Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 15.05.2012.
19:22
Beta A

RIK odbio zahtev za promenu biračkih odbora

Republička izborna komisija (RIK) odbila je danas predlog Srpske napredne stranke (SNS) i liste "Izbor za bolji život" o promeni sastava biračkih odbora u celoj Srbiji za drugi krug predsedničkih izbora 20. maja.

Isti birački odbori kao u prvom krugu izbora

SNS i lista "Izbor za bolji život" tražili su da predlože isti broj predsednika i zamenika predsednika biračkih odbora, odnosno po pola, s tim što je SNS još tražio da se to odnosi i na prve članove i zamenike prvih članova u svim biračkim odborima, a lista "Izbor za bolji život" da predsednike i zamenike predsednika biračkog odbora u istom biračkom odboru ne imenuje ista stranka.

Sekretar RIK Veljko Odalović rekao je novinarima u Skupštini Srbije da RIK mora da se drži zakona i svojih pravila koja ne može da menja "u hodu" i naveo da će drugi krug predsedničkih izbora sprovesti isti organi koji su imenovani za prvi krug.

On je kazao da bi predlozi o promeni sastava biračkih odbora u celoj Srbiji zahtevali donošenje novog uputstva, novih pravila i formiranje novih biračkih odbora.

"Onda bismo došli u situaciju da možda dovedemo u pitanje i samu zakonitost takvih rešenja i to bi moglo da utiče i na krajnju regularnost", kazao je Odalović koji je naveo da se po Zakonu o izboru narodnih poslanika birački odbori formiraju najkasnije deset dana pre dana održavanja izbora.

Prema njegovim rečima, promene u sastavu biračkih odbora jesu moguće, ali u okviru usvojenih pravila i krterijuma.

"Drugi krug izbora sprovešće organi koji su imenovani za prvi krug sa eventualno manjim korekcijama ako postoje neki razlozi za pojedine promene članova biračkih odbora, ali ti obrazloženi razlozi moraju biti dostavljeni RIK-u, a predstavnici dva kandidata koji učestvuju na izborima biće u proširenom sastavu sa po jedinim članom i zamenikom člana", rekao je Odalović.

Prema njegovim rečima, broj biračkih mesta za drugi krug predsedničkih izbora se neće menjati, odnosno biće isti kao na izborima 6. maja - 8.390.

"Važno je istaći da će i birački spiskovi biti isti, sa dopunama onih koji su naknadno po zakonu imali pravo da se upišu, i to je nešto što će biti manja korekcija na pojedinim biračkim mestima", rekao je Odalović.

On je dodao da će RIK birački spisak zaključiti kad bude okončan naknadni upis, odnosno do četvrtka u ponoć.

POVEZANE VESTI

Utorak 15.05.2012. 19:38
Lopovi nam ponovo vode drzavu!!!
Utorak 15.05.2012. 19:53
Sve zlo Srbije polazi od čoveka zla borisa tadića, Zato se može reći da RIK odbio zahtev neg mafijaški bos don.boris tadić..
Utorak 15.05.2012. 21:50
Lopovi, bre!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online