Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 18.01.2010.
17:29
Tanjug A

Most Zemun-Borča: Predugovor sa Kinezima

Predstavnici Vlade Srbije, saobraćajnog Instituta CIP i kineske kompanije CRBC potpisali su predugovor o izgradnji mosta Zemun - Borča. Ovaj predugovor, vredan milion i 900.000 evra, predstavlja klasičnu pripremu terena, snimanje i geološka istraživanja, rekla je na ceremoniji potpisivanja ministarka za nacionalni investicioni plan (NIP) Srbije Verica Kalanović.

Ona je podsetila da su ugovorom Vlade Srbije i kineskih partnera definisani jasni rokovi za gradnju mosta, čije produženje, kako je rekla, neće biti dozvoljeno.

Most Zemun - Borča biti dugačak 1,5 kilometara, a pripadajuće saobraćajnice 21 kilometar. Rok za završetak radova je kraj 2013. godine. Ministarka je istakla da ukupna vrednost projekta iznosi 170 miliona evra i da "Eksim banka Kine" treba da obezbedi 85 odsto sredstava, a Ministarstvo za NIP 15 odsto, dok će troškove eksproprijacije i tehničke pripreme platiti grad Beograd.

"Moram da kažem da je na početku dolazilo do produženja nekih rokova od strane izvođača radova, ali nećemo dozvoliti prekoračenje roka za završetak izgradnje mosta, u 2013. godini", naglasila je Kalanović.

Sporazumom je predviđeno da podizvođači radova iz Srbije učestvuju u izgradnji mosta u procentu od 45 odsto. Gradnju će koordinirati Ministarstvo za NIP i Grad Beograd. Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas napomenuo je da novi most neće povezivati samo Kotež i delove Zemuna, "kako neki pričaju". "

Ovaj most će spajati dva dela Srbije, dva velika koridora i omogućiće da veliki deo teretnog drumskog saobraćaja bude izmešten iz Beograda", rekao je Đilas.

Predugovor o izradi idejnog projekta za most preko Dunava, u prostorijama CIP-a potpisali su generalni direktor tog preduzeća Milutin Ignjatović i generalni direktor kineske korporacije Jao Hajdong (Yao Haidong).

Ignjatović je kazao da je reč o najvećoj projektantskoj kući u Kini, kao i da će most imati, kao na autputu, po dve trake sa po jednom zaustavnom. Jao je naveo da je CIP poznata srpska firma i da se ekonomska saradnja Srbije i Kine nalazi u uzlaznoj putanji.

"CIP poseduje veliku stručnost i iskustvo i najbolji je u Srbiji", istakao je on dodajući da kineska koropracija sarađuje sa mnogim državama na infrastrukturnim projektima.

 

Izgradnja severne tangente i mosta Zemun - Borča predstavlja regionalnu vezu između Beograda i južnog Banata, čime se Koridor 10 strateški povezuje sa Koridorom četiri i Rumunijom.


Most je deo obilaznice oko Beograda i treba da poveže Zrenjaninski i Pančevački put. Biće omogućena i bolja saobraćajna veza za više od pola miliona stanovnika opština Zemun, Palilula i Novi Beograd.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online