Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 23.05.2012.
12:02

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Guraju Tadića za premijera

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić od juče je pod pritiscima vrha Demokratske stranke, ali i svojih koalicionih partnera iz Socijalističke partije Srbije - svi zahtevaju od njega da prihvati mesto premijera u novoj vladi.

Vreme je za dogovor o predsedniku vlade: Boris Tadić i Dragan Đilas


Čestitajući pobedu Tomislavu Nikoliću po objavljivanju rezultata drugog kruga predsedničkih izbora, Tadić je u izbornoj noći kazao da nema nameru da prihvati funkciju prvog čoveka Vlade Srbije.

Sutradan je na sednici Predsedništva DS-a zatraženo da bude premijer buduće Vlade Srbije, a vrh DS-a je na istom sastanku odlučio da na osnovu dogovora postignutog 8. maja započne pregovore sa koalicionim partnerima SPS-PUPS-JS oko formiranja parlamentarne većine. Vrh Socijalističke partije Srbije juče je predložio isto.

Rasim Ljajić


- Najprihvatljivije rešenje za predsednika nove vlade za SPS bio bi Boris Tadić - kazali su nakon sastanka predstavnici socijalista.


Ukoliko Tadić na to ne pristane, kandidat za premijera bi mogao da bude potpredsednik DS-a Dragan Đilas. Međutim, čini se da se ni jednom ni drugom baš ne sviđa premijerska fotelja, jer je i Đilas juče izjavio da "ne zamišlja sebe kao premijera".


Kako "Vesti" nezvanično saznaju iz vrha Demokratske stranke, Tadić je na korak od prihvatanja mesta mandatara, ali će vest o tome biti objavljena posle razgovora demokrata sa čelnicima koalicije SPS-PUPS-JS o realizaciji dogovora od 8. maja o formiranju parlamentarne većine.

Za dogovor sa demokratama

 

Predsednik Skupštine i funkcioner SPS-a Slavica Đukić-Dejanović juče je kazala da "očekuje da će sa DS-om postići dogovor".


- Što se mene tiče, kohabitacija je za Srbiju u ovom trenutku najbolje rešenje - izjavila je potpredsednica SPS-a Slavica Đukić Dejanović i založila se za nastavak saradnje sa DS-om.


- Predstoje razgovori, ali sam uverena da naša koalicija neće odstupiti od prvobitnog dogovora - naglasila je ona.


Okrnjena harizma

 

- Ukoliko pozicije Dragana Đilasa budu jačale, mislim da se otvara pitanje vođstva DS-a - ocenila je predsednica Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović.


- Đilas je od Tadića osvojio 50.000 ili 60.000 glasova više u Beogradu. Tadićeva harizma je okrnjena i on više nije neprikosnoveni lider ne samo Srbije već i DS-a - tumači izborne rezultate naša sagovornica.

 

Pajtiću Vojvodina

 

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je da bi ponovo prihvatio tu funkciju ako ga stranački odbor kandiduje. I ako DS na izborima osvoji većinu za formiranje vlasti.
- Politički savet je predložio Pokrajinskom odboru stranke da ja budem kandidat za predsednika Vlade Vojvodine i ja sam prihvatio taj predlog - rekao je Pajtić.


Ljajić: Čeda i Dinkić u Vladi

 

Lider SDPS-a Rasim Ljajić rekao je da je u ovom trenutku najizvesnija kohabitacija predsednika i Vlade čime bi bila stvorena i stabilna parlamentarna većina, što otvara šansu za učešće i Preokreta i URS-a u koaliciji oko DS-a i SPS-a.
Ljajić je rekao da je uveren da će Vladu gotovo izvesno formirati koalicije oko DS-a i SPS-a i da u tu većinu treba uključiti i stranke manjina.


Inače, nakon Tadićevog kraha u drugom krugu izbora, počela su previranja i optužbe oko toga ko je kriv za loše izborne rezultate u samoj Demokratskoj stranci. Loše izborne rezultate Tadić je pripisao lošem radu potpredsednika stranke i najavio da će najkasnije do kraja 2012. biti održana Izborna skupština stranke, dve godine pre redovnog termina. Brojke su pokazale da je stranka na izborima poražena u svim većim gradovima centralne Srbije, a za "posao oko izbora" u tim gradovima su bili nadležni potpredsednici DS-a.


Naš izvor kaže da nesporne rezultate od svih funkcionera DS-a imaju Dragan Đilas i Bojan Pajtić, a da je ostalim funkcionerima ove stranke sudbina neizvesna.


- U najkraćem mogućem roku, demokrate planiraju da nakon analize rezultata izbora pokrenu pitanje odgovornosti svih nadležnih - od samog vrha stranke preko visokih funkcionera, izbornog štaba i ljudi zaduženih za odnose s javnošću, do važnih partijskih kadrova iz cele Srbije - kažu iz te stranke.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.05.2012. 12:40
Ne mozemo tek tako da ga se otarasimo.tvrda bosanska glava oce da vlada. Bota idi u penziju i zivi svoj zivot.budi razuman,ne ide ti politika.uzivaj u privilegijama.ima boljih od tebe. Odvratniji mi je sada spas od ds-a.
Sreda 23.05.2012. 12:32
Bota ostario si i bolestan si!
Sreda 23.05.2012. 12:49
Neguraju Tadica nego se sam gura,lukavi LATIN.Nema guranja,jer SRPSKA VLADA je sastavljena,ceka se inuguracija Tome iodmah nastupa nova VLADA od:SNS,SPS iSDS.Imaju apsolutnu vecinu i stabilnu VLADU!!!I Ako bi se vlada pravila od ovih stranaka sa 1,5%koji su se okupili oko Tadica,Ceda,Canka Sulja,Rasimai,Dinkica i Istvana,oni svi nesto hoce a to je skupo i NEEFIKASNO,ODMARAJTE SE SLEDECIH 8 GODINA I GLEDAJTE KAKO SE DRZAVA JAKOM;SPOSOBNOM I ZDRAVOM PRAVI!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online