Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Sreda 13.06.2012.
15:05
D. N. Petrović - Vesti A

Ubica Srba dolazi na Kosovo po plen

Zahtev Veslija Klarka, bivšeg generala koji je bio najsuroviji u bombardovanju i razaranju Srbije, vladi Kosova da njegovoj firmi Enviniti, registrovanoj u Kanadi, odobri istraživanje rezervi uglja na Kosovu i Metohiji kao sirovine za proizvodnju sintetičke nafte, nije uopšte iznenadio Srbe na severu pokrajine, naprotiv, vest je očekivana, a osim Klarka, Srbi očekuju da "po plen", pod svojim ili nekim tuđim imenom, dođu i drugi koji su činili sve da bombama od Srbije preotmu ovaj sirovinama bogati deo njene teritorije.

Povratak zloglasnog američkog generala Veslija Klarka na Kosovo i Metohiju nije iznenađenje za Srbe
 

Sve je unapred podeljeno, jer se mnogo pre početka bombardovanja tačno znalo šta pripada Amerikancima i Englezima, a šta Francuzima i Nemcima. Nisu oni bombardovali Srbiju zbog demokratije i Albanaca već zbog svojih interesa vrednih više hiljada milijardi dolara. Ogromne rezerve uglja, bakra, olova, cinka, srebra, zlata, bazalta i drugih ruda bile su, uz Feronikal, Trepču, Termoelektrane u Obiliću, Flotaciju Kopaonik, akumulaciju Gazivode, plodnu Metohiju i šume na Juničkim planinama, Brezovici, Mokroj Gori i obroncima Kopaonika, takođe "na stolu" za podelu, kaže inženjer Dragomir Milanović iz Leposavića i dodaje:
 

Profit već za šest godina

Sa najnovijom tehnikom za podzemnu gasifikaciju uglja i gasa pretvorenog u tečnost, Klarkova kompanija se nada da će proizvoditi oko 100.000 barela nafte dnevno ili 15 miliona litara, što bi u roku od šest do sedam godina, podmirilo potrebe Kosova za automobilskim i avionskim gorivom, a Klarku bi donelo ogromnu dobit.

- Bombardovanje je brzo i lako odrađeno, Srbi su, kao smetnja, proterani sa Kosova i Metohije, Pokrajina je postala kolonija, ali plen se ne eksploatiše željenom dinamikom, jer Srbi na severu prave problem: zbog nepristajanja da žive u državi Hašima Tačija, često organizuju proteste i pobune, zbog toga Trepča duže od jedne decenije ne radi, Stari trg je urušen, rudnici Belo brdo i Crnac rade sa smanjenim kapacitetom i pod kontrolom su Srba, nemoguć je prilaz nalazištima bakra na Rogozni, teško se stiže do južnih padina Kopaonika, a Srbi iz Ibarskog Kolašina grčevito brane jezero Gazivode - kaže Milanović i naglašava da bez vode sa Gazivoda ni Klark neće moći da se upusti u eksploataciju uglja na Kosovu i Metohiji gde se samo otkrivene rezerve (najveće na Balkanu) procenjuju na više od 10 milijardi tona.


Ni "pobednici" više nisu jedinstveni, i kada je bogatstvo u pitanju, pa je sve izraženiji sukob između Evropljana i Amerikanaca.


Potpredsednik vlade Kosova i milijarder Bedžet Pacoli želi da Trepču pokrene zajedno sa britanskim princom Majklom od Kenta, čak je bilo pokušaja da se Trepča preregistruje u Londonu.


Međutim, planove sa nekada najvećom topionicom na Balkanu, iz koje su dnevno izlazile tone srebra i znatne količine zlata, ima i američki ambasador u Prištini Kristofer Del koji je dobio zeleno svetlo iz Vašingtona da preuzme Trepču i preda je američko-tursko-bugarskoj kompaniji Enke-Bektel u kojoj udeo imaju Turci, ambasador Del i njegov šurak, inače bugarski državljanin.


Za to je potrebna potpuna nezavisnost Kosmeta i normalno funkcionisanje Brnjaka, Jarinja i pruge Beograd - Kosovo Polje - Skoplje, otuda jačanje američkih i turskih snaga Kfora na severu i sve žešći nasrtaji na Srbe u Zvečanu, Leposaviću i Severnoj Kosovskoj Mitrovici, kaže profesor Milan Nikolić iz Zvečana.
 

Veliki ulog

Prava navala tek predstoji, u "oslobađanje" Kosova uloženi su milioni evra, pa Amerikanci, Nemci, Francuzi, Englezi, Italijani, Turci i drugi "više ne mogu da čekaju" i žele da što pre povrate uloženi novac. Sa svojim firmama u Albaniji i na Kosovu već su se pojavljivali: Medlin Olbrajt, Vilijam Voker, Džordž Buš, Bernar Kušner i mnogi drugi koji su direktno ili indirektno učestvovali u pripremi i bombardovanju Srbije.

 

Evropljani se otimaju

Često se sukobljavaju i međusobno prepleteni interesi Evropljana. Francuzima je u prvom "mešanju karata" pripao ceo severni Kosmet, međutim, vremenom su ih istisli Nemci i Amerikanci koji se jače tuku sa lokalnim Srbima, pa po tom osnovu imaju veće pretenzije na Trepču i tamošnja rudna bogatstva.

POVEZANE VESTI

Sreda 13.06.2012. 15:41
КУПОВАЋЕТЕ ЛЕКОВЕ СА ТОМ ДОБИТИ ГОСПОДИНЕ КЛАРК.
Sreda 13.06.2012. 15:21
Sve uzurpirano i privremeno okupirano u pokrajini kosovo je vlasništvo države Srbije i moraju svi lopovi da shvate da ćemo naći način da ih kaznimo po zasluzi za sva zla koja nam nanose!
Sreda 13.06.2012. 15:29
Kakvu mu je šamarčinu opalio Milošević kad mu je vratio šapku koju mu je poslao general Mladić,. sećate se da su ih nekad u ratu razmenili. Skupljaju se belosvetski lešinari, samo kako su se skupili tako će se i razbežati!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online