Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 22.05.2012.
13:03

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Srbija sa Nikolićem dobila domaćina

Tomislav Nikolić je prvi potpuno demokratski izabran predsednik Srbije posle Drugog svetskog rata, istakao je u razgovoru za "Vesti" profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu Oliver Antić.

Oliver Antić, profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu
 

Šta očekuje od novog predsednika ako se imaju u vidu parlamentarni izborni rezultati?
- Tomislav Nikolić tačno zna koje su ustavne ingerencije predsednika Republike Srbije. I on neće izlaziti van svojih ustavno-pravnih ovlašćenja. Kao i u svakoj parlamentarnoj demokratiji, on je dužan da poštuje Ustav, a ne kao što je nekad bila praksa da sve može i ništa ne može.
 

Šta to konkretno znači?
- Zna se da najvećoj parlamentarnoj stranci, koja ima najveći broj mandata u Skupštini, u ovom slučaju Srpskoj naprednoj stranci, predsednik Republike Srbije nudi da sastavi vladu. To je tako po Ustavu, kao i po pravilima u parlamentarnim demokratijama. Ako ta stranka pak ne može da sastavi vladu, onda predsednik države nudi sledećoj po redu i po broju poslanika, a to je Demokratska stranka. Različite su kombinacije moguće. Videćemo šta će budućnost doneti.
 

Zloupotreba vlasti

Vladavina režima Slobodana Miloševića trajala je 11 godina, isto toliko i režima Borisa Tadića. Da li se to može tumačiti kao rok trajanja vlasti u Srbiji?
- Za to treba, pored ostalog, da služi demokratija. Da se narod, ali zaista, slobodno izjasni. I ako se slobodno izjašnjava, onda ta vlast traje koliko i volja naroda, ali ne da se zloupotrebljava. Do sada je bila očigledna velika zloupotreba vlasti.

Koja su još ovlašćenja šefa države?
- On predstavlja državu u inostranstvu. On je taj koji je simbol države i simbol stabilnosti države. Zato je bilo od izuzetne važnosti što se Nikolić odrekao funkcije predsednika SNS-a, najveće stranke u zemlji. Jer, on je sad predsednik svih građana Srbije.
 

Odrekao se ili je zamrzao stranačku funkciju?
- To je, tako da kažem, duboko zamrzavanje. On je dao kovertiranu ostavku koja postaje efektivna od momenta kad položi predsedničku zakletvu. Nikolić je čovek od reči. Prvi put posle mnogo vremena jedan srpski domaćin, upravo iz Srbije, je na čelu države, u smislu izborne volje građana. Kad pogledamo sva ova vremena, još od Obrenovića toga nije bilo. To je vrlo važna stvar za demokratiju. Veoma je važno i što je Tadić zvao i čestitao. Znači, da je Srbija možda po prvi put ušla u krug normalnih parlamentarnih demokratija.
 

Kako biste ocenili Tadićevu vladavinu i da li je zloupotrebljavao predsedničku funkciju?
- On je de fakto izlazio iz ustavnih ovlašćenja i bio sve. Nije nikakva tajna da je on bio i predsednik i nadpremijer, da je bio iznad svakog ministra i da se mešao u sve. U parlamentarnoj demokratiji ne ide tako. Građani su to videli i zato je ovakav rezultat.
 

Zašto je on to radio i da li je morao?
- Ima tu raznih okolnosti. Možda i zbog toga što su male stranke, sa velikim ucenjivačkim kapacitetom, iz njegove koalicije radile na štetu države i onda je on svojim autoritetom, kao predsednik najveće stranke (DS) u toj koaliciji, a ne kao predsednik države, morao da interveniše i da izlazi iz ustavnog okvira. To može biti na neki način olakšavajuća okolnost za njega.
 

U izbornoj kampanji je pominjano i predsednikovo pravo na pomilovanje osuđenika?
- Ne mogu da vam ne kažem koliko se zloupotrebljavalo ono što je Tomislav Nikolić govorio povodom pomilovanja. Toliko nisko su ga klevetali u javnosti govoreći da će on preispitati i menjati već donete odluke sudova, pa će pustiti ovog ili onog iz zatvora. To su gluposti. On je rekao, ako postane predsednik, da će morati u krajnjoj instanci da odlučuje i o zahtevu za pomilovanje svakog građanina.
 

Istorijska prekretnica

Kroz istoriju veliki broj srpskih vođa nije imao sreće da prirodno okonča život, za razliku od nesrba koji su vladali nad Srbima, da li ovi izbori mogu biti prekretnica nabolje?
- Svakako, tome se svi kao narod nadamo. Nekad, odlučujući je uticaj bio spolja zato što smo mi na takvom mestu gde se prelamaju određene politike Istoka i Zapada, kao i određeni interesi, pa onda neka zemlja ili grupacija zemalja koje u jednom trenutku poseduju veliku faktičku moć, mogu da putem novca organizuju ili utiču na neprirodno skraćenje mandata tih naših vođa kroz istoriju.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.05.2012. 19:50
Da li ikada domaćin gleda tuđu kuću? Plašim se da je on toliko sitan da će iz ove pogodnosti vladanja da izvuče korist samo za sebe i svoju porodicu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online