Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Petak 01.06.2012.
09:24 >> 16:20h
Beta, Smedia, Tviter A

Kfor srušio barikade, ranjeno troje Srba

Kfor je danas uklonio dve barikade u opštini Zvečan, a u sukobima u selu Rudare ranjena su i povređena najmanje trojica Srba i dva vojnika Kfora.

Pomoć ranjenom sugrađaninu na Kosmetu
 

Akcija Kfora počela je u 8.40 kad su vojnici počeli da uklanjaju barikadu u selu Rudare. Kfor je tada potisnuo građane i novinare preko mosta na Ibru u opštini Zvečan, a iz pravca barikade čuli su se pucnji iz vatrenog oružja.

Nakon početka akcije kod barikade, Kfor je potisnuo građane i novinare preko mosta na Ibru i zabranio svaki prilaz blokadi u Rudaru. Novinari nisu mogli da vide šta se dešava kod barikade, ali su kola hitne pomoći odvezla trojicu povređenih i ranjenih Srba. Prema rečima lekara, jedan Srbin ranjen je metkom u butinu, život mu nije ugrožen, ali postoji opasnost da izgubi nogu.

Srbin ranjen kod sela Rudare, gde je Kfor uklonio barikadu, nije životno ugrožen, ali postoji mogućnost da izgubi nogu u koju ju pogođen, rekao je načelnik hirurgije u kosovskomitrovačkoj bolnici Radomir Janković. Tri osobe povređene u zbrinute su u kosovskomitrovačkom Zdravstvenom centru, izjavila je upravnica te institucije Milena Cvetković.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović pozvao je Srbe i Kfor na smirivanje tenzija i ocenio da bi bilo dobro da predsednik Srbije Tomislav Nikolić primi delegaciju Srba sa severa Kosova nakon današnjih incidenata.

Kfor uklonio transporter kojim je blokirao most u Zvečanu

 

Kfor je danas posle podne povukao transporter sa mosta u Zvečanu kojim je od jutros blokirao pristup mestu na kome je u selu Rudare bila barikada. Most je na putu koji spaja Zvečan sa Leposavićem. Vojnici Kofra i dalje su ostali uz taj put i most kao i Srbi, čiji je broj smanjen zbog kiše koja je počela da pada.

Nikolić se danas sastao sa odlazećim premijerom Mirkom Cvetkovićem i nekoliko ministara, a prema nezvaničnim saznanjima Bete, razgovor se ticao jutrošnjih incidenata.

I dok su tenzije kod Rudara popodne donekle smanjene, u severnoj Kosovskoj Mitrovici odbornici su odlučili da ponovo blokiraju prolaz Kforu i Euleksu. Predsednik Opštine Krstimir Pantić rekao je da se Srbi osećaju ugroženo i da su međunarodne misije krenule u obračun sa Srbima na severu Kosova.

Izvor Bete iz Euleksa rekao je da je Kfor tokom akcije u Zvečanu uhapsio nekoliko Srba i da će ih predati misiji EU.
 

Ivanović: Kfor želi nasilno da menja situaciju 

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je danas da je Kfor povukao "veoma rizičan potez" nastojanjem da ukloni barikadu u Rudaru, kod Zvečana.

"Ne znam koji su motivi za ovo. Čini mi se da Priština i Kfor koriste institucionalni vakuum u Srbiji da promene stanje na terenu.
 

Kfor je odmah počeo da koristi gumene metke i suzavac, pa se plašim da će ovo biti dug dan", rekao je Ivanović za agenciju Beta. On je izrazio bojazan da može da doći do većih sukoba.

POVEZANE VESTI

Petak 01.06.2012. 09:46
Samo u drzavi Srbiji moze da se desi da na narod bude pucano a da drzava ne reaguje. U NORMALNIM DRZAVAMA, ukoliko su njeni gradjani ugrozeni, cak i ako se ne nalaze na teritorije drzave, sam drzavni vrh se zalaze za njihovu bezbednost! Ne ulazim u to da li je bilo ikakvih provokacija od strane Srba, ali jedno je jasno, ukoliko narod ne koristi nikakvo oruzje i ne napada vojnike, vojnici ne smeju koristiti oruzje! ups... zeznula sam se, to ipak ne vazi za nato vojnike, njima je sve dozvoljeno. Setimo se samo njihovog besramnog i izopacenim ponasanjem prema Iracanima i Avganistancima.
Petak 01.06.2012. 09:47
Baš je Tomi super počeo mandat,odmah konstruisan problem iz američke kuhinje.
Petak 01.06.2012. 10:09
Predsednik se mora oglasiti jednim jakim upozorenjem i apelovati na ruse da zatraže hitnu sednicu saveta bezbednosti UN..! Ovi zlikovci nemaju mandat da pucaju u narod ! Daj Bože da nema i poginulih... STOKA OKUPATORSKA !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online