Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Nedelja 10.06.2012.
13:47
radiosarajevo.ba, Fena A

"Za podelu 'na Sarajlije i Sandžaklije' kriv Beograd"

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, najmlađi je muftija u Evropi, a možda i u svetu, čovek kojeg jedni doživljavaju kao borca za prava Bošnjaka, a drugi ga osporavaju i optužuju za rušenje državnih institucija Republike Srbije; čovek koji je uzburkao Srbiju svojim političkim angažmanom u intervjuu kaže da je zadatak Bošnjaka uspostava i jačanje bošnjačkih nacionalnih institucija,kao i da je interes svih Bošnjaka sveta očuvanje i izgradnja države Bosne i Hercegovine kao matice.

Muftija Muamer Zukorlić
 

Zukorlić u intervjuu za agenciju Fena naglašava da se civilizovanost jednog naroda procenjuje njegovom sposobnošću da bude organiziran, a "mi imamo raskorak između onoga što je dubinska, bošnjačka i islamska kultura u pogledu onoga što predstavljamo kao nacionalni korpus koji je lišen institucionalnog života skoro 100 godina".

Tadić - evropski ljubimac

Na pitanje hoće li se politička situacija u Srbiji promijeniti izborom Tomislava Nikolića za predsednika, Zukorlić je bez okolišanja napravio distinkciju između doskorašnjeg srpskog predsednika Borisa Tadića i novoizabranog Nikolića rekavši "da će se situacija promeniti tako da ćemo imati potpuno demaskiranu i jasnu srpsku politiku prema Bošnjacima“.
Pojašnjava da je do sada na sceni bila maskirana antibošnjačka politika simbolizirana u Tadiću koji je bio "evropski ljubimac i koji je protiv Bošnjaka i iz BiH i Sandžaka mogao da radi šta hoće". Kaže da je Tadić jedno pričao u Beogradu, drugo u Banjaluci, treće u Briselu, četvrto u Ankari, a sada ćemo imati jasnu politiku, a onda ćemo se morati prema toj politici odrediti, jer će Nikolić "voditi politiku koja će biti jasna i transparentna".

Na pitanje o "animozitetu Sarajlija prema Sandžaklijama“, Zukorlić kaže da je to antibošnjački projekat koji ima korene u Beogradu i čiji su protagonisti, nažalost, probeogradski i antimuslimanski igrači ovde u Sarajevu, koji ovde igraju na razedinjavanju i atomizaciji "jer će prvo deliti ljude na Bosance i Sandžaklije, a potom na Sarajlije i nesarajlije, Vratničane i Bistričane, znači, atomizacija kojoj nema kraja i koja ima za cilj potpunu denacionalizaciju Bošnjaka, obezglavljivanje Bošnjaka i okretanje jednih protiv drugih“.

Bošnjačka nacionalna fondacija takođe je strateški projekat "iz razloga što imamo situaciju da je nedovršena država BiH dovela do toga da institucije s tradicijom poput pozorišta, muzeja, prosto nemaju svoj budžet, nemaju onoga ko će o njima voditi brigu da bi preživele".

Zukorlić podseća i da su Jevreji imali Svetski jevrejski kongres dok nisu imali državu, te su iz tog kongresa servisirani svi nacionalni interesi Jevreja sveta, "a mi, muslimani, valja nam učiti i uzeti mudrost gde god je nađemo; i nama je sada potreban svetski bošnjački kongres, zato što imamo nedovršenu državu BiH, koja ne može servisirati ni interese samih građana BiH, a kamoli mene kao Bošnjaka izvan BiH.“

"Nažalost, talas koji se desio devedestih godina 20. veka kroz politički pokret SDA, koja je pokušala objediniti sve Bošnjake Balkana i dijaspore, doživio je svojevrsni neuspeh, a sada je na nama da ne dozvolimo da zbog neuspeha jednog političkog projekta mi odustanemo od elementarnih nacionalnih interesa, a jedan od ključnih interesa jeste uvezivanje Bošnjaka ma gde oni živeli."

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.06.2012. 16:38
Sandzak ne postoji vec RASKA OBLAST !!!!!
Ponedeljak 11.06.2012. 08:39
Ovako razmišlja i najveći broj Bošnjaka u BIH,kad se god nešto desi loše kod njih,odmah su im krive srpske obavještajne službe i Srbi.Takvo javno mišljenje se natura od FTV-a,preko lista Avaz,i svih bošnjačkih portala.Svratite ponekad na vijesti.ba,avaz.ba,24sata.info,bivši sarajevox i vidjećete neopisivu mržnju prema Srbima.E zato ,kad tođe pravi čas,ZDRAVO.
Nedelja 10.06.2012. 16:28
Ал ће се изненадити једног дана када му јаве да становништво Рашке нема ама баш никакве везе са некаквим Бошњацима из БиХ!По њему,за све недаће овог света,криви су Београд и Срби!Да није мало претерао?!Колико га његови "воле",видело се на изборима!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online