Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
24
Utorak 12.06.2012.
13:31 >> 16:42h
Beta A

Ustavni sud zabranio Obraz!

Ustavni sud je na današnjoj sednici zabranio rad "Otačastvenog pokreta Obraz", zbog kršenja ljudskih i manjinskih prava i izazivanja nacionalne i verske mržnje, saopšteno je iz tog suda.

"Ugrožava temeljne principe demokratije"

"Sud je naložio brisanje navedenog udruženja iz Registra udruženja koji vodi Agencija za privredne registre, danom dostavljanja ove odluke Agenciji", navodi se u odluci koja je objavljena na veb sajtu Ustavnog suda.

Ustavni sud smatra da su, na osnovu dokaza koji su predočeni u ovom slučaju, ispunjeni svi kriterijumi za zabranu rada Udruženja i da ta mera predstavlja srazmeran odgovor društva radi ostvarivanja legitimnog cilja - zaštite osnovnih sloboda i prava građana.

Sud je zaključio da iz akata i delovanja Obraza proističu stavovi kojima se suštinski diskriminišu građani, kroz govor mržnje, uznemiravanje i ponižavanje. Time se, ocenjuje sud, krše Ustavom utvrđene slobode i prava građana i zloupotrebljava pravo na udruživanje.

Ustavni sud je imao u vidu programska načela ovog Udruženja, delovanje Obraza, izjave lidera, kao i učešće članova tog udruženja u određenim događajima. Sud je konstatovao i da je Udruženje ne samo tolerisalo, već i podržalo učešće svojih članova u incidentima.

"Udruženje svojim proklamovanim načelima, delovanjem i podržavanjem nasilja zalaže za model društva koje je zasnovano na diskriminaciji pojedinih etničkih, verskih, seksualnih i drugih grupa", ustanovio je Ustavni sud. U zahtevu za zabranu Tužilaštvo je navelo brojne nasilne akcije te organizacije i krivične postupke i presude koje se vode protiv vođe "Obraza" Mladena Obradovića i njegovih saradnika.

Vođa "Obraza" Mladen Obradović je u toj raspravi izjavio da se taj pokret zalaže za državnu i strukturnu obnovu srpstva na temeljima svetosavlja i da srpski svetosavski nacionalizam nije šovinizam i da nije isključiv. Obradović je naveo da se 'Obraz' zalaže za "zdravo društvo", što znači da negativne pojave budu prevaziđene i da je Obraz pokret "legalista i legitimista".

Zabranu "Otačastvenog pokreta Obraz" i "Srpskog narodnog pokreta 1389" zatražio je 25. septembra 2009. godine tadašnji republički tužilac Slobodan Radovanović zbog, kako je naveo, nasilnog rušenja ustavnog poretka, kršenja zajamčenih manjinskih i ljudskih prava i izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje i netrpeljivosti. Tužilaštvo je tada saopštilo da je uočilo Obraz i Pokret 1389 kao uzročnike brojnih incidenata u kojima su njihovi pripadnici pridržavajući se načela tih organizacija na razne načine povređivali Ustavom garantovana ljudska prava.

Vođa Obraza Mladen Obradović je 20. aprila 2011. prvostepeno osuđen pred

Janković: Zabrana nužna ali neće rešiti problem

 

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da je zabrana klerofašističke organizacije "Obraz" bila "nužna", ali je upozorio da njome neće biti rešen problem ekstremizma u društvu već da se moraju poboljšati uslovi života i obrazovanja. Janković je agenciji Beta rekao da odluka Ustavnog suda o zabrani delovanja "Obraza" stvara uslove za suzbijanje ekstremizma, ali da se mora više uraditi u pogledu obrazovanja, kao i poboljšanja uslova života radi rešenja tog problema.

"Ne treba misliti da je tom zabranom rešen problem ekstremizma. Potrebne su intenzivnije mere u oblasti kulture, obrazovanja, sporta ali i ekonomije u protivnom ekstremizam će se povećavati", upozorio je zaštitnik građana.

Višim sudom u Beogradu na dve godine zatvora zbog organizovanja nereda u Beogradu tokom Parade ponosa, 10. oktobra 2010. godine, a njegovi saradnici iz Obraza Damir Grbić i Krsta Milovanović na po godinu dana zatvora. U neredima na beogradskim ulicama tada je povređeno više od 140 ljudi, od kojih 124 policajca, a pričinjena je i velika materijalna šteta.

MUP Srbije je 2005. godine "Obraz" označio kao klerofašističku organizaciju.

Ustavni sud Srbije je prošle godine u junu zabranio delovanje takođe ultra-desničarske organizacije "Nacionalni stroj".

Zorić: Zaštita sloboda i prava u Srbiji neprikosnovena

Portparol Republičkoj javnog tužilaštva Tomo Zorić pozdravio je odluku Ustavnog suda
Srbije o zabrani ultradesničarske organizacije Obraz i ocenio da će ta odluka doprineti suzbijanju nasilja.

"Ovakva odluka šalje snažnu poruku da je zaštita ljudskih prava i sloboda u Republici Srbiji neprikosnovena", rekao je Zorić i ocenio da će ta odluka doprineti suzbijanju nasilja i netolerancije koju je Obraz promovisao.

Jukom: Zabrana Obraza pozitivan korak

Direktor Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM Milan Antonijević ocenjuje da je odluka Ustavnog suda Srbije da zabrani pokret "Obraz" pozitivan korak. On je Radiju Slobodna Evropa rekao da je dobro da se sada kada postoji porast nasilja šalje poruka da država neće tolerisati one koji promovišu nasilje i protiv kojih su pokrenuti ozbiljni postupci.

"Treba videti sada koje su druge mere o kojima možemo razgovarati. Ove mere države koje deluju strože jesu potrebne u ovakvoj situaciji u kojoj se nalazimo i ja to ocenjujem kao pozitivan korak", kazao je Antonijević.

LSV: Sankcionisti i članstvo u Obrazu

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) ocenila je da je zabrana "Obraza" dobra vest za Srbiju i da ta stranka očekuje i da članstvo u "Obrazu" ili nastavljanje njihovih ideja bude krivično delo. U saopštenju LSV je navela da je zabrana tog pokreta "još jedna dobra vest za Srbiju", ali da "ostaje nejasno zašto je trebalo čekati šest i po godina da do toga i dođe".

"Sada, nakon zabrane, očekujemo i konkretne mere, poput toga da članstvo u Obrazu ili nastavljanje njihovih ideja bude krivično delo, kako bi se ova organizacija i konačno ugasila", navodi se u saopštenju.

Liga je navela da je prošlog juna zabranjen "Nacionalni stroj" a danas "Obraz", ocenivši da njihovom zabranom još nije završen "obračun sa svim organizacijama koje skrivene pod plaštom 'patriotizma' zagovaraju nasilje i mržnju".

Nezavisni policijski sindikat: Na slobodi brojni izgrednici

Nezavisni policijski sindikat Srbije ocenio je da je zabrana klerofašističke organizacije "Obraz" dobar potez, ali je upozorio da to nije dovoljno za povećanje bezbednosti u Srbiji. U saopštenju tog sindikata se kaže da su i dalje na slobodi članovi "Obraza" koji su učestvovali u brojnim neredima i da njih ništa ne sprečava da nastave to da rade.

"Dakle, ove osobe ništa ne sprečava da nastave sa ugrožavanjem bezbednosne situacije u zemlji i budu potencijalni učesnici novih nemira motivisanih mržnjom kao što su organizovani neredi u Beogradu povodom održavanja "Parade ponosa", 10. oktobra 2010. kada su teže i lakše povređena 124 policajca", saopštio je Nezavisni policijski sindikat Srbije.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.06.2012. 13:50
eto ti demokratije,ufilovane u diktaturu. podrska za OBRAZ prave patriote pdrzavaju OBRAZ; ziveo OBRAZ
Utorak 12.06.2012. 13:51
Када ће тзв. "Уставни" суд да разматра противуставна деловања Борка Стефановића, Бориса Тадића и осталих функционера Жутих Кмера и како може да постоји "Уставни" суд у окупираној банана републици чији се Устав скоро свакодневно крши? Банана суд?
Utorak 12.06.2012. 14:06
Obraz treba da nastavi misliju koju ima u ocuvanju Srbstva. A povod zabrane......hm...... pa promenite naziv organizacije i ne mogu vam nista.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online