Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 22.05.2012.
11:49
Kurir, Beta A

Tadić razbio u Vojvodini, Toma u ostatku Srbije

Rezultati predsedničkih izbora u Vojvodini znatno se razlikuju od rezultata u ostatku Srbije. Predsednički kandidat liste "Izbor za bolji život" Boris Tadić odneo je ubedljivu pobedu sa 52,2 odsto u odnosu na predsednika Tomislava Nikolića, koji je u severnoj pokrajini imao 44,2 odsto podrške građana.

Samo Vojvodina većinski uz Tadića. Beograd podbacio

Politički analitičari smatraju da je to očekivano jer je Demokratska stranka i ranije imala dobru prolaznost kod Vojvođana.

"Kad je reč o Vojvodini, Demokratska stranka tradicionalno dobija više glasova na izborima nego njeni protivkandidati. DS ima odličan pokrajinski odbor, to je najjači i najorganizovaniji stranački odbor u Srbiji. Na ovakav izborni rezultat uticalo je to što su se istovremeno organizovali pokrajinski i predsednički izbori, pa je to građane visoko motivisalo za izlaznost", rekao je Đorđe Vuković, politički analitičar i programski direktor Cesida.

Tadić je najubedljivije pobedio u Kanjiži, gde je osvojio 88,41 odsto glasova, a Tomislav Nikolić 9,64 odsto. U Senti je Tadić osvojio oko 87 odsto, Nikolić oko 12 odsto glasova, a u Adi je Tadić osvojio oko 85, Nikolić oko 13 odsto.

U Čoki je za Tadića glasalo oko 68 odsto, za Nikolića 29, dok je u Novom Kneževcu Tadić osvojio oko 59, a Nikolić oko 60 odsto glasova. Tadić je pobedio i u Novom Sadu, gde je osvojio oko 51 odsto glasova, a Nikolić oko 45 odsto.

S druge strane, Nikolić je odneo ubedljivu pobedu u Kruševcu gde je osvojio 58,38 odsto glasova, a Tadić 38,53. Slično je bilo i Čačku - Nikolić 57,1 a Tadić 39,2. U Paraćinu, Lučanima, Ivanjici i Vranju Nikolić je imao između 55 i 69 odsto glasova.

Veliko iznenađenje za oba kandidata bili su birači iz Beograda za koje se očekivalo da će stati uz Tadića. Međutim, prema podacima RIK-a Nikolić je pobedio i u Beogradu sa 48,9 odsto glasova, dok je Tadić osvojio 47,4 odsto. Mediji su sinoć objavili da je Demokratska stranka nezadovoljna glasanjem u beogrdu raspustila gradske odbore.
 

Inače, najmanja izlaznost u drugom krugu predsedničkih izbora bila je u Preševu, gde se na nekim biračkim mestima desilo da je bilo više članova biračkog odbora nego ubačenih glasačkih listića. Predsednik Opštinske izborne komisije u Preševu Zećir Mistari izjavio je da na nekoliko biračkih mesta u toj opštini nije došao nijedan glasač.

"Izlaznost na predsedničkim izborima u našoj opštini iznosi pet odsto. Najviše se glasalo u sredinama gde žive Srbi. Na biračkim mestima gde su glasači bili Albanci najčešće imamo po dva, tri ubačena glasačka listića", rekao je Mistari.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.05.2012. 12:06
ne znam da li ljudi sa severa Srbije dobiše odgovor gde su im novci? kad već flekica "razbiva" po Vojvodstvu? eno im ga Novi Sad razrovan kao Bejrut....
Utorak 22.05.2012. 12:54
Браћо Срби у Србском војводству, има времена горко ће те се кајати због свега - али ће тада бити касно! Шта ће Србима у Србији аутономија, ако Бога знате?! Од кога се то ви штитите у Србији аутономијом?! Од свог народа и самих себе?! Заиста је дошло "пошљедње вријеме", што би рекао велики Његош! Више верујете чанку и његовим чанколизима него Србији?! Буди Бог с нама, браћо Срби!!! Највећи грех пред Богом је мржња према отаџбини и споственом народу. Бог је створио народе ("језике", како се то метафорино каже у Светом писму). А држава је творевина којом се народ штити од непријатеља, спољашњих и унутрашњих. Народна власт је од Бога. Размислите о томе, браћо Срби, ако већ нисте "војвођанери"!!!
Utorak 22.05.2012. 13:24
Ja sam iz Vojvodine pa znam da je DS dobijao najvise u mesovitim sredinama od Madjara, Rumuna, sto se vidi iz prikazanog. U sredinama gde su Srbi ubedljivo vecinski bilo je pola pola. Po meni SNS u Vojvodini tek pocinje da jaca i uskoro ce presisati DS. To je zaista interes Srbij da ima jednu jaku srpsku stranku u Vojvodini. Autonomija ok, ali ne po Canku i tim autonomasina. To im nece proci u srpskoj Vojvodini.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online