Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 08.06.2012.
17:04 >> 17:30h
Beta A

Jeremić predsedavajući GS UN

Generalna skupština UN izabrala je danas ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića za predsedavajućeg narednog, 67. zasedanja. Posle glasanja on je rekao da svoj izbor za predsednika vidi kao "odavanje priznanja srpskom narodu" i da će raditi na očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti.

Vuk Jeremić sledećih godinu dana prvi čovek GS UN

"Zaklinjem se da ću funkciju predsednika obavljati najbolje što mogu, poštujući Povelju UN. Povereni autoritet ću koristiti iskreno i uravnoteženo, poštujući pre svega jednaka prava i dostojanstvo svake države članice", rekao je Jeremić posle glasanja na Generalnoj skupštini UN.

Jeremić je za temu debate na otvaranju 67. zasedanja, predložio "približavanje stavova i rešavanje međunarodnih sporova mirnodopskim sredstvima" i izrazio uverenje da može da doprinese sprovođenju "svih usaglašenih predloga, pogotovo onih koji se odnose na sprečavanje sukoba".

Na tajnom glasaju od 190 delegata, za Jeremića je danas glasalo 99, dok je za drugog kandidata, ambasadora Litvanije pri UN Dalijusa Čekuolisa glasalo 85.

Jeremić je rekao da je Srbija "mala i nedovoljno razvijena zemlja koja ne pripada nijednom vojnom bloku ili političkom savezu" i da je "utoliko veća čast zadobiti poverenje sveta za predsedavanje glavnim reprezentativnim političkim organom Ujedinjenih nacija".

"Svoj izbor za predsednika Generalne skupštine UN prevashodno vidim kao odavanje priznanja srpskom narodu, kojem sam imao čast da više od pet godina služim kao ministar spoljnih poslova", rekao je Jeremić.

On je rekao da je Srbija pod rukovodstvom bivšeg predsednika Borisa Tadića, "svojim susedima pružila ruku prijateljstva i pomirenja", i dodao da je Srbija iskoračila i ka svim drugim članicama međunarodne zajednice, uključujući i one sa kojima je "imala gorka neslaganja".

Jeremić je naveo da je Srbija "demokratska država, koja osim zalaganja za očuvanje sopstvenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i ostvarenja dobrobiti za svoje građane, nema druge ambicije osim da doprinese opštim interesima čovečanstva".

"Zbog toga smo čvrsto privrženi očuvanju međunarodnog mira i bezbednosti - prvom deklarisanom cilju UN. Raditi na tom ostvarenju - najvažnijem i najplemenitijem - zaslužuje duboko poštovanje", rekao je Jeremić.

Biće još informacija...

POVEZANE VESTI

Petak 08.06.2012. 17:09
И шта сад, као биће боље Србима?!
Petak 08.06.2012. 17:38
PA VALJDA JE OVO DOBRO ZA SRBIJU!
Petak 08.06.2012. 17:56
Čestitke Jeremiću ! Nadam se da će sa te visoke funkcije moći da brani i srpske interese ukoliko ona nije proceduralna i ograničena. U svakom slučaju svaka bitka u kojoj pobedi srbin je važna za sve srbe sveta !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online