Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 24.05.2012.
09:27
Alo A

Nikolić i Tadić u ponedeljak o vladi

Tomislav Nikolić i Boris Tadić sastaće se u ponedeljak 28. maja, u Predsedništvu Srbije i razmeniti mišljenja o političkoj situaciji u zemlji posle parlamentarnih i predsedničkih izbora, saznaje "Alo!".

Tomislav Nikolić i Boris Tadić uskoro oči u oči
 

I pored toga što su u poslednja tri dana svi stranački lideri međusobno razgovarali, još nema konkretnih pregovora stranaka i koalicija o budućoj izvršnoj vlasti, jer se uz pomoć međunarodnog faktora pokušava naći recept kako sprečiti da u državi zavlada dvovlašće i na taj način dođe do urušavanja njenih ionako krhkih institucija.

Mrka bi da ostane ministar

Ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić potvrdio je da su u toku pregovori o formiranju nove vlade, ali nije želeo da iznosi detalje o tome.
- Pregovori teku kako teku. Mene samo interesuje Ministarstvo infrastrukture - da to pitanje rešim. Kandidujem se za to - kazao je Mrkonjić.
On je istakao da o formiranju nove vlade u ime SPS-a pregovara samo Ivica Dačić. - Sa moje strane, on ima puno ovlašćenje za to. On je sjajan političar i on će to uspešno da završi - kazao je Mrkonjić.

Stav međunarodne zajednice je da je za formiranje nove vlade najvažnije da i demokrate i naprednjaci budu zadovoljni, čime bi se obezbedila stabilnost i mogućnost da se počne sa preko potrebnim reformama, saznaje “Alo!” iz dobro obaveštenih izvora. Predstavnici nekoliko zapadnih zemalja jasno su stavili do znanja i Tadiću i Nikoliću da bi za stabilnost zemlje najbolje bilo da DS i SNS zajedno formiraju vladu, čemu se, za sada, i jedni i drugi zdušno opiru.


Međutim, omekšavanje stava demokrata provejava i iz jučerašnje izjave funkcionerke DS-a Nade Kolundžije da za nju koalicija sa naprednjacima “ne bi bila najsrećnije rešenje”, a ne neprihvatljivo, kako su se do juče zaklinjale njene stranačke kolege.

U prilog tvrdnji da je posle Nikolićevog izbora od gotove koalicije DS-SPS napravljena veresija govore i izjave iz tabora socijalista da se do nove vlade neće tako brzo ni lako doći. Zbog svega toga najrealnije bi bilo očekivati stvaranje velike koalicije kojom bi glavni politički igrači bili namireni, a ovog scenarija najviše se pribojava SPS Ivice Dačića, čiji bi uticaj u tom slučaju bio znatno smanjen.

Nikolić za brzo formiranje vlade

Novoizabrani predsednik Srbije
Tomislav Nikolić izjavio je u razgovoru sa ministrom spoljnih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom da se zalaže za brzo formiranje Vlade Srbije, koja će imati zadatak da se što pre uhvati u koštac sa problemima sa kojima se suočavaju građani Srbije. Nikolić je poručio i da će mu cilj biti stabilizacija ekonomskih i socijalnih prilika, kako bi Srbija mogla da postane normalna i moderna evropska zemlja. 

 

Socijalistima glavobolju zadaje i Partija ujedinjenih penzionera, čiji je potpredsednik Milan Krkobabić juče najavio da će oni odluke o koalicijama donositi samostalno.
- PUPS do sada nije razgovarao o formiranju nove vlade ni sa jednom strankom, a sve odluke donosiće samostalno. Odgovorno tvrdim da još ni s kim nismo razgovarali o formiranju vlade, ni s postojećim koalicionim partnerima SPS-om i Jedinstvenom Srbijom, ni s partnerima sa kojima smo činili širu koaliciju, ni sa SNS-om - izjavio je mlađi Krkobabić.


U slučaju da ne dođe do velike koalicije, PUPS bi sa svojih 12 poslanika prema pojedinim računicama mogao biti odlučujući faktor u formiranju buduće vlade Srbije ako bi je pravili naprednjaci. Trebalo bi da oni u tom slučaju na svoju stranu privuku DSS i URS, a potencijalno bi mogli računati i na pet poslanika manjina, sve osim Mađara, koji su do sada jedini rekli da neće u koaliciju čiji bi stožer bio SNS. Postoje i računice po kojima bi PUPS ovog puta mogao odigrati ulogu kakvu je u formiranju prethodne vlade imao Dragan Markovića Palma, koji se prvi javo izjasnio da želi u proevropsku vladu i time pomogao Ivici Dačiću da se otarasi zagrljaja radikala i DSS-a. Još jedan argument za priklanjanje SPS-a i PUPS-a naprednjacima mogao bi biti i pritisak članstva iz unutrašnjosti koje tradicionalno nije naklonjeno demokratama.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.05.2012. 09:42
Juče je Nikolič bio kod "mame" Vorlik i obećao da neće praviti nikakvu vladu sa DSS-om...što je amerima jedino i bitno...I sada će lepo ovi svi evropejci da sklepaju neku čudnu vladu od koje će nam se dizati kosa na glavi...sa sve Čedom..Dinkićem..Čankom... Dođosmo u situaciju da smo glasom za Nikolića..glasali za EU i poslušnost amerima...a to niko nije želeo...
Četvrtak 24.05.2012. 09:49
možda je još uvek rano za komentare ali sve više smrdi na izdaju... izgleda da će napredni sada da progutaju sva ona go*na kojima su ih hranile demonkrate???
Četvrtak 24.05.2012. 09:57
Ko je ovde bivsi a ko sadasnji presjednik. Daj boze da ovo nije prevara veka.Ovo su ocigledno bili izbori da se smeni Dacic.Otiso mali dacic dosa veliki dacic.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online