Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Subota 26.05.2012.
12:42
Blic A

Tadić premijer pod određenim uslovima?

Lider Demokratske stranke Boris Tadić spreman je da bude premijer ukoliko od SPS dobije podršku za uvođenje reda u Srbiji što podrazumeva i obračun sa tajkunima i jeftiniju a efikasniju vladu, saznaje "Blic". Na sinoćnjem sastanku Predsedništva DS zamenika predsednika demokrata Dragan Đilas rekao je da želi da bude gradonačelnik.

Posle sastanka vrha demokrata koji je trajao više od četiri sata, Tadić je rekao da nastavlja pregovore sa SPS o formiranju vlade Srbije, a da će se o imenu premijera razgovarati naknadno. Tadić je saopštio i da je doneta odluka o osnovnim principima na osnovu kojih će se pregovarati sa SPS.

"Znam da vas zanima ko će biti premijer, ali prvo ćemo razgovarati o programu nove vlade, a onda o personalnim rešenjima", rekao je Tadić posle sastanka. On je dodao da će razgovori biti nastavljeni sa SPS, PUPS i JS.


Kako "Blic" saznaje od izvora bliskog vrhu DS Tadić je na satanku rekao da teret krize mora da se rasporedi ravnomerno.

"Podvukao je da je neophodno da se uđe u obračun sa tajkunimna. To su podržali svi članovi Predsedništva. Posebno je naglasio da se odmah mora pristupiti uvođenju reda u poljoprivredi, ekonomiji i farmaciji. Tadić namerava o tome podrobno da razgovara sa partnerima iz DS, a posle razgovora sa njima doneće konačnu odluku", rekao je izvor "Blica".

Na sinoćnjem sastanku dosadašnji gradonačelnik Beograda i zamenik predsednika DS Dragan Đilas izrazio je želju i u sledećem mandatu bude gradonačelnik. Đilasu nije problem ni da se bavi rešavanjem problema u Srbiji, ali je istakao da bi najradio završio započeti posao u Beogradu.

Uže Predsedništvo Demokratske stranke okupilo se juče oko 14.30 sati u sedištu u Krunskoj ulici da bi, kako se očekivalo, doneli odluku o vladi. Sednici su, osim predsednika Borisa Tadića koji je sastanak sazvao, prisustvovali zamenik predsednika Dragan Đilas, potpredsednici Bojan Pajtić, Dušan Petrović i Dragan Šutanovac, predsednik Političkog saveta Dragoljub Mićunović i savetnik za medije bivšeg predsednika Srbije Nebojša Krstić. Sastanak koji je trajao duže nego što se u javnosti očekivalo protekao je u dobroj i konstruktivnoj atmosferi.

Na Tadića je prethodnih dana izvršen veliki pritisak da prihvati mesto premijera. Prvo su to od njega, prošlog ponedeljka uveče zatražili potpredsednici stranke. Zatim su i lideri SPS, JS i LDP u javnosti izneli stavove da bi bilo najbolje da Tadić bude premijer. Stručna javnost je većinom podržala takav izbor kao najracionalniji. U međuvremenu su se ovom pritisku pridružili zahtevi i upozorenja i u zemlji i od predstavnika iz inostranstva da se vlada formira što pre.

Novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u jučerašnjem intervjuu RTS-u "apelovao na političare da se uozbilje i da se što pre formira vlada", jer je "očigledno da Srbiju čekaju teški finansijski problemi koje bez međunarodne pomoći neće moći da reši".

"Ja ne znam ko će da formira vladu, čini mi se da će to da urade demokrate, SPS i stranke bivše koalicije, ali ih molim da o tome odluče što pre pošto bih želeo da što pre poverim mandat za sastavljanje vlade", rekao je Nikolić i dodao da ne misli da će se bilo ko od stranaka usuditi da odugovlači formiranje do poslednjeg roka, u septembru, jer su svi svesni koliko to teško može da bude za Srbiju.

POVEZANE VESTI

Subota 26.05.2012. 13:00
Он поставља услове? Довео је земљу до пропасти и сад још поставља услове?! Да је државе, њега одавно не би било... овако, још добије поверење 20% грађана! Тих 20% треба што пре, свим средствима, свести на 0%.
Subota 26.05.2012. 12:59
hoce da se uvodi red kao da dosada nije vladao , trazi on u stvari da se njegovi pajtosi zastite od svake odgovornosti kao i do sada ...
Subota 26.05.2012. 13:12
A do pre neki dan sam mislio da ga više nikad nećemo videti Uhhhhhhhhh
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online