Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Sreda 13.06.2012.
00:10
Večernje novosti A

Partije duplo uvećale prihode

Istraživanje organizacije Transparentnost Srbija pokazuje da su političke stranke u prošloj godini udvostručile svoje prihode, a oko 70 odsto novca na račune partija leglo je iz budžeta.

Foto: Ilustracija
 

Političke stranke u Srbiji tokom prošle godine udvostručile su svoje prihode, a oko 70 odsto novca na njihove račune slio se iz državne kase.

Ovo pokazuje istraživanje organizacije Transparentnost Srbija na osnovu finansijskih izveštaja koje su partije dostavile Agenciji za borbu protiv korupcije. Ovu zakonsku obavezu ispunilo je svega 46 od 85 stranaka, koliko ih je bilo registrovano tokom prošle godine.

Dostavljeni bilansi pokazuju da je većina partija poslovala "na nuli", a neki su uspeli i da zarade. Tako su radikali godinu završili sa plusom od 52 miliona dinara, a G17 sa 37 miliona. Najveći minus napravio je SPS. Kako pokazuju podaci dostavljeni Agenciji, SPS je prošle godine napravio manjak od čak 63 miliona.

Predsednik Transparentnosti Vladimir Goati ističe da je u Srbiji na jedan elegantan način, bez konsultacija sa civilnim društvom, duplirano izdvajanje za političke stranke.

"Tokom 2010. godine iz državne kase je partijama uplaćeno oko sedam miliona evra, dok će sledeće godine ova stavka u budžetu prebaciti 14 miliona evra" rekao je Goati.

"Za jednu siromašnu zemlju poput naše ovolika izdvajanja su besmislena. Ovakvom državnom politikom može se dogoditi da se stranke svedu samo na uže rukovodstvo, jer im novac od članarina neće biti potreban. A to je loše za demokratiju.", smatra Goati.

Naime, tokom prošle godine partijska članarina je u proseku iznosila oko 100 dinara. Po tom osnovu, značajan deo prihoda dobile su DS, G17, SPS i LSV, dok članarinu nisu ubirali LDP, JS, SVM, SDU i PŠ.

Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije koja je radila istraživanje, takođe smatra da su partije uzele previše novca poreskih obveznika:

"Ako znamo da stranke već sada troškove podmiruju sa 70 odsto iz budžeta, to znači da će 2012. budžet pokrivati 106 odsto troškova, a 2013. godine 144 odsto. Ili partijski izveštaji bitno odudaraju od stvarnog stanja, ili su budžetska izdvajanja za stranke prevelika.", istakao je Nenadić

POVEZANE VESTI

Sreda 13.06.2012. 00:28
Sjedinjene Američke Države, kao i većina razvijenih zemalja, poznaju i krivično delo podmićivanje stranog zvaničnika, bilo da se radi o predstavniku privatne firme ili državnom funkcioneru. Ovo delo, međutim, obuhvata samo davanje finansijske ili slične materijalne dobiti, ne i primanje mita.Sa te strane Boris Tadić, Vuk Jeremić i njihovi saradnici koji su se takođe omrsili o američke fondove, ne moraju da brinu da će negde u inostranstvu biti uhapšeni po poternici iz SAD. A, da li će pravosuđe u Srbiji jednom smoći snage i hrabrosti da protiv pomenutih lica pokrene krivični postupak zbog primanja mita, to je otvoreno pitanje...
Sreda 13.06.2012. 08:56
Ma samo cepajte.Jebo vas onaj ko vas glasa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online