Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 10.06.2012.
20:58
Večernje novosti A

Poslanici ne rade, a uredno primaju plate

Novi saziv parlamenta pre odlaska na pauzu usvojiće samo propis kojim će biti izabrana vlada. Tokom leta neće raditi, ali će primati plate od 105.000 dinara mesečno.

Položili zakletvu i odmah na pauzu
 


Novi saziv Skupštine Srbije neće se, po svemu sudeći, mnogo umoriti pre nego što ode na letnju pauzu. Oni će, pre odmora, izabrati sopstveno rukovodstvo (predsednika, potpredsednike i sekretara) i usvojiti jedan zakon - o Vladi i ministarstvima, nakon čega će premijer i ministri položiti zakletvu.

To će, po svemu sudeći, biti jedino što će uraditi za tri meseca, jer ih povratak na posao čeka tek u septembru. Tada bi mogla da se održi vanredna sednica, a nije isključeno da pauza potraje i do početka oktobra, kada počinje redovno zasedanje. Takav scenario mogao bi biti poremećen samo ukoliko bi nova vlada odmah počela da šalje zakone na usvajanje, što nije mnogo verovatno.

Za to vreme narodni predstavnici će primati plate od oko 105.000 dinara (sama plata je 75.000, plus paušal 30.000). To znači da će svaki novi poslanik za tri meseca dobiti više od 300.000 dinara. Ukupno, to iznosi blizu osam miliona dinara. Za rad od nekoliko dana.

Zakonom je precizirano da poslanici koji nemaju posao, platu mogu da primaju još šest meseci. Tako će oko 150 poslanika iz starog saziva primati platu narednih šest meseci.

Oni imaju pravo na 75.000 dinara, koliko je osnovna plata poslanika, ali ne i na paušal od oko 35.000 dinara, što je bonus za rad na terenu. Veljko Odalović, generalni sekretar parlamenta, ranije je izjavio da je za ovu namenu u budžetu planirano 177 miliona dinara.

Poslanici spremni i hoće da rade

Poslanici tvrde da su spremni da rade i ne misle da snose krivicu zbog "lenjosti institucija".

- Naš poslanički klub se brzo može okupiti. Čim nas pozovu, spremni smo da radimo - kaže Momo Čolaković iz PUPS.

On smatra da je potrebno što pre početi sa donošenjem zakona i da Vlada mora brzo da ih šalje u parlament.

Jorgovanka Tabaković, poslanica SNS, ističe da nema osnova za pretpostavku da se neće raditi tri meseca:

- Zar nismo četiri godine sve vreme zasedali u redovnom i vanrednom zasedanju? Zar dosadašnja vlada, koja bi htela da u sličnom sastavu nastavi da proizvodi zakone koji se ne primenjuju, nije usvojila stotine propisa i sporazuma o kreditima i garancijama, zbog kojih je danas glavna tema prezaduženost.

Ona navodi da vremena jedino nije bilo za usvajanje završnih računa Vlade, kojih još nema.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.06.2012. 22:14
pa bas lepo nema sta obican narod radi teske poslove i ne dobija platu a ove seronje samo sede i nista ne rade a dobijaju plate sad bi neko mozda rekao ko je kriv obicnom narodu sto i oni nisu poslanici ministri itd a zna se vecina ih je dosla tu preko veze
Ponedeljak 11.06.2012. 11:56
Neka primaju, bogata je Srbija!
Ponedeljak 02.07.2012. 13:39
Izgleda mi da na ovom portalu dežuraju dva tri novopečena poslanika, svakom našem komentaru po najviše tri minusa!? Idite bre spašavajte Srbiju, ne visite ovde da vidite šta o Vama mislimo. Nije ovo portal koji organizuje izbore! Izbori prošli, idite na zasluženi odmor. Mi Vas plaćamo i ne brigajte, za Vas ima da ima i kad za druge nema.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online