključeno da se kampovi prave i u Makedoniji - kaže Krstić. - Odbijanje NATO da primi ovu zemlju u članstvo među ekstremnim Albancima shvaćeno je kao zeleno svetlo za secesiju.

Profesor Milan Mijalkovski, s Fakulteta bezbednosti, smatra da je medijsko promovisanje sirijskih opozicionara u Prištini deo strategije.

- S jedne strane promoviše se takozvana država Kosovo i teroristička OVK, iako ona ništa nije mogla bez NATO - smatra Mijalkovski. - S druge strane formira se lažna identifikacija Asada s Miloševićem, a sirijske oružane grupe, među kojima je mnoštvo plaćenika predstavljaju se kao politički aktivisti, iako je reč o gerili.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online