Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Sreda 06.06.2012.
12:57 >> 13:56h
Beta A

Tadić: Blizu smo većine za vladu

Predsednik Demokratske stranke (DS) Boris Tadić izjavio je danas da je predsednika Srbije Tomislava Nikolića obavestio da je koalicija okupljena oko DS vrlo blizu formiranju parlamentarne većine.

Potrebno dogovoriti se oko politike vlade: Boris Tadić

Razgovor predsednika Srbije i kandidata za premijera DS-a trajao je oko 10 mninuta u zgradi Predsedništva Srbije. Tadić je posle razgovora novinarima rekao da DS o formiranju buduće vlade jedino ne pregovara sa Srpskom naprednom strankom (SNS) i Demokratskom strankom Srbije, ali da paralelno sa tim i druge stranke poput SNS-a takođe pokušavaju da formiraju parlamentarnu većinu.

Tadić nije želeo da govori o tome koje će stranke eventualno učestvovati u novoj vladi, već je rekao da je pre svega bitno da se postigne dogovor o ekonomskoj stabilizaciji zemlje, uvođenju snažnije fiskalne discipline, pitanju privlačenja investicija, rešenje problema Kosova i Metohije i nastavka evropskih integracija.

"To su pitanja oko kojih mi želimo da formiramo parlamentarnu većinu. To je najvažnije pitanje i zbog toga moj cilj u pregovorima nije da formiram parlamentarnu većinu oko pitanja ko će učestvovati u Vladi, nego ko je spreman da vodi takvu ekonomsku politiku", rekao je Tadić.

On je izjavio da u dosadašnjim razgovorima o parlamentarnoj većinu nije bilo reči o personalnim rešenjima, a na pitanje kako će pomiriti stavove o Kosovu sa Liberalno-demokratskom partijom, Tadić je odgovorio da "ne postoji mogućnost da uopšte bude formirana parlamentarna većina koja će imati bilo kakve razlike u odnosu na kosovsku politiku".

"Ko se ne slaže sa tim principima, neće biti član Vlade", rekao je Tadić.

"Dodik ne sastavlja Vladu Srbije"

Tadić i Dodik u predizbornoj kampanji

Povodom protivljenja predsednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da u novoj Vladi Srbije bude i LDP, Tadić je rekao da sa njim nije govorio o budućoj Vladi i da Dodik nema nadležnosti za formiranje Vlade Srbije.

"Dodik ima pravo da izriče svoj stav o svim pitanjima bitnim za budućnost RS. Što se tiče stava Dodika i Čedomira Jovanovića, mislim da je ta komunikacija necelishodna i nije korisna, kao i da je izašla iz okvira političkog dijaloga i prešla na lični nivo. To nije korisno", rekao je Tadić.

On je podsetio da se sa Jovanovićem nije slagao po pitanju RS i Kosova, i da je to poznato javnosti, ali da je izlišno da se u politiku umeša lična komponenta, kada je važno da se pronađu rešenja.

"Ne verujem da je moguće da se u Srbiji formira Vlada koja će dovoditi u pitanje RS i Dejtonski sporazum", naveo je Tadić i istakao da je dobio uveravanja od Jovanovića da on ne dovodi ni na koji način u pitanje integritet RS svojim političkim delovanjem i mišljenjem.

Lider DS je dodao da je koalicija okupljena oko te stranke sve vreme u pregovorima sa SPS-om i da postoji načelni dogovor o formiranju koalicije, o čemu će se razgovori nastaviti narednih dana.

"Ne bavim se zbližavanjem i približavanjem političkih odnosa stranaka. Da li je moguće da se pronađe kompromis između SPS-a i LDP-a? To je u politici obaveza svih, da pronalaze kompromise i održiva rešenja", odgovorio je on, na pitanje da li je "približio" stavove SPS-a i LDP-a.

On je najavio da će danas razgovarati i sa predstavnicima Fiskalnog saveta, kao što je prethodno razgovarao sa predstavnicima Ministarstva finansija, nezavisnim analitičarima i međunarodnim predstavnicima, kako bi se u skladu sa tim projektovala realistična ekonomska budućnost za Srbiju.

POVEZANE VESTI

Sreda 06.06.2012. 13:01
mac, mac...ko ce u vladu....kakva bedna bleda krpa, umesto da se pokrije i sakrije od bruke, od zasluzenog krivicnog gonjenja, opet lupeta bez srama. I 10 min sa njim je mnogo. A to privlacenje investicija u njegovom slucaju podseca na pricu o muvi i .....mac, mljac.
Sreda 06.06.2012. 15:34
srbi su rekli ne! ne moze neko ko je izgubio izbore da bude premijer!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online