Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
20
Petak 01.06.2012.
09:24 >> 16:20h
Beta, Smedia, Tviter A

Kfor srušio barikade, ranjeno troje Srba

Kfor je danas uklonio dve barikade u opštini Zvečan, a u sukobima u selu Rudare ranjena su i povređena najmanje trojica Srba i dva vojnika Kfora.

Pomoć ranjenom sugrađaninu na Kosmetu
 

Akcija Kfora počela je u 8.40 kad su vojnici počeli da uklanjaju barikadu u selu Rudare. Kfor je tada potisnuo građane i novinare preko mosta na Ibru u opštini Zvečan, a iz pravca barikade čuli su se pucnji iz vatrenog oružja.

Nakon početka akcije kod barikade, Kfor je potisnuo građane i novinare preko mosta na Ibru i zabranio svaki prilaz blokadi u Rudaru. Novinari nisu mogli da vide šta se dešava kod barikade, ali su kola hitne pomoći odvezla trojicu povređenih i ranjenih Srba. Prema rečima lekara, jedan Srbin ranjen je metkom u butinu, život mu nije ugrožen, ali postoji opasnost da izgubi nogu.

Srbin ranjen kod sela Rudare, gde je Kfor uklonio barikadu, nije životno ugrožen, ali postoji mogućnost da izgubi nogu u koju ju pogođen, rekao je načelnik hirurgije u kosovskomitrovačkoj bolnici Radomir Janković. Tri osobe povređene u zbrinute su u kosovskomitrovačkom Zdravstvenom centru, izjavila je upravnica te institucije Milena Cvetković.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović pozvao je Srbe i Kfor na smirivanje tenzija i ocenio da bi bilo dobro da predsednik Srbije Tomislav Nikolić primi delegaciju Srba sa severa Kosova nakon današnjih incidenata.

Kfor uklonio transporter kojim je blokirao most u Zvečanu

 

Kfor je danas posle podne povukao transporter sa mosta u Zvečanu kojim je od jutros blokirao pristup mestu na kome je u selu Rudare bila barikada. Most je na putu koji spaja Zvečan sa Leposavićem. Vojnici Kofra i dalje su ostali uz taj put i most kao i Srbi, čiji je broj smanjen zbog kiše koja je počela da pada.

Nikolić se danas sastao sa odlazećim premijerom Mirkom Cvetkovićem i nekoliko ministara, a prema nezvaničnim saznanjima Bete, razgovor se ticao jutrošnjih incidenata.

I dok su tenzije kod Rudara popodne donekle smanjene, u severnoj Kosovskoj Mitrovici odbornici su odlučili da ponovo blokiraju prolaz Kforu i Euleksu. Predsednik Opštine Krstimir Pantić rekao je da se Srbi osećaju ugroženo i da su međunarodne misije krenule u obračun sa Srbima na severu Kosova.

Izvor Bete iz Euleksa rekao je da je Kfor tokom akcije u Zvečanu uhapsio nekoliko Srba i da će ih predati misiji EU.
 

Ivanović: Kfor želi nasilno da menja situaciju 

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je danas da je Kfor povukao "veoma rizičan potez" nastojanjem da ukloni barikadu u Rudaru, kod Zvečana.

"Ne znam koji su motivi za ovo. Čini mi se da Priština i Kfor koriste institucionalni vakuum u Srbiji da promene stanje na terenu.
 

Kfor je odmah počeo da koristi gumene metke i suzavac, pa se plašim da će ovo biti dug dan", rekao je Ivanović za agenciju Beta. On je izrazio bojazan da može da doći do većih sukoba.

POVEZANE VESTI

Petak 01.06.2012. 09:46
Samo u drzavi Srbiji moze da se desi da na narod bude pucano a da drzava ne reaguje. U NORMALNIM DRZAVAMA, ukoliko su njeni gradjani ugrozeni, cak i ako se ne nalaze na teritorije drzave, sam drzavni vrh se zalaze za njihovu bezbednost! Ne ulazim u to da li je bilo ikakvih provokacija od strane Srba, ali jedno je jasno, ukoliko narod ne koristi nikakvo oruzje i ne napada vojnike, vojnici ne smeju koristiti oruzje! ups... zeznula sam se, to ipak ne vazi za nato vojnike, njima je sve dozvoljeno. Setimo se samo njihovog besramnog i izopacenim ponasanjem prema Iracanima i Avganistancima.
Petak 01.06.2012. 09:47
Baš je Tomi super počeo mandat,odmah konstruisan problem iz američke kuhinje.
Petak 01.06.2012. 10:09
Predsednik se mora oglasiti jednim jakim upozorenjem i apelovati na ruse da zatraže hitnu sednicu saveta bezbednosti UN..! Ovi zlikovci nemaju mandat da pucaju u narod ! Daj Bože da nema i poginulih... STOKA OKUPATORSKA !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online