Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Utorak 29.05.2012.
13:06
J. Arsenović - Vesti A

Mađarski fašisti vršljaju Kanjižom

Na mađarskom festivalu muzike koji se tradicionalno u julu održava u Kanjiži već treću godinu zaredom dolaze neonacistički bendovi koji uzvikuju parole o Velikoj Mađarskoj i pevaju antisemitske, rasističke i srbomrzačke pesme. Ove godine se kao specijalni gost najavljuje i Žolt Zetenji, advokat zloglasnog Šandora Kepira, glavnokomandujućeg žandara u Novosadskoj raciji kada je ubijeno na hiljade Srba, Jevreja i drugih civila nemađarskog porekla, upozorava u razgovoru za "Vesti" Aleksandar Veljić, predsednik Društva za sećanje na holokaust.

 

- I ne samo on, najavljuje se i dolazak jednog od lidera mađarskog fašističkog pokreta Jobik, Tomaš Gaudi-Nađ - dodaje Veljić.
 

Da li su reagovale lokalne vlasti?

- Ne, lokalna vlast uopšte ne reaguje. Pre dve godine u vreme festivala, od lokalnog pravoslavnog sveštenika Jovice Mojsilovića dobio sam poruku kako kroz otvoren prozor dopiru zvuci onoga što se peva na festivalu i da je to prosto strašno i da samo nedostaje da se sprovede racija. Rekao mi je da ga je predsednik opštine Kanjiža posavetovao da ne treba praviti buku oko toga, otprilike - pustićemo da četa četnika prođe kroz grad i sve će biti u redu. Eto, to je odnos čelnika Kanjiže prema mađarskim naonacistima u njihovom gradu. Štaviše, u samoj Kanjiži već nekoliko godina postoji ulica Janoša Damjaniča, kojem je podignut spomenik i u Adi, iako se radi o psihopati srbomrscu. Čoveku, koji je izjavljivao da se neće smiriti dok god postoji ijedan živi Srbin na planeti.
 

Ko drži vlast u Kanjiži?

- Tamo je većinsko mađarsko stanovništvo i vlast drži mađarska koalicija koju predvodi Savez vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora, inače koalicionog partnera Demokratske stranke, vladajuće stranke i u pokrajinskom i na republičkom nivou.
 

Ko bi trebao da reaguje u takvim situacijama, kada se veličaju fašističke ideje koje su dovele do ubistva na hiljade civila, Srba, Jevreja, Roma, Slovaka...?

- Pre svega pokrajinske vlasti, a ako ni ona ne reaguje, onda su to državne vlasti. Ali moram da vam skrenem pažnju na još jednu poražavajuću činjenicu, da ako shvataju šta znači jedan takav čin prizivanja nacizma, da sami građani Bačke treba da reaguju i da se u ogromnom broju održe proteste. Međutim, oni kao da ne znaju šta se dešava ili je to deo mentaliteta: "Dajte, nemojmo da se zameramo". U suštini, svi smo odgovorni što nam se to dešava, i ne možemo samo da prstom upiremo u indiferentnu vlast, koja je svakako najviše odgovorna.

Kako objašnjavate da srpska država ignoriše povampirenja mađarskog neonacizma čak i kada se dešava na njenoj teritoriji?

- Jedini racionalni sud koji ja mogu da donesem je da dželati postaju žrtve, a žrtve dželati. I za sve ono što nam se ne daj bože bude dešavalo u budućim vremenima, odgovornost snosimo mi sami, naše državne vlasti i naš umrtvljeni narod koji ne reaguje i kada mu se poništavaju sopstvene žrtve. Ako vi kao suverena država dopuštate neonacističkom advokatu promociju i divljanje neonacista, onda vi niste ozbiljna država, već banana republika.

Počasti zločincu


Nedavno je podignut i spomenik Miklošu Hortiju u Mađarskoj?

 

- Da, u jednom malom mestu kod Balatona. U mojoj knjizi "Mikloš Horti, nekažnjeni zločinac" iz 2009. sam jasno naveo da se radi na stvaranju velike Mađarske, da se povampiruje nacizam, a da hortijevska ideologija, ne samo što nije umrla nego vasrksava. Dolaskom Viktora Orbana na vlast to se sve obistinuje. Sam Horti je na kraju umro u Portugalu kao slobodan čovek i pored toga što su ga vlasti bivše Jugoslavije tražile zbog ratnog zločina. Čak se na Nirnberškom procesu pojavio u ulozi svedoka! Koja je to travestija pravde!

POVEZANE VESTI

Utorak 29.05.2012. 13:48
Moj deda Djordje je ubijen u Segedinskom logoru 1944g. od strane ovih istih fašističkih hoštaplera.Mislim da je u celoj priči naj veći problem prećutno odobravanje Madjarske manjine u Vojvodini.
Utorak 29.05.2012. 17:28
Drzava hitno mora da digne avijaciju i baci napalm na fasiste. Pobedili smo ih u drugom sv. ratu, sta hoce vise? SMRT FASIZMU, SLOBODA NARODU !!!
Sreda 30.05.2012. 06:14
madjari budite dobri, nista vam ne fali....nemoj da se ova sva nasa muka slomi na vama ...necete dobro da prodjete...budite dobri...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online