Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Subota 12.05.2012.
02:28
Beta A

Odalović: SNS traži poništavanje izbora na svim nivoima

Kandidat Srpske napredne stranke za predsednika Srbije Tomislav Nikolić zatražio je u prigovoru Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) poništavanje izbora na svim nivoima, izjavio je sekretar RIK-a Veljko Odalović.

RIK će da razmatra Nikolićev prigovor: Veljko Odalović
 

"RIK-u je u 18.30 stigao prigovor Nikolića koji se odnosi na nepravilnosti, bez konkretnog navođenja mesta, a nije navedeno ni da li je sporan izborni materijal sa predsedničkih ili parlamentarnih izbora. Nikolić je u prigovoru tražio poništavanje izbora na svim nivoima", rekao je Odalović Radioteleviziji Srbije.


Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić pozvao je tužilaštvo da izda nalog za hapšenje funkcionera Demokratske stranke Dragana Šutanovca i Olivera Dulića jer su "lagali" da je izborni džak sa izbornim materijlom ukraden u Zaječaru, i naveo da je materijal pronađen u Vojvodini, 300 kilometara od Zaječara.


Odalović je najavio da će RIK razmatrati Nikolićev prigovor i da će formirati grupu sastavljenu od članova RIK-a i zaposlenih u stručnoj službi Skupštine Srbije koja će detaljno pregledati kompletan izborni materijal i utvrditi da li i gde eventualno nedostaje džak sa glasaškim listićima i krenuće tim putem da utvrđuje šta se dogodilo.


Upitan o primedbu SNS da je RIK "požurio da saopšti" konačne rezultate, Odalović je odgovorio da je rok definisan zakonom i određen je na 96 sati od zatvaranja biračkih mesta i podsetio da je taj rok istekao u četvrtak u 20 sati, pa RIK saopštavanjem rezultata u 19.30 nije odstupio ni minut od propisanog roka.


"Procedura sa izbornim materijalom je dobro poznata RIK-u i članovima RIK-a iz političkih stranaka. Stranke su uključene u sve faze izbora, od štampanja glasačkih listića, preko strukture RIK-a u kojima imaju predstavnike do proširenih sastava biračkih odbora gde se proglašavaju izborne liste i članova biračkih odbora u stalnom sastavu koji učestvuju u sprovođenju izbora", rekao je Odalović.


Odalović je u vezi sa štampanjem izbornog materijala naveo da se u RIK-u utvrđuje termin za štampanje i pozivaju predstavnici političkih stranaka da prisustvuju početku štampanja i to je javna radnja, prenosi se direktno preko medija, potpisuju se protokoli.


"Po završetku štampanja izbornih listića, kojih ima koliko i upisanih biračka plus 0,5 odsto takozvane rezerve, komisijski se uništava štamparska ploča i izveštaj se dostavlja RIK-u", rekao je Odalović.


On je objasnio da se materijal koji se štampa u štampariji Službenog glasnika distribuira opštinskim izbornim komisijama (OIK) u pratnji policije i koordinator RIK-a zapisnički predaje materijal OIK-u ili radnom telu.


"OIK ili radno telo u subotu, dan pred izbore, materijal predaje biračkim odborima koji vrše uvid i za sve postoje zapisnici o primopredaji", podsetio je Odalović.


Postupak se po završetku glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja odvija u suprotnom pravcu, birački odbor predaje materijal OIK-u i sačinjava zapisnik o tome šta se predalo, a OIK predaje koordinatoru RIK-a i materijal stiže u depo u Skupštini Srbije u Ulici Kralja Milana, rekao je sekretar RIK-a.


Zapisnici se obrađuju posebno i vrši se statistička kontrola i tako su utvrđeni i saopšteni konačne rezultate.

POVEZANE VESTI

Subota 12.05.2012. 06:53
organizovaće demonstracije, izvesti ljude i omladinu na ulice, radiće opet pendreci i suzavci, i posle može i da se povuće u hladovinu svog voćnjaka. Nikada ništa ne odradi do kraja.
Subota 12.05.2012. 03:59
Кад би Тома макар једном у животу и то баш сад кад стварно треба био доследан и ишао до краја могло би нешто велико да се изроди из свега овога . Само бојим се да ће онако метиљаво на крају само да слегне раменима Није он такав калибар човека .
Subota 12.05.2012. 11:06
Ovaj Nikolić,da li je toliko glup da traži poništavanje izbora,kada zna da Tadić ima malu prednost u odnosu na njega.Ili je toliko pametan,jer vidi da lako može da pobedi Tadića u drugom krugu,pa beži od odgovornosti.Mislim da je Nikolić jedan veliki prevarant i manipulator,koji pokušava da što više birača izgubi kako ne bi pobedio u drugom krugu,jer lakše je biti u opoziciji,i stalno kritikovati,nego biti na vlasti i trpeti kritike sa svih strana.NIKOLIĆU PROČITAN SI!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online